loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Programa Briuselyje, Advento pradžia ir saugumo situacija Ukrainoje

Dienoraštis

Lapkričio 29 – gruodžio 5 dienos, 2021 metų 48 savaitė

 

Pasisakymas ENVI komitete

 

Lapkričio 29 diena, pirmadienis. Savaitė prasideda kaip anais senais laikais – nuo paskaitos VDU bakalaurams apie Europos Sąjungą! Profesorė Aistė Lazauskienė noriai pasidalijo savo dėstymo valandomis, o aš ta proga ,,susiejau” teoriją su praktine europarlamentaro patirtimi. Toliau darbotvarkėje – skrydis į Briuselį ir turininga programa ten iki ketvirtadienio.

Žiniasklaidoje: ,,Praėjusią savaitę buvo užfiksuoti pirmieji COVID-19 viruso atmainos omikron atvejai Europoje bei plitimas kitose pasaulio šalyse. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras paskelbė, kad ši atmaina kilusi iš Pietų Afrikos regiono ir turi net keliasdešimt mutacijų variantų“, būtent sekoskaitos tyrimų sąlygų suvienodinimas ES valstybėse padėtų sekti viruso mutacijas ir efektyviau reaguoti kovoje prieš virusą… Bet, žinoma, aktyvesnė vakcinacija, revakcinacija ir dalijimasis vakcinomis su kitomis pasaulio valstybėmis yra esmė siekiant, kad tų viruso mutacijų ir atmainų ateityje visai neliktų ir pagaliau galėtume galvoti apie pandemijos įveikimą.

Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje – viso pasaulio parlamentarų dėmesys Baltarusijos migracijai. „Tikiu, kad pagrindinis tikslas – atkreipti viso pasaulio dėmesį į Baltarusijos režimo nelegalių migrantų, kaip hibridinio ginklo, naudojimą siekiant politinių tikslų – buvo pasiektas. Teko kolegoms iš Lotynų Amerikos šalių, kur nelegalios migracijos klausimas taip pat labai aktualus, aiškinti, kaip geresnio gyvenimo ir geresnių sąlygų ieškantys žmonės, tampa Aliaksandro Lukašenkos įrankiais,“ – teigė Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė.

Tarptautinės prekybos (INTA) komitete, Karin Karlsbro: ,,Prekybos požiūriu svarbu laikytis prekybos aspektų. Geriausias scenarijus būtų visuotinis mokestis, bet taip nėra. CBAM gali būti reikšminga, jei suderinama su PPO taisyklėmis. Turime apsisaugoti nuo bet kokio protekcionizmo. Naudodami šį mechanizmą negalime nieko diskriminuoti, kiekvienas anglies kilogramas šiuo mechanizmu turi būti vienodas. Turime būti aiškūs, kad tai nėra idėja tik tam, kad gautume pajamų į savo biudžetą. Pajamas reikia investuoti į mažas pajamas gaunančias šalis veiksmams.

 

Lapkