loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Pirmoji karantino savaitė Lietuvoje. Tyrinėju pandemijų temas ir prisimenu senus įgūdžius

Kovo 16 d., pirmadienis. Taigi, nuo šiandien Lietuvoje prasidėjo karantinas nacionaliniu lygiu. Istorinis įvykis ne kitaip. Visų gyvenimai keičiasi? Bet aš pasikeis, pandemijai atslūgus? Atsakymo ieškosiu ateityje.

Man vėl grįžus į sėslesnį ritmą – dėstosi gana ilgalaikiai publikacijų projektai. Toks tyrinėtojo azartas grįžo. Pagrindinės temos – viruso testavimas, vakcinos , istorinė pandemijų patirtis, ekonomikos scenarijai po pandemijos, taip pat ir sąsajos su klimato kaitos bei Žaliojo kurso scenarijais. Bus daug įdomaus darbo man ir visai mano komandai

Kovo 17 d., antradienis. Savo socialinio tinklo paskyroje rašau:

Pasaulinė epidemiologija aiškėja. Lietuva renkasi griežtai riboti Covid19 plitimą: karantinas. Taip, ir dar griežčiau, elgėsi Pietų Korėja. Ten, panašu, kiekvieno užsikrėtusiojo gps galėjo sekti kone visi, taip išvengdami kontakto ir užkrato. Priešingai mąsto britų valdžia: tegu britai serga “po biškį”; pikas bus pasiektas gana greitai. Tada ir atsigavimas nuo epidemijos bus greitesnis. Kuri iš šių strategijų pasirodys teisinga? Parodys tolima ateitis ir išsami analizė. O šiandien šaipomasi iš Boriso: panaši taktika tiko išstojimui iš ES, bet ar dera taip elgtis savo žmonių atžvilgiu?- jie gi ne eksperimentiniai triušiai… O ar Lietuvos valdžia valdo situaciją? Taip. Ar yra rimtos kritikos? Taip, vienu klausimu: jog galbūt vertėtų testuoti daugiau žmonių. Testų kiekis ribotas,- aiškina mums valdžia. Juk dar net neįžengėm į antrą ligos plitimo stadiją. Vėl gi: ateitis daug ką parodys, o ir pakoreguos. ES valstybės, nepaisant pirmo įspūdžio, jog elgiasi skirtingai, iš tiesų veikia labai panašiai. Stebiu tuos veiksmus ir lyginu. Nyderlandai iš pradžių lyg ir ėmėsi testuoti gausiau. Paskui testavimo apimtys netgi sumažėjo. PSO staiga ėmė siųsti signalus – “testuokit!”. Bet kur kas svarbiau – socialinių kontaktų mažinimas. Niūriai linksma buvo žiūrėti įrašą, kaip į lengvųjų narkotikų rūkyklą Amsterdame atėję klientai (pacientai  🙂 ?) rimtai linkčioja: valdžia viską esą daro gerai! O patys susėda prie staliukų po keturis ir traukia kolektyviai tą dūmą… Ar reikėjo geresnės koordinacijos ES mastu? Reikėjo. Kaip EP narys, apgailestauju, kad ne visos ES institucijos susigaudė taip operatyviai, kaip EP. Atsakomybės dabar imasi valstybės narės,- kas sau. Tokia realybė. Aišku, kad dauguma jų stengiasi nutolinti ligos piką. Ir Lietuva. O taip norėtųsi žinoti, kada pasieksim ketvirtą epidemijos fazę ir pasakysim: va, išsikapstėm… Ar pavasaris ir saulė prisidės kovoje su virusu? Kažkiek. O dabar vėl pasikartokim: mūsų seneliai laisvės kovose įveikdavo priešą sutelktu būriu. Herojiškai. Mūsų pareiga šiandien – būriavimosi vengti. Irgi herojiškai.

CHA. Nerimstu ir aš, savo FB dalinuosi dar vienu kovo 17 d. įrašu. Tik dabar jau iš tikro gyvenimo.

