loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Liudas Mažylis: „Ukrainai privalo būti suteiktas ES kandidatės statusas šį mėnesį“

Birželio 7 dieną vykusiuose Europos Parlamentos (EP) plenarinės sesijos debatuose Strasbūre dėl Europos užsienio, saugumo ir gynybos politikos po Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą, Liudas Mažylis priminė tris esminius uždavinius, kuriuos ES kartoja nuo karo pradžios.

„Pirma, Ukrainai reikia modernios ir efektyvios ginkluotės – jos reikia dabar, nors jau reikėjo vakar. Sunkiosios ginkluotės atidėliojimas reiškia dar daugiau ukrainiečių kariuomenės ir taikių civilių mirčių“, – kalbėjo L. Mažylis.

Taip pat EP narys pabrėžė griežtesnes sankcijos Rusijai ir būtinybę taikyti absoliutų embargą angliai, naftai ir dujomis.

„Ukraina yra Europos dalis ir fronto valstybė ginanti demokratiją, todėl kandidatės statusas  jai privalo būti suteiktas be jokių abejonių“, –  būtinybę suteikti Ukrainai kandidatės ES statusą diskusijos metu akcentavo EP narys prof. L. Mažylis.

Europos Vadovų Taryba birželio 23-24 dienomis spręs dėl šių šalių kandidačių statuso ES. Europos liaudies partijos frakcija tikisi, kad jis bus suteiktas.

Debatų metu L. Mažylis atkreipė dėmesį ir į žodžius, jų formuluotes naudojamus diskutuojant apie karą. „Mes neturėtume bijoti vartoti termino „genocidas“, kadangi visi to požymiai yra akivaizdūs“, – apie vykstantį Ukrainos tautos genocidą atviriau kalbėti ES atstovus ir kolegas ragino EP narys.

Šie debatai buvo dalis vieno iš šios birželio sesijos pagrindinių klausimų apie Europos užsienio, saugumo ir gynybos politiką po Rusijos invazijos Ukrainoje.  Tokiu pat pavadinimu buvo pateiktas ir raportas dėl kurio EP nariai  balsavo trečiadienį. Antradienį vykusių debatų metu Liudas Mažylis ragino atnaujinti šio pranešimo formuluotę, pakeičiant žodį „invazija“ į „karas ir agresija“. „Tai Rusijos agresija prieš Ukrainą. Ir tai aišku visiems geros valios žmonėms visame pasaulyje“, – Strasbūre kartojo L. Mažylis.

Galiausiai formuluotė buvo pakeista, o pats pranešimas dėl Eropos užsienio, saugumo ir gynybos politikos pokyčių gegužės 8 d. patvirtintas Europos Parlamento balsų dauguma.