loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Diskusijos apie aktualijas. Susitikimai, parodos pristatymas, ryšiai

VU bibliotekos Šiaulių akademijos informacijos centras

Dienoraštis

Lapkričio 1–7 dienos, 2021 metų 44 savaitė

VU bibliotekos Šiaulių akademijos informacijos centras

VU bibliotekos Šiaulių akademijos informacijos centras

 

Lapkričio 1 diena, pirmadienis. Visi Šventieji. „Šventumo kelių yra daug“, tačiau „šventumo keliai yra asmeniniai“.

Lapkričio 2 diena, antradienis. Mirusiųjų atminimo diena, Vėlinės, Ilgės. O Glazge tebevyksta Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija (COP26), joje dalyvavo ir mūsų šalies vadovas. Vadovai sutaria, kad miškų nykimą būtina stabdyti, o dėl metano išlakų mažinimo pagaliau išgirstame konkretų skaičių – 30 procentų.

 

Lapkričio 3 diena, trečiadienis. Pirmosios lapkričio dienos pradėtos su gilaus rudenio tinguliu. Eina naujos savaitės pradžia, bet jausmas kaip savaitgalio tęsinio… Tikrai kad ,,žalioji“ EP savaitė. Jos metu, kaip man ir įprasta, pristatinėsiu Europos aktualijas, istorinės atminties temas, nusimato išvykų ir istorinę atmintį žadinančių pokalbių.

Šiandien vyko nuotolinis susitikimas su TS-LKD Vakarų regiono nariais. Kalbėti buvau pakviestas ir aš, tema: ,,Europos Parlamento aktualijos Europos Liaudies partijos nario Liudo Mažylio požiūriu“. Pabandžiau apibūdinti migracijos problemą „Europos institucijų požiūriu“, taip pat kalbėjau kitais aktualiais šių dienų klausimais – klimato kaita, Lenkija, „kietasis“ ir „minkštasis“ saugumas… Prieš mane kalbėjusi ministrė Agnė Bilotaitė išsamiai apibūdino situaciją pasienyje, nelegalios migracijos iš Baltarusijos keliamus iššūkius.

95-tasis Jo Ekscelencijos Prezidento Valdo Adamkaus jubiliejus! ,,<…> daugel metų Jūs vedėte Lietuvą demokratijos keliu, puoselėjote vakarietiškas vertybes, skiepijote pagarbą žmogaus teisėms ir mokėte tolerancijos.<…>“

 

Lapkričio 4 diena, ketvirtadienis. Vykstu į Šiaulius. Šiaulių valstybinė kolegija pasikvietė mane padiskutuoti apie Europos aktualijas, apie ką gi kita. Panašiai, kaip vakar su klaipėdiškiais, pakalbėjau apie pagrindinio mano Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto veiklą. Kolegijos bendruomenė domėjosi ir Lietuva, ir didžiosiomis valstybėmis ,,teršėjomis“. Išties, pagal šią vasarą Europos Komisijos pristatytą ,,Fit for 55“ dokumentą, klimato kaitos valdymui didelę įtaką turės ne tik skirtingų ES valstybių, bet ir jų regionų įgalinimas. Susitikime palietėme ir geopolitines temas: situaciją Lenkijoje iš ES perspektyvos bei migrantų suvaldymo krizę, kurią kaip hibridinį ginklą prieš mus naudoja nedemokratinis Baltarusijos režimas. Itin atpažįstama ir suprantama studentams buvo mano padovanota knyga apie pirmąsias patirtis Parlamente ,,Fuksai Europoje“.

Po to VU bibliotekos Šiaulių akademijos informacijos centre pristačiau 1941-ųjų metų trėmimų 80-mečiui skirtą parodą ,,Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“. Jaučiuosi pagerbtas, kad susirinko ir šią skaudžią istoriją išgyvenę, viską patyrę tremtiniai… Jie labai  nuoširdžiai įsijautė į mano pasakojimą apie laiškus iš tremties, siųstus Mažylių šeimai į Kauną. Ši paroda Šiauliuose veiks iki pat mėnesio pabaigos, o paskui vėl keliaus po Lietuvą.

Taip pat Šiaulių akademijoje buvau nuvestas į ,,Centų kambarį“. Jo ir lubos, ir sienos išklijuotos centų ir litų monetomis. Sakyčiau, tai irgi pagarba istorijai, ir labai originalia išraiška!

Šiandien pagaliau pasijutau atidavęs būtinąją duoklę Vytautui Mačerniui. Artėjant prie pabaigos Jo metams, kartu su VDU ARS POETICA meniniame vyksme ,,Kodėl Mačernis?” Po visų skaitymų, laisvai padiskutavus apie Jo gyvenimą ir kūrybą, gavau žodį ir aš – vakaro iniciatorius. Ką galiu apie Jį pasakyti, esu kuklus, bet ištikimas (jau 40 metų…) gerbėjas. Mokėjo pasirinkti mokytojus (Oskaras Milašius, Li Bo, Rilke, Edgaras Po…), mokėjo pasirinkti ir sekėjus – t. y. mus. Per 23 savo gyvenimo metus sutvėrė absoliučiai vientisą, išbaigtą (neprovokuokim istorijos ,,kas būtų jeigu” – jeigu būtų gyvenęs dar 23, ar ir dar 23 metus) dvasinį rūmą. ,,Atbaigė“ epochą. Jį surado žemininkai, kai patys pasekė Jo keliu ir tada prisiminė Jį, – bene po 8 metų tylos, nepublikavimo, bet ne užmaršties. Šiandieniai jaunieji vakaro dalyviai sužinojo apie Vytautą Mačernį iš vadovėlių. Man kadaise teko jį atrasti knygynuose, poezijos vakaruose… Studijų metais ir vėliau kalbėjausi su Vytautu Mačerniu Jo eilių kalba, o šįvakar paskaičiau vertimą iš Edgaro Po ,,Eldorado”, posmą lietuviškai, posmą angliškai, ir taip iki eilėraščio pabaigos. Man to vertimo kokybė atrodo prilygstanti originalui, o kai kada gal ir lenkia. Susenęs ir paliegęs, ieškotojas klausia piligrimo šešėlio (galima versti ir ,,klajojančio vaiduoklio”).

 

Lapkričio 5 diena, penktadienis. Raseinių rajone – ir nostalgiški prisiminimai (čia lygiai prieš 25 metus balotiravausi į Seimą), ir unikalūs potyriai (aš ir meras Andrius Bautronis aplankėme modernią gamyklą Ariogaloje UAB ,,Camira Fabrics“, vėliau ir arbata pavaišino, tada ir pro Raseinių ligoninę prasukom, – ne gydytis…) Dalyvavau ceremonijoje įteikiant apdovanojimus ūkininkams. Na, o Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje  pristačiau Vasario 16-osios Akto Signatarų autografų parodą. Pristatinėjau apie valandą. Neišsisukau ir nuo klausimų apie Europą, diskutavome dar visą valandą.

Raseinių ligoninė. Liudas Mažylis

Raseinių ligoninė. Liudas Mažylis

 

Lapkričio 6 diena, šeštadienis. Vėl Kaune. Ruošiuosi naujam darbo savaičių kaleidoskopui. Mums pranešta, kad grįžtame į „gyvą“ posėdžiavimą. Sudie, lietau Lietuvoje.

 

Lapkričio 7 diena, sekmadienis. Dar vienas sekmadienis panemuniais. Pro įkyrią dulksną pavyksta prasibrauti iki subtiliai restauruotos Panemunės pilies. Bokšto viršūnėje ūkia vėjas ir drengia lietus.