loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

L. Mažylis ragina ES griežtinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai: „Dabartinis poveikis Rusijos ekonomikai yra ribotas“

Kovo 1 d. vykusiame Europos Parlamento (EP) Tarptautinės prekybos komiteto posėdyje Liudas Mažylis pasisakė dėl griežtesnių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai bei būtinybės užkirsti kelią bandymams sankcijas apeiti.

„Turime išlikti tvirti ir ryžtingi įvesdami Rusijai sankcijas ir jas sustiprinti. Plėsdami draudžiamų produktų ir technologijų sąrašą, siekiame kuo didesnio neigiamo poveikio Rusijos ekonomikai, kad apribotume jos galimybes plėsti karinę veiklą“, – kreipdamasis į kitus politikus Briuselyje kalbėjo L. Mažylis.

Savo pasisakyme EP narys akcentavo, kad visos teisės spragos, dėl kurių gali būti vengiamos vykdyti sankcijos prekybos srityje privalo būti užpildytos kuo greičiau. „Reikėtų dėti daugiau pastangų, kad sankcijų prekybai įgyvendinimas turėtų aiškias priemones ir jo būtų veiksmingos“, – Tarptautinės prekybos komiteto narys L. Mažylis pabrėžė būtinybę kurti tam tikrą sankcijų stebėjimo mechanizmą.

Europarlamentaras taip pat atkreipė dėmesį, kad konkrečios pasekmės privalo būti numatytos ir visoms šalims, padedančioms karą prieš Ukrainą pradėjusiai ir vykdančiai Rusijai išvengti ES sankcijų. „Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas Baltarusijai, kuri agresorei Rusijai leidžia naudoti savo šalies teritoriją, oro erdvę ir logistiką. Mano nuomone, sankcijos Baltarusijai turi būti lygiai tokios pat kaip ir Rusijai“, – posėdyje teigė L. Mažylis, kuris nuo pat karo pradžios aktyviai akcentuoja, kad Baltarusijos režimas ir Lukašenka yra tokie pat karo kaltininkai ir nusikaltėliai kaip ir Rusija.

Tarptautinės prekybos komiteto EP narys savo pasisakyme toliau atkreipė dėmesį, kad būtina, kad jau esamos sankcijos Rusijai būtų sąžiningai ir sėkmingai įgyvendinamos. „Net ir mūsų jau taikomų sankcijų sėkmingai išvengiama, toliau sistemingai prekiaujant trąšomis, metalais, mediena ir kt., – sankcijų vengimą ir jų neveiksnumą įvardijo politikas. – Tūkstančius banko sąskaitų Kazachstane atsidarė Rusijos ir Baltarusijos piliečiai ir juridiniai asmenys. Taip pat žurnalistai aptiko 30 mln. vertės sankcijų vengimo schemą, kai Baltarusijos įmonėms buvo padedama eksportuoti medieną. Visi šie dalykai ir daug daugiau yra gerai žinomi viešai. Tai aiškiai parodo, kad Rusijai sekasi kurti sankcijų apėjimo schemas“.

L. Mažylis ragina ES atidžiai stebėti situaciją Centrinės Azijos šalyse, taip pat ir kitur, kad būtų išvengta tarpinės prekybos per kitas šalis.

Kreipėsi ir į Europos Komisiją neaplenkdamas energetikos klausimo

Kiek anksčiau, dar vasario 22 d., EP narys L. Mažylis pateikė klausimą ir Europos Komisijai dėl riboto ES sankcijų poveikio Rusijos ekonomikai. „Rusijos ekonomika toliau atsilaiko prieš ES sankcijų spaudimą. Negana to, remiantis Tarptautinio valiutos fondo prognozėmis, Rusijos BVP šiais metais turėtų augti 0,3 proc. Šis rodiklis atskleidžia, kad pastarųjų devynių sankcijų paketų priimtos ribojamosios priemonės nesudavė reikšmingo smūgio Rusijos energetikos sektoriui, kurio generuojamas pelnas iš esmės ir finansuoja karą, – kreipdamasis į Komisiją rašo L. Mažylis. – Europos Parlamentas ne kartą išreiškė poziciją dėl reikalingo absoliutaus ekonominio embargo Rusijai, kaip pavyzdžiui 2023 vasario 2 d. rezoliucijoje dėl pasirengimo ES ir Ukrainos aukščiausiojo lygio susitikimui. Tačiau, šiuo metu reikšmingo politinio rezultato, tai yra rusiškos energetikos embargo nėra“.

EP narys paprašė Europos Komisijos atsakyti, kaip ši, už ES politikos įgyvendinimą atsakinga institucija vertina pastarųjų devynių sankcijų paketų poveikį Rusijos ekonomikai ir ar buvo imtasi kokių nors veiksmų pašalinti esamas spragas. Taip pat L. Mažylis pateikė klausimą, ar Komisija ir kitos ribojamųjų priemonių priežiūros institucijos ėmėsi veiksmų, jog Rusija su trečiųjų valstybių pagalba grubiai neapeidinėtų ES sankcijų, ir jeigu taip, ar ketinama imtis veiksmų ir prieš trečiąsias šalis. Kartu L. Mažylis kreipdamasis neaplenkė ir energetikos klausimo bei domisi, ar Komisija ketina imtis konkrečių priemonių dėl visiško iškastinio kuro ir urano importo iš Rusijos embargo, įtraukiant dujotiekių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ atsisakymą.

Vasario 25 d., prieš dieną paminėjus Rusijos totalinio karo prieš Ukrainą metines, ES susitarė dėl 10-ojo sankcijų paketo Rusijai.