loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Lietuvos aviacijos muziejuje Liudas Mažylis pristatys parodą „Transatlantiniai lietuvių skrydžiai: tikslas – Kaunas“

Rugsėjo 21 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis Lietuvos aviacijos muziejuje (Veiverių g. 132, Kaunas) pristatys savo asmeninės kolekcijos parodą „Transatlantiniai lietuvių skrydžiai: tikslas – Kaunas“. Pristatymas skirtas Felikso Vaitkaus skrydžio per Atlantą dienai bei Dariaus ir Girėno skrydžio 90-osioms metinėms.

„Kaune – Lietuvos aviacijos muziejus, o mūsų garsiųjų lakūnų transatlantinių skrydžių galutinis tikslas buvo Kaunas“, – dėmesį atkreipią parodą pristatysiantis prof. L. Mažylis. Pristatymo data itin simbolinė – 1935 m. rugsėjo 21 d. savo skrydį per Atlantą iš Niujorko vienviečiu lėktuvu pradėjo Feliksas Vaitkus, kuris tik dėl techninių kliūčių nepasiekė Kauno, turėjo nusileisti Airijoje. „Spalio 3 d. Feliksas Vaitkus pagaliau pasiekė Lietuvą, Kauną, remiantis to meto spauda, tai sukėlė tikrą džiaugsmo laviną“, – pastebi L. Mažylis. Parodos eksponatuose būtent atspindėti originalūs vokai, menantys šį legendinį F. Vaitkaus skrydį.

„O kartu šiemet minime Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 90-ąsias metines, nutariau, kad tikrai verta padiskutuoti apie šią ypatingą istoriją mūsų šaliai. S. Darius ir S. Girėnas skrisdami į Lietuvą, į Kauną žuvo, bet „Lituanica“ mums iki šių dienų turi itin svarbią reikšmę: tai apie drąsą, laisvę, ryžtą, mūsų šalies garsinimą pasaulyje“, – teigia profesorius. L. Mažylis pastebi, kad nors „Lituanica“ ir sudužo, bet juo skraidintas paštas buvo išsaugotas. Apie šį įvykį menančius to meto eksponatus L. Mažylis papasakos parodos pristatymo metu.

Pasak profesoriaus, paroda primena lakūnų žygdarbius, be kita ko, atskleidžiant svarbią istorinės atminties pusę – pašto reikšmę. „Feliksas Vaitkus, Steponas Darius, Stasys Girėnas – patriotai, garsinę Lietuvą, azartiškai siekė sportinio rezultato, daug prisidėjo prie aeronavigacijos pažangos, pašto modernėjimo“, – atkreipia dėmesį profesorius.

L. Mažylis nuoširdžiai džiaugiasi, jog turės galimybę parodą pristatyti Lietuvos aviacijos muziejuje ir kviečia visus ateiti padiskutuoti. „Susirinkusiems miestiečiams ir svečiams papasakosiu ir kaip šie eksponatai atsidūrė mano asmeninėje kolekcijoje“, – į parodos pristatymą šiuo metu atsinaujinančiame aviacijos muziejuje Aleksote kviečia L. Mažylis.

Maloniai kviečiame dalyvauti.