loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

EP nariai ragina įtraukti Taivaną į PSO veiklą

Europos Parlamento nariai atviru laišku kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) valstybių narių sveikatos ministrus siūlydami pakviesti Taivaną stebėtojo teisėmis dalyvauti gegužės 18-19 dienomis vyksiančiame Pasaulio sveikatos asamblėjos (PSA) virtualiame susitikime. Atvirą laišką ES valstybių narių sveikatos apsaugos ministrams pasirašė 102 Europos Parlamento nariai ir keturi Vokietijos įstatymų leidėjai.

Po šiuo atviru laišku pasirašė ir keli Lietuvos atstovai Europos Parlamente, jų tarpe – prof. Liudas Mažylis.

ATVIRAS IR SKUBUS LAIŠKAS EUROPOS SĄJUNGOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAMS

Tai yra atviras laiškas visiems Europos Sąjungos sveikatos apsaugos ministrams dėl Taivano dalyvavimo Pasaulio sveikatos asamblėjoje 2020 m. gegužės 18-19 d.

Europos Sąjungos valstybių narių sveikatos apsaugos ministrams

Pasaulio sveikatos asamblėjoje, kuri vyks gegužės 18-19 dieną Ženevoje ministrų videokonferencijos formatu, dominuos koronaviruso krizė. Kadangi virusas nepripažįsta jokių sienų, tautybių ar ideologijų, pasaulis turi dalintis visa turima informacija ir žiniomis, kurios gali padėti kovoje su pandemija.

Dėl šios priežasties, mes, žemiau pasirašiusieji Europos ir nacionalinių parlamentų nariai, raginame Jus reikalauti, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sugrįžtų prie pragmatiško protokolo, kurio buvo laikomasi 2009–2016 metais, ir pakviestų Taivaną dalyvauti šio formato susitikime kaip stebėtoją. Taivano vyriausybei pavyko sėkmingai pažaboti viruso plitimą, nepaisant to, kad Taivano geografinė padėtis yra labai arti viruso židinio.

Jungtinės Amerikos Valstijos, Kanada, Australija ir Naujoji Zelandija priėmė oficialią poziciją sugrįžti prie 2009–2016 m. formato.

Todėl mes prašome, kad Taivano Sveikatos ir gerovės ministras Chen Shih Chung būtų pakviestas dalyvauti šių metų virtualioje PSA videokonferencijoje kaip stebėtojas, kad su mumis pasidalintų Taivano sėkminga patirtimi kovojant su COVID-19 pandemija. Be to, mes prašome, kad PSO palengvintų Taivanui tinkamas ir įvykdomas sąlygas, kad šalis galėtų dalyvauti visuose PSO susitikimuose, mechanizmuose ir veiklose.

Pragmatiško, mokslu paremto požiūrio į pasaulinę sveikatą labui, tikimės sulaukti Jūsų teigiamo atsakymo.