loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Trečioji karantino savaitė Lietuvoje. Rengiu publikacijas, kritikuoju Seimą, darausi kaukę?

Kovo 30 d., pirmadienis, rengiame tekstą „Ką mes žinome apie COVID-19 testus?“, o popietę paskiriu savadarbės kaukės gamybai.  

Visas kaukės gamybos procesas. Iš to ką turiu namie. Nes ir eiti į viešas vietas nesaugu, ir reikia zero waste principą daugiau gyvenime taikyti. Gi Europos iššūkis laukia – Žaliasis kursas!

Visą kaukės gamybos procesą aprašau savo “Facebook”: Šią popietę paskyriau savadarbės kaukės gamybai. 1. Ėmiau plastikinį 2 l butelį. 2. Nukirpau viršų, apačią, perkirpau. 3. Pramušiau 2 skyles. 4. Įvėriau gumą. (Galima ir virvutę). KAUKĖ GATAVA! Dalinkitės patirtimi!

Kovo 30 d. dalyvauju ELP frakcijos parengiamajam posėdy ENVI komitetui. Tiesiog tikrai nuotolinė sąšauka.

Kovo 31 d., trečiadienį, su visuomene dalinuosi dar viena publikacija. Šįkart – iš mokslinės ir politinės perspektyvos apie COVID-19 tetsus. Nuoroda: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/liudas-mazylis-europa-ir-solidarumas-mes-testuojam-virusa-o-virusas-testuoja-mus-56-1295978?fbclid=IwAR3_iUSkwXYNxOiSSgTaq0LBtX5NVQ4v-7Bgli2oXhIzj-qyfziYJFrSoWo

Kovo 31 d. Seimas balandžio 1-osios išvakarėse „pokštauja“. Mano nuomone, situaciją be reikalo politizuoja. O savo vidaus tvarkos pakeisti nesugeba. Kodėl ožiuotis ir balsuoti prieš nutarimą dirbti nuotoliniu būdu? Mums tetrūko dar vieno užkrato židinio – Seime! Atlyginimų padidinimą medikams irgi sugebėjo “įšaldyti”… O paskui stebisi, kad Seimo reitingai smunka iki nepasiekiamų žemumų…

Balandžio 1 d., trečiadienis. Apie situaciją Seime dalinuosi ir pas save FB. Nejučiomis lyginu sklandų Europos Parlamento pertvarkymą dirbti nuotoliniu režimu su mūsų Seimo „darbeliais“. Europos Parlamente jau vyko ir plenarinis posėdis, nuotolinis balsavimas, frakcijos posėdis, ELP Aplinkos komiteto atstovų, Lietuvos delegacijos pasitarimai… O Seimas net nepajėgė sutarti dėl nuotolinio posėdžiavimo! Beje, tuo provokuojama akivaizdi diskriminacija pagal amžių: vyresnio amžiaus Seimo nariai (rizikos grupė!) arba turės ignoruoti medikų patarimus, arba savanoriškai apriboti savo politines teises… Populizmo jau tikrai per daug. O apie požiūrį į Lietuvos medikus tai – tyliu. Ar ir vėl kalta opozicija? Nemanau. Arba valdančioji dauguma egzistuoja (tada jie medikų algų nedidina tyčiomis), arba valdančiosios daugumos tiesiog nėra. Virusas – ne politikos žaislas, o reali grėsmė. Na, jie prisipolitikuos, pamatysit.

Ekrano nuotrauka iš vykusio posėdžio

Balandžio 2 d., ketvirtadienis. Gavau įdomų tekstą: kol kitos šalys ieško priemonių kovoti su koronavirusu, Baltarusijos vadovas siūlo gydytis „traktoriumi, degtine ir pirtimi“. Pokštas, bet nelabai juokinga. Prisimenu, kad mano knygoje „Šalia Neeuropos“ būtą karikatūrų apie balsų skaičiavimą 2006 m. Baltarusijos prezidento rinkimuose. Dabar ten panašiai „skaičiuojami“ koronaviruso atvejai. Filosofinis apibendrinimas, tinkantis išgyvenamam laikotarpiui: ir žmogaus natūra, ir valstybės politinė kultūra per dešimtmečius nedaug tesikeičia…

Apie tai pasakoju ir savo “Facebook” draugams ir sekėjams. Gavau įdomų tekstą. Kol kitos šalys ieško priemonių kovoti su koronavirusu, Baltarusijos vadovas siūlo gydytis „traktoriumi, degtine ir pirtimi“. Gydytojams liepiama slėpti informaciją, gąsdinami ir ligoniai bei jų artimieji. Sako, kad užsikrėtusieji skaičiuojami kaip ir balsai rinkimuose (karikatūra iš mano knygos), o viruso testų rezultatai dingsta. Futbolo stadionai pilni sirgalių, vyks Pergalės paradas… Sergančiųjų antplūdžiui lyg ir ruošiamasi, bet ne viešai… Viena sėkmingiausiai su virusu kovojančių valstybių Taivanas akcentuoja skaidrią pilnavertę komunikaciją su visuomene. O mes savo pašonėje tuoj turėsime užkrato židinį, negaudami realios informacijos. Gąsdina nemažiau nei Astravas.

Balandžio 2 d. Pasikeitėme informacija su EP Lietuvos delegacijos ELP nariais. Dar vienas įveiktas nuotolinis formatas!

Balandžio 3 d., penktadienis. Savaitgalio iššūkis man ir komandai – išbaigti tekstą apie ispaniškojo gripo siautėjimo ir įveikimo patirtį prieš 100 metų. Savotiška sąsaja su mano pamėgta valstybės šimtmečio tema!   

Balandžio 5 d., sekmadienis. Verbų sekmadienis. Į bažnyčią neiname, virusu nesidalijame. Tai namie ieškau ir randu Verbų sekmadieniui skirtą atviruką. Retas reikalas.

Kitai savaitei – Didžiajai Savaitei – su komanda rengiame mano velykinių atvirukų kolekcijos internetinę parodą.