loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Parodoje pristatomuose laiškuose iš tremties – skausmas ir viltis

Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis pristato parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“, kuri skirta masinių trėmimų, vykusių 1941 m. birželio 14–18 dienomis, 80-mečiui paminėti. Parodoje eksponuojami laiškai, siųsti Mažylių šeimai.

Paroda

„Kone kiekvieną šeimą Lietuvoje palietė sovietinės komunistinės valdžios vykdytas trėmimų siaubas. Sunku net įsivaizduoti, ką patyrė ir išgyveno tremtiniai kelyje į gulagus Sibire bei Šiaurėje. Jų istorijomis kalbėti nedrįstu, tai per daug jautru, – pasakoja prof. L. Mažylis. – Bet turime teisę leisti prabilti jiems patiems – jų laiškų, siųstų į Lietuvą, eilutėse. Tikiuosi, kad parodoje eksponuojami laiškai, siųsti mano šeimai, atskleis ir padės mums suvokti tragiškos trėmimų istorijos realybę.“

Parodoje pristatomi autentiški laiškai iš lagerių, jų neredaguotas turinys, kuriame slypi tikros išgyvenimų, skausmo, bado, šalčio istorijos, persmelktos artimųjų ilgesiu, prisiminimais ir kupinos vilties. „Kai tavo tauta išgyveno bandymą ją sunaikinti, kai tai griovė šimtus tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai – privalome nuolat priminti tai visuomenei, dalintis šiomis tragiškomis patirtimis – dar ir tam, kad ši istorija niekada nepasikartotų“, – sako  L. Mažylis.

Ekspozicijoje –  Juozo Siručio, Petronėlės Sirutytės-Lastytės, Onos Matulaitytės-Stulginskienės bei Jono ir Onos Siručių laiškai, adresuoti Antaninai Mažylienei.

Paroda eksponuojama birželio 14 – liepos 12 dienomis Seimo lankytojų centre, Vilniuje (Gedimino pr.). 

L. Mažylis parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“ visuomenei ir žiniasklaidai gyvai pristatys birželio 18 d., penktadienį, 14 val. Seimo lankytojų centre, Vilniuje (Gedimino pr.). 

Toliau paroda keliaus po visą Lietuvą ir Europą.