loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Utenoje prof. Liudas Mažylis pristatys tremtinių laiškų parodą ir pakvies diskusijai apie praeities ir dabarties paraleles

Balandžio 19 d., antradienį, 17 val. Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje (Maironio g. 12, Utena) prof. Liudas Mažylis kviečia į susitikimą, kurio metu jis pristatys parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“ bei surengs diskusiją apie praeities ir dabarties paraleles. L. Mažylis pristatys tremtinių laiškus, už jų slypinčias istorijas. Diskusijos metu bus aptariami masiniai trėmimai iš Lietuvos sovietmečiu ir dabartinės politinės aktualijos.

Ekspozicijoje – 72 laiškų, siųstų iš tremties Mažylių šeimai į Kauną, kopijos. „Didžioji dalis laiškų yra Juozo Siručio – mano močiutės sūnėno. Jo į Lietuvą rašyti laiškai yra kaip tik adresuoti mano močiutei Antaninai Mažylienei“, – pristato prof. L. Mažylis. Parodoje taip pat eksponuojami L. Mažylio močiutei siųsti jos dukterėčios Petronėlės Sirutytės-Lastienės, Onos Sirutienės ir Onos Matulaitytės-Stulginskienės laiškai.

Parodoje pristatomas autentiškų laiškų neredaguotas turinys, kuriame slypi tikros išgyvenimų, skausmo, bado, šalčio istorijos: jos yra persmelktos artimųjų ilgesio, prisiminimų, bet vis tiek kupinos vilties. „Lietuvių ir kitos kaimyninės tautos išgyveno sovietų bandymą jas sunaikinti, kai buvo sugriauti šimtai tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai. Privalome nuolat priminti tai, dalintis savo tautos tragiškomis patirtimis“, – sako L. Mažylis.

Kalbėdamas apie eksponuojamų laiškų autorius tremtinius, parodą Utenoje pristatysiantis L. Mažylis pastebi, kad po tremties laiškų jų asmeninės istorijos susiklostė skirtingai. „Štai mano dėdė J. Sirutis, kurio korespondencijos yra daugiausiai, į Lietuvą taip ir negrįžo – pasibaigus jam skirtai bausmei lageryje, dėdė apsigyveno dabartiniame Kazachstane, kuris tuomet priklausė Sovietų Sąjungai“, – vieno iš daugiausiai laiškų jo močiutei A. Mažylienei rašiusių tremtinių likimą atskleidžia L. Mažylis.

Daugiau gyvų istorijų išgirsite susitikime su prof. L. Mažyliu ir parodos pristatymo metu balandžio 19 d., antradienį, 17 val.

Paroda „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“ Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje (Maironio g. 12, Utena) bus eksponuojama iki gegužės 17 d.