loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

VDU Botanikos sode – Liudo Mažylio kolekcijos velykinių atvirukų paroda

VDU Botanikos sodo oranžerijoje (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) eksponuojama Liudo Mažylio kolekcijos velykinių atvirukų paroda „PAVASARINIS ATBUDIMAS“. Eksponatuose – augalija ir gyvūnija filokartinėje Velykų simbolikoje.

Pasak prof. L. Mažylio, gražiausios pavasario šventės proga surengti parodą mintis kilo dėl įvairių sąsajų. „Europos Parlamente susiduriu su aplinkosaugos klausimais, esu filatelistas ir kolekcionuoju atvirukus, Kaunas – mano gimtasis miestas ir VDU dirbau ne vieną dešimtmetį, todėl kilo idėja eksponuoti velykinius atvirukus su augalų ir gyvūnijos motyvais būtent VDU Botanikos sode“, – parodos idėją pristato prof. L. Mažylis. Kaip pasakoja parodos autorius, šventų Velykų simboliai atvirukuose pastebimai  išsiskiria į dvejopą tradiciją: pagoniškąją ir krikščioniškąją. „Dominuoja bene pirmoji. Velykinių sveikinimų paveikslėliuose beveik visada pamatysime paspalvintus kiaušinius, beišsiritančius viščiukus, pumpuruotas augalų šakeles. Kur kas rečiau gauname sveikinimų ant atvirukų su Kristaus kančia ir Prisikėlimu, nors yra ir tokia tradicija. Jei tektų rinkti populiariausius velykinius siužetus, tikriausiai tai būtų „pagoniškieji“ pavasarinio gamtos atbudimo vaizdiniai“, – eksponatų tematiką aptaria prof. L. Mažylis.

VDU Botanikos sodo oranžerijoje eksponuojamoje parodoje pristatomi atvirukai yra iš dviejų laikotarpių: kuomet Lietuva buvo okupuota Rusijos imperijos (po spaudos draudimo) ir iš tarpukario Lietuvos. Kaip pristato atvirukus rinkęs prof. L. Mažylis, po to, kai 1904 m. buvo atšauktas spaudos draudimas, pasirodė pirmieji atvirukai su įrašais lietuvių kalba. Viename iš eksponatų parodos lankytojai kartu su Velykų simbolika matys ir patriotinį siužetą – Lietuvos valdovų portretus.

Lietuvai atstačius Nepriklausomybę, padidėjo atvirukų – tarp jų ir velykinių – paklausa. Anot prof. L. Mažylio, kolekcionieriai pastebi, kad sunku rasti du vienodus Nepriklausomybės laikotarpio atvirukus. „Taip susiklostė, nes jie buvo leidžiami ne Lietuvoje (daugiausia Vokietijoje, Prancūzijoje) ir tik paskui įspaudžiamas lietuviškas sveikinimo įrašas“, – teigia parodos autorius.

EP narys prof. L. Mažylis visiems linki gražių šv. Velykų. „Linkiu, kad Prisikėlimo džiaugsmas teiktų vilties bei telktų prasmingiems darbams. O šventinio bei pavasarinio atbudimo kviečiu pasisemti ir aplankant parodą“, – gražiausios pavasario šventės proga sveikina prof. L. Mažylis.

Paroda atvira visiems VDU Botanikos sodo lankytojams. Ji oranžerijoje bus eksponuojama iki balandžio 17 d.