loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Metai po rinkimų…

Gegužės 26 diena, pirmadienis. Šiandien yra mano išrinkimo į Europos Parlamentą metinės.

Jei dėl veiklos turinio – tai nei vienas iš mūsų vienuolikos rinktų Lietuvoje nieko iš tiesų doro tai Lietuvai nenuveikėm. Kai tik buvome išrinkti, skambiai pareiškėme, kad veiksim išvien. O kas mus per tuos mėnesius realiai vienijo? Beviltiškai pralaimimos kovos dėl mobilumo paketo ir dėl formalaus tiesioginių išmokų suvienodinimo. Abu karai užsitęsę jau ne pirmą kadenciją ir be vilties laimėti. Na, dar rezoliucijos dėl įvairialypės Rusijos grėsmės. Nieko naujo.

Jei dėl veiklos mano paties bare – tai labai gerai 😊. Turiu nuostabiai išmanią ir energingą komandą. O kiek dar visko išmoksim ateity!  

Savo Facebook paskyroje rašau: Jau lygiai metai nuo rinkimų į EP dienos. Nuotraukoje – pirmoji spaudos konferencija po tų rinkimų… Kad nuotykių bus – buvo akivaizdu, bet kad metai bus būtent tokie… Grėsmingai atrodė klimato kaita, šmėkšojo britų išstojimas… O štai dar ir pasaulinė pandemija! Kur pozityvas?.. O vis dėlto ES net ir pandemijos metu nepamiršo prioritetinio Žaliojo kurso, ragindama juo remtis ir atsitiesiant po ekonominės krizės. Turime puikią progą suvokti, kiek daug mes priklausomi nuo gamtos, o aplinkos tvarumas – ir nuo mūsų veiksmų. Ar pasaulis po COVID-19 bus visiškai kitoks? Kad galėtume ką nors keisti, pirmiausiai reikia keisti save pačius. Būkim sveiki ir ryžkimės keistis!

Pirma spaudos konferencija po rinkimų. 15min.lt nuotr.

Antradienis, gegužės 26 d. Lygiai prieš metus tądien pirmąkart atsiradau senosiose Kauno žydų kapinėse. Dabar ir vėl kažkas ten patraukė. Gerai įskaitomų antkapių – mažuma. Vienas toks – Antrosios Dūmos nario, teisininko Š. Abramsono. Buvo išrinktas 1907-ųjų kovą. Bet, kadangi buvo išrinkta daug socdemų (iš 7 lietuvių 5 socdemai, pvz.), tai tokia Dūma carui nepatiko ir birželį jis tą Dūmą paleido. O Dūmos pastatas, pasirodo, buvo didelis ir gražus – kaip Europos Parlamentas! Daugiau kaip 500 narių. Taurijos rūmuose posėdžiaudavo. Deputatų susodinimo schemos irgi gražios kaip Strasbūre. Iki COVID19 buvo dar toli, oi, toli. Dar bus du karai, holokaustas… Bet Abramsonas viso to nesulauks, Jis numirs jau greit, 1907-ųjų pabaigoje. Po 113 metų atsitiktinai (?) aplankysiu jo prašmatnų paminklą.

Įdėmiai perskaičiau Vidmanto Adomonio studiją apie dirbtinės kilmės COVID19 galimybę; tą galėjusi padaryti Ši Ženg Li, arba / ir rusai. 

Visą savaitę – komitetų posėdžiai. Ir aplinkosauga, ir pasaulinė prekyba…

Penktadienį dalyvauju spaudos konferencijoje apie Daugiametę finansinę perspektyvą ir Atsigavimo fondą.

Gegužės 27 d., antradienis. Mintys iš “Facebook”:

Nuo tamsos lig tamsos vardan tos… Europos  🙂 ! Šiandien išties darbinga ir svarbi diena. Europos Parlamente pritarėme Europos Komisijos planui dėl atsigavimo po krizės fondo. Europai būtinos šviežios investicijos, ir jos būtinos dabar. Reikia ir pinigų, ir šviežių idėjų. Bus skolinamasi. Tai nėra įprasta Europai, bet šįkart – tenka. Mes buvome patikinti, kad ekonomikos gaivinimo prioritetai atiteks žaliosioms investicijoms, skaitmenizavimui, taip pat (ir tai džiugina) – sveikatos sistemų stiprinimui. Pinigai pamečiui bus įskaitomi į ES biudžetą. O visų svarbiausia – jog Europa demonstruoja solidarumą. Būkim solidarūs ir būkim sveiki!

Gegužės 29 d., penktadienis. Žinios ne kokios. Vėl apie taršą. Mano mintys FB: Smagu po varginančių nuotolinių posėdžių pasidžiaugti rūšių įvairove Nemuno saloje! O nuo Neries atsklinda neramios žinios: vėl tarša! Kažkada Kuršių marios, dabar vėl… Vandens teršimas, deja, mūsuose pavirto sistemine, niekaip neišsprendžiama problema…

Gegužės 30 d., šeštadienis. Išsiruošiau pasivaikščioti į gamtą. Slėpiningon praeitin nugrimzdusi Jundos pilis… Ant kurio iš Nemuno kairiojo kranto piliakalnių ji stūksojo? Šią popietę aplankiau net 5: Smailakalnį, Ž.Panemunės, Jadagonių, Altoniškių ir Pyplių. 1937-ųjų leidiny (Dr. K.Avižonis, prof. St.Kolupaila, prof. Ig.Končius) perskaičiau: “Ir kartkartėmis tuo pačiu keliu eidami, tušti nepareisime. Dėlto nereik kelionei tikslo, bet tik mažo tikslelio”.