Įrašas: Apsukau ratuką apie medį savo uždarame kieme:). (Negaliu be to:) ). Tada puoliau naršyti: ar leidžiama?! Na, Nyderlanduose dviračių parduotuvėms išimtis: ten jie kaip duona ar vaistai! Niujorke apskritai dviračių bumas: juk nukrauna transportą, mažina stresą… Tik, šiukštu, reikia laikytis 6 pėdų distancijos! O, beje, pėda – tai čia kiek?…

Pandeminis pavasaris Lietuvoje

Kovo 18 d., trečiadienis. Išbaigiamas tekstas Koronavirusas Europoje: ekonomikos scenarijai, ir ar Žaliasis kursas netampa svajone”.

Online dalinuosi patirtimi, kaip pasigaminti savadarbę marline kaukę:

Savo reikmėms man kaukių nepritrūks! Mano diedukas medikas spėjo išmokyti: marlė karpoma ir lankstoma aštuonlinkai. Paskui prisiuvami raišteliai. Tai sunkiau, bet įveikiama. Beje, kitas mano senelis buvo siuvėjas! O šalia ten krūvelė popieriaus iš senų laikraščių priplėšyta – ji pateko į kadrą atsitiktinai. Kam ją galima naudoti, aš nesakysiu O didžiąją laiko dalį visu rimtumu seku koronaviruso raidą, studijuoju sąsajas su ekonomika, galbūt ir su Žaliojo kurso perspektyvomis… Artimiausiu metu paskelbsiu. Sekite!  

Kovo 19 d., ketvirtadienis. Su visuomene dalinuosi publikacija.

Dalinuosi mintimis apie koronavirusą Lietuvoje ir visoje Europoje, galimas pasekmes ekonomikai ir svarstau apie Žaliojo kurso perspektyvas… Paskaitykite!: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/liudas-mazylis-koronavirusas-europoje-sklaida-ekonomikos-scenarijai-ir-ar-zaliasis-kursas-netampa-svajone-56-1292100?fbclid

Taip pat tą pačią dieną nusprendžiau “Facebook” paskyroje pasidalinti mintimis ir iš Šveiko.

Pavarčiau “Šveiko nuotykius”, ir štai randu piešinėlį: mobiliajame punkte iš jo ima užkrato tepinėlį:). O cenzūruotame laiške iš I Pasaulinio konc stovyklos rašoma: “Mieloji Aninka! Mums čia labai gera, ir visi esame sveiki. Kaimynė gretimoj lovoj sugriebė dėmėtąją …. , taip pat yra ir juodaisiais …. . Visa kita gerai. Valgio mums užtenka. Sriubai renkame bulvių …. . Girdėjau, kad Šveikas jau …. , tai tu kaip nors sužinok, kur jis guli, kad po karo mes galėtume papuošti jo kapą.” (…). Na, ir toliau viskas kaip pas Šveiką. Pagalvojau: kaip gerai, kad mūsų laikais nebėra cenzūros!

Kovo 20 d., penktadienis. Gilinuosi į ankstesnę pandemijų patirtį.

Įrašas socialiniame tinkle. Bandau suvokti, kuo šiandien gali būti svarbi ankstesnė pandemijų patirtis. Randu trumpą savo dieduko Prano Mažylio, 1919 m. vadovavusio Panevėžio ligoninei, įrašą: “Kova su apkrečiamomis ligomis. Registracija. Izoliacija. Dezinfekcija”. Iššūkiai prieš 101 metus – kaip šiandien! Tada siautė ispaniškasis gripas. Nebuvo žinoma jo virusinė prigimtis, o 1920 m. “Medicinoje” jau buvo įdomių aiškinimų (žr.). Akivaizdu, kad ir į aną, ir į vėlesnę, ir į naujausią (Pietų Korėjos, Taivano) patirtį verta atsižvelgti.

Kovo 22 d., sekmadienis. Pailsėjęs vieną dieną nuo informacijos srauto – dalinuosi pirmaisiais žiedais. Įrašas iš soc. tinklo. Gėriuosi žiedais šiapus lango. Lauke tiems žiedams skleistis dar anksti, o man irgi verčiau namie pasėdėti. Artimiausiu metu žadu vėl paskelbti įžvalgų apie virusus, mokslą ir politiką. Sekite!

Likite sveiki!

Liudas Mažylis