loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

L. Mažylis: „Turime daryti viską, kad sustabdytume klimato kaitą“

Klimato kaitos iššūkiai. Pexels.com nuotr.

Pokalbis su europarlamentaru prof. L. Mažyliu apie aplinkosaugos klausimus Europos Parlamente.

Kaip Jūs vertinate Paryžiaus susitarimą?

Pritariu čia pateiktiems abiem teiginiams: ir kad susitarimas – „svarbus žingsnis“, ir kad „nepakankamas“ ta prasme, kad konkrečios priemonės nėra aiškiai apibrėžtos, o skaičiai, kuriais operuojama, pakankamai aptakūs. Juk sakoma – kai nori, kad tavęs nesuprastų, pradėk švaistytis
procentais. Panašiose diskusijose jau teko dalyvauti ir rinkimų kampanijos eigoje, ir pirmuosiuose Europos Parlamento komitetų, ir plenariniuose posėdžiuose. Maždaug: „Mūsų pati žaliausioji frakcija niekada nesutiks su keturiasdešimčia, mes dar ir su penkiasdešimčia kažin ar sutiksim“… Ir jau kibs tau į atlapus dėl tų dešimties procentų! O kas po jais slypi, kokių konkrečių veiksmų teks imtis tiems vienokiems ar kitokiems procentiniams rodikliams pasiekti – nelengva įsivaizduoti, o ir nebe tiek įdomu.

Europos Parlamente dirbate Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete. Ar kova su klimato kaita patenka į Jūsų veiklos prioritetus?

Klimato kaita – svarbi tema ne tik Aplinkos komitete, ji glaudžiai persipina ir su kone visų kitų komitetų svarstymų temomis. Pavyzdžiui, su tarptautinės prekybos susitarimais. Kas iš to, kad sumažinsime išlakas Europoj, o be jokių apribojimų bus kertami miškai Pietų Amerikoj pardavimui Europoje? Beje, miškininkystės problematika man atrodo artima ir suprantama, nors tų mokslų ir nesu studijavęs. Nesu ir transportininkas, bet į oro taršos miestuose problematiką esu nusiteikęs gilintis.

Naujoji Europos Komisijos pirmininkė tvirtai pasisako aplinkosaugos klausimais. Kurie jos prioritetai artimi ir Jums?

Man artima ir priimtina bendra Europos liaudies partijos programinė nuostata: vietoj bendrų aptakių lozungų – „turime daryti viską, kad sustabdytume, apribotume, įveiktume ir pan.“ – būtų siūlomos ir realiai įgyvendinamos konkrečios priemonės, tausojančios aplinką, bet ir nežlugdančios verslo, ypač – smulkaus ir vidutinio verslo.

Ar manote, kad atnaujinta ES prekybos taršos leidimais sistema yra efektyvus būdas siekiant sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą?

Manau, kad tai žingsnis teisinga linkme.