loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Aplinkosaugos komiteto narys prof. L. Mažylis apie chemikalų naudojimą: „Reikia remtis tyrimais, ne emocijomis“

Pasisakymas ENVI komitete

Gruodžio 6 d. Europos Parlamento (EP) Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto posėdyje buvo pritarta Europos Komisijos pasiūlymui padidinti didžiausią flonikamido likučių kiekį maiste ar ant jų. Flonikamidas – pesticidas (insekticidas), naudojamas įvairių augalų, tokių kaip bulvės, kviečiai, kriaušės ir kt., apsaugai nuo amarų. Tai buvo trečiasis kartas, kai EP svarstė šį klausimą, o EP narys prof. Liudas Mažylis džiaugėsi, jog jo atstovaujama Europos liaudies partijos frakcija nuo pat pradžių palaikė EK pasiūlymą.

Europos Komisijos siūlo padidinti šio pesticido leidžiamą koncentraciją braškėms, gervuogėms ir avietėms, erškėtuogėms, šilkmedžio, šeivamedžio uogoms ir kitiems mažiems vaisiams ir uogoms, mėlynėms, spanguolėms, serbentams, agrastams, bendrai kitiems šakniavaisiams ir gumbavaisiams, ridikėliams, salotoms ir salotiniams bei ankštiniams augalams. Žaliųjų frakcijos EP atstovė Michèle Rivasi pabandė paprieštarauti šiam siūlymui ir kvietė išlaikyti esamą didžiausią chemikalo leistiną kiekį: 0,03 mg/kg. Šiam prieštaravimui buvo pritarta Europos Parlamento rezoliucijomis šių metų balandį ir 2020-ųjų rugsėjį.

Komitete Žaliųjų frakcijos atstovė Michèle Rivasi teigė nesuprantanti Komisijos siūlymo dėl galimybės didinti šio pesticido vartojimą, o savo atsargumą aiškino tuo, jog ES vykdo strategiją „Nuo ūkio iki stalo“ (angl. „From Farm to Fork“), kuri nustato, kad turime sumažinti pesticidų lygį.

Aplinkos komiteto narys prof. Liudas Mažylis posėdyje atstovavo savo frakcijos pozicijai ir siūlė balsuoti prieš prieštaravimą. Jo teigimu, tokiais atvejais visuomet reikia remtis atliktais tyrimais ir ekspertų išvadomis, o ne vien „žalinimo“ emocijomis.

„Aš nepalaikau šio prieštaravimo. Europos Komisijos siūlymas atrodo deramai įvertintas. Reglamento projektas, kuriuo siekiama padidinti esamas flonikamido didžiausias leistinas koncentracijas tam tikruose produktuose, remiasi rizikos vertinimais, atliktais kelių valstybių narių ir Europos maisto saugos tarnybos (EMST), – nepritardamas Žaliųjų frakcijos prieštaravimui argumentus vardijo L. Mažylis. – Taip pat reglamento projektu numatoma patvirtinti esamas didžiausias leistinas koncentracijas kai kuriems kitiems produktams, pavyzdžiui, citrusiniams vaisiams“.  Kaip teigė EP narys, atsižvelgiant į rizikos vertinimo rezultatus, EMST padarė išvadą, kad trumpalaikis ir ilgalaikis likučių, atsiradusių po flonikamido pakartotinio vartojimo, vartojimas, turint omenyje pateikiamą informaciją apie žemės ūkio praktikas, neturėtų sukelti pavojaus vartotojų sveikatai. „Siūlomas reglamentas remiasi tvirtu moksliniu pagrindu ir, mano nuomone, mes turėtume jį palaikyti ir balsuoti prieš prieštaravimą“, – Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete sakė L. Mažylis.

Posėdyje pasisakė ir Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato Pesticidų ir biocidų skyriaus vadovas dr. Klaus Berend. Anot jo, priežastys, pateiktos Michèle Rivasi prieštaravime dėl flonikamido, nėra pagrįstos. Europos maisto saugos tarnyba kaskart pateikė tris pagrįstas nuomones, kad šios chemikalo didžiausių leistinų kiekiai yra saugūs vartotojams. „Konkrečiau, kalbant apie dvi priežastis, kurias pateikė M. Rivasi, noriu atkreipti dėmesį, kad klaidinga teigti, jog ši medžiaga yra toksiška reprodukcijai. Ji nėra taip klasifikuota, nes Europos cheminių medžiagų agentūros (ECHA) Rizikos vertinimo komitetas (RAC) vieningai priėmė tokią išvadą. „O dėl galimo poveikio apdulkintojams, EMST jau 2010 m. priėmė išvadą, kad ši medžiaga nekelia rizikos jiems, jei yra tinkamai naudojama ir jei yra laikomasi sąlygų, kurias nustatė Komisija“, – pastebėjo EK atstovas ir patikslino, jog svarstomo pesticido negalima taikyti bičių maitinimosi metu.

Nors Žaliųjų frakcija ir ragino nepritarti EK, visgi, prieštaravimas buvo atmestas. „Džiaugiuosi, kad galiausiai Europos liaudies partijos frakcijos vedamai linijai palaikyti Komisiją ir remtis tyrimais pritarė ir kitų didžiųjų Parlamento frakcijų, tokių kaip socialistai ar liberalai, nariai“, – po balsavimo savo atstovautos pozicijos laimėjimu džiaugėsi prof. L. Mažylis. Kaip pastebėjo EP narys, ne visų chemikalų naudojimas yra savaime blogis. „Mes negalime uždrausti našaus ūkininkavimo, bet turime apsaugoti bites, sveikatą, maisto produktų saugumą remiantis mokslu“, – teigė europarlamentaras.  – Tokį pavyzdį turime ir dabar, kai flonikamido likučių kiekius maiste ir ant jų nuspręsta didinti remiantis atliktais vertinimais ir tyrimais“.