loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Pokalbiai apie Kauno Mitinio Žvėries buveines su… Liudu Mažyliu

Gruodžio 21 d., trečiadienį, 18 val. Vienybės aikštėje Kaune (prie K. Donelaičio g. 60) vyks turas „Pokalbiai apie Kauno Mitinio Žvėries buveines su… Liudu Mažyliu“ po parodą „Mitinio Žvėries buveinės Kauno modernizmo fotografiniuose pjūviuose“. Jį ves Vasario 16-osios Akto originalo atradėjas, Vytauto Didžiojo universiteto garbės profesorius, Europos Parlamento narys Liudas Mažylis. Tarp parodoje atvaizduotų Kauno modernistinių pastatų yra ir L. Mažylio vaikystės namas. Pokalbių metu sulauksime įdomių įžvalgų ir naujų eksponatų reikšmių. Renginys yra nemokamas ir atviras visai visuomenei.

Jono Petronio nuotr.

Jono Petronio nuotr.

„Kaunas – mano gimtasis miestas, kiekviena gatvė čia puikiai žinoma: nuo vaikystės bėgiota, važiuota dviračiu, vaikščiota. Betgi kiek paslapčių tūno paslaptinguose Kauno rūsiuose! Džiugių ir tragiškų istorijų… Patys pastatai atspindi ir itin svarbius politinius, kultūrinius, socialinius, ekonominius Kauno miesto aspektus“, – teigia kaunietis prof. L. Mažylis.

Profesorius taip pat pasidalins asmeniniais pasakojimais ir apie kito profesoriaus, savo senelio prof. Prano Mažylio ligoninę-gimdymo namus bei ten glūdinčius tikrus istorinius ir gyvenimiškus įvykius. „Kviečiu kartu „pasivaikščioti“ po Kauno  požemius, pabendrauti apie ten vykusį gyvenimą, kuris atvedė iki Europos šiuolaikinės kultūros sostinės. O Kaunas juk išties visada buvo ir yra labai svarbus miestas tiek Lietuvai, tiek visai Europai. Apie tai – pokalbiuose gyvai“, – į renginį kviečia profesorius. Tarp parodos-instaliacijos eksponatų yra ir daugiau L. Mažyliui asmeniškai įdomių pastatų. „,Man kaip filatelistui vienas unikalesnių Kauno modernistinių pastatų – tai Kauno centrinis paštas, o pasakojimų turo metu susirinkusiems atskleisiu ir daugiau detalių apie visus statinius“, – pasakoja prof. L. Mažylis.

Rasos Zozaitės nuotr.

Rasos Zozaitės nuotr.

Europos Parlamento narys taip pat džiaugiasi, kad prieš gražiausias metų šventes jis turės progą dar kartą susitikti su kauniečiais ir miesto svečiais. „Dėkoju organizatoriams už kvietimą vesti pokalbių turą po Kauno Mitinio Žvėries buveines. Tai unikali proga „pasivaikščioti“ po Kauno rūsius kitaip, – teigia L. Mažylis. – O dar ir labai gražus Advento laikotarpis, labai gera bus susitikti su renginio dalyviais savo gimtajame Kaune. Po įtemptų šiemetinių darbų Europos Parlamente, tokių progų pasitaiko ne taip ir dažnai. Tad visų maloniai lauksiu“.

Organizatorių informacija apie parodą

„Kaunas Photo“ paroda-instaliacija „Mitinio Žvėries buveinės Kauno modernizmo fotografiniuose pjūviuose“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Fotomeno festivalis „Kaunas Photo“ 2021 m. surengė meninę rezidenciją, kurios metu menininkas iš Naujosios Zelandijos Chirag Jindal žvelgė giliau į Kauno modernizmo ikoninius pastatus, į vieną atvaizdą sutalpindamas tiek jų matomąją dalį, tiek ir požemius. Pasak idėjos autoriaus ir projekto meno vadovo Mindaugo Kavaliausko, paslaptimi išliks menininko kūrybinis metodas, tačiau kūriniai praskleidžia paslapties skraistę į tai, ko kauniečiai ir miesto svečiai, ko gero, niekada nepamatytų – požemius, kuriuose galimai nuo seno slėpėsi Kauno Mitinis Žvėris.

Paroda eksponuojama iki sausio 8 d. Vienybės aikštėje po atviru dangumi ištisą parą ir ją rekomenduojama apžiūrėti tamsiu paros metu.

Renginio informacija socialiniame tinkle „Facebook”.