loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

,,Žaliosios“ savaitės nuvilnijimas

Liudas Mažylis, lrs.lt, O. Posaškovos nuotrauka

Dienoraštis

Rugsėjo 20–26 dienos, 2021 metų 38 savaitė

 

Liudas Mažylis, lrs.lt, O. Posaškovos nuotrauka

Liudas Mažylis, lrs.lt, O. Posaškovos nuotrauka

 

Posėdžiai – nevyksta, ši savaitė ,,žalioji“. Europarlamentarai lanko bendruomenes savo valstybėse. Na, tai išsiruošiau ir aš. Ateinančios dienos – visos skirtingos. Vesiu paskaitą, dalyvausiu tinklalaidės įrašyme, bus įdomių susitikimų, parodų pristatymų ir ruošimosi kitai intensyviai savaitei apie kurią būtinai dar užsiminsiu.

 

Rugsėjo 20 diena, pirmadienis.

Paskaita Lentvario bibliotekoje. Taip jau atsitikę tame gyvenime: pro čia į Vilnių ir atgal į Kauną važiuota tikrai ne vieną šimtą kartų. O bendruomenei prisistačiau (ir selfie perone spustelėjau) pirmą kartą! Susirinkusiems pasakojau, žinoma, apie Vasario 16-osios Aktą (juk to paprašė, be to, juk būtent pro Lentvarį Dokumentas buvo gabenamas 1918-aisiais į Berlyną, kad paskui atsirastų po 99 metų). Ginkdieneprasitariau, kad lentvariškiai greit rinks merą (juk būčiau apkaltintas agitavimu). Na, ir visai nedaug tepakalbėjome apie Europos Parlamentą. Tiesa, padovanojau Lentvario bibliotekai ir puošnią Akto kopiją, ir savo knygą apie fuksus Europoje. Šioji tai apie EP!

O Niujorke, vykusioje Rugsėjo 11-osios dienos teroro aktų 20-mečiui skirtoje ceremonijoje, šiandien pagerbti jų aukų, tarp jų ir Lietuvos pilietės Jelenos Melnichenko, atminimas: „Pagerbdami šių baisių teroristinių išpuolių aukas, mes esame vieningi su savo sąjungininkais ir partneriais. Būtinos tolimesnės globalios pastangos, kovojant su terorizmu“, – Gabrielius Landsbergis.

 

Rugsėjo 21 diena, antradienis.

Tinklalaidės įrašymas ,,Verslo žinioms“, kalbėjome apie tai, kas laukia Lietuvos. Dėmesio centre – elektrinio, taip pat ir vandenilinio transporto infrastruktūros iššūkis. Vienam elektromobiliui Lietuvoje turi būti skirtas bent vienas kilovatas galios įkrovimo vietoje, toks siekis užbrėžtas iki 2025 metų. „Verslo tribūnoje“ toliau kalbėjome apie švarų transportą, aplinkosaugą, kovą su pandemija. Išėjus laidai, rekomenduosiu paklausyti!

Susitikau su ,,JTI Baltics“ atstovais, o tai jau – oficialus lobizmas. Lobistai atkreipė mano dėmesį, kad, jų nuomone, cigarečių su plastikiniais filtrais šalinimas iš rinkos būtų perteklinė priemonė.

Kita savaitė – ,,Bičių savaitė“, ES Apdulkintojų apsaugai bus skirtas visas renginių ciklas. Nuo 2012 m. ji buvo rengiama kasmet Europos Parlamente Briuselyje, tik ciklas buvo pervadintas, ir šįkart vyks nuotoliniu būdu. Pirmoji sesijos dalis “A new deal for pollinators” (liet. Naujas susitarimas apdulkintojams“), antroji – „How would the Deal operate at different governance levels?“ (liet. Kaip šis sandoris veiktų skirtingais valdymo lygmenimis). Moderuosiu ir aš ne vieną diskusiją pirmadienį (virtualiai)! Nusprendžiau suburti tikrus bitininkystės kaip ūkio, mokslo, terapijos ir tvarumo sričių ekspertus. Lietuva turi gilias bitininkystės tradicijas, o galvojant apie mūsų visų ateitį svarbu aptarti ir bičių bei jų produktų terapijos įtaką sveikatai bei bičių produktų kaip tvarumo pavyzdžių iniciatyvas. Manau, Europai tai svarbu! Konferencija tema: „Bitininkystė: praeities tradicijos ir ateities iššūkiai“. Renginio pranešėjai:  bičių selekcininkas, biomedicinos mokslų daktaras Algirdas Amšiejus, Lietuvos apiterapeutų asociacijos viceprezidentas Povilas Rimkus bei agentūros „Pencil&Lion“ vykdantysis direktorius ir inovatyvios medaus pakuotės „Bee Loop“ kūrėjas Aurimas Kadzevičius.

Šiandien minint Pasaulinę Alzheimerio ligos dieną, asociacija „Demencija Lietuvoje“ su partneriais rengė ta tema visą programą. „Kalbėkime apie demenciją“. Graži žinutė. PSO įspėja, kad demencija – vienas didžiausių ateities iššūkių viso pasaulio šalių visuomenėms…

 

Rugsėjo 22 diena, trečiadienis.

Toliau lankau vietoves, kuriose iki šiol nebuvau! Šįkart Užventis išskirtinis ir tuo, jog čia gyveno signataras Jonas Smilgevičius. Susitikime su miesto bendruomene ir Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos moksleiviais Užvenčio kraštotyros muziejuje, pristačiau parodą „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai“, po to kalbėjome ir apie Europą. Džiaugiuosi sulaukęs nemažai klausimų apie dabartinius ES iššūkius: aplinkosaugos ir žemės ūkio politikos santykį, transporto pokyčius ir kovos su klimato kova tikslus, bioįvairovės išsaugojimą bei kitas temas.

Beje, šiandien rudens lygė, lygiadienis – diena susilygina su naktimi. Nuo dabar nakties trukmė jau bus ilgesnė už dienos trukmę, ilgės ir bus tik niūriau. O gal kaip tik ne?

 

Rugsėjo 23 diena, ketvirtadienis.

Vėl susitinku su moksleivija! Atvyko net dviem autobusais iš Taujėnų ir Ukmergės į absoliučiai unikalią Signatarų ąžuolų alėją Užugiryje – Antano Smetonos dvarą. Ąžuolai, o po jais – Signatarų pasirašytų dokumentų atvaizdai. Jie iš mano kolekcijos. Išskirtinė pamoka vėjuotoje rudeniškoje erdvėje. Beje, nelijo!

 

Rugsėjo 24 diena, penktadienis.

,,Žaliosios” EP savaitės pabaigai – net trys susitikimai. Vienas Vilniuje, kitas nuotolinis, o trečias – Kaune. Į Seimo Europos reikalų komitetą atvyko EP vicepirmininkė Roberta Metsola, kur dalyvauti pakviestas buvau ir aš. Spėjome išsamiai aptarti visą spektrą Lietuvą ir Europą jaudinančių problemų.

LRT papasakojau apie naujai steigiamą instituciją HERA, kuri su galimomis ateities pandemijomis stengsis kovoti ir ruoštis iš anksto.

O Tremtinių salėje Kaune diskutavome apie praeities patirtis, parodos  „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“ pristatymo metu. Joje – mano giminaičio Juozo Siručio laiškai, taip pat ir Onos Stulginskienės (Signataro, Prezidento Aleksandro Stulginskio žmonos) laiškai, siųsti mano močiutei Antaninai. Tikiuosi, kad parodoje eksponuojami autentiški laiškai, siųsti mano šeimai, atskleis ir padės mums suvokti tragiškos trėmimų istorijos realybę. Antroje renginio dalyje vyko Konferencijos dėl Europos ateities pristatymas, aptarta programa, jos galimybės ir iniciatyvos.

 

Rugsėjo 25 diena, šeštadienis.

Bobų vasara (?! – čia bene apie lyčių lygybę Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje?)

 

Rugsėjo 26 diena, sekmadienis.

TS-LKD suvažiavime nuo pradžių galėjai pasijusti kaip liberalų forume: sveikino ir vienos partijos pirmininkė Viktorija, ir kitos – Aušrinė… Paskui užslinko pirmykštės gamtos pagarbinimo dvasia, grupė ,,Skylė” atliko ,,Žalią dainą”, scenoje siūravo medžiai, šiaušėsi žolė… Toliau – pojūtis kaip EP/EPP: iš ekrano kreipėsi ir Donaldas Tuskas, ir Manfredas Veberis… štai iš pastarojo išgirdau pagyras ir savo asmeniui! (Čia visai ne ironija, o faktai!) 46-ąją suvažiavimo minutę pagaliau pasigirdo terminas ,,krikščioniškoji demokratija”. Jį ,,iš ekrano“ pavartojo norvegė. Pagaliau atsirado laiko ir mūsų premjerei Ingridai. Išklausėme orų, solidų jos pranešimą, objektyvų, nepagražintą esamos padėties įvertinimą. 95-ą minutę patvirtinom de facto situaciją, jog Gabrielius Landsbergis yra TS-LKD pirmininkas. Įteikti penki ,,Lietuvos ąžuolų” apdovanojimai – tarp jų ir Vytautui Landsbergiui. 118-ąją minutę išklausėm Andriaus Kubiliaus ,,10 tezių”, išdėstytas jam būdingu stiliumi, kurios manyje įtvirtino refleksijas, dominavusias nuo pat pradžių: esame ir veikiame liberalizmo ir krikščioniškosios demokratijos, NATO ir ES, autokratijos ir demokratijos sankirtoje. Vėl ir vėl koncertavo ,,Skylė”, na, o visą kitą suvažiavimo vyksmą galima surasti viešojoje erdvėje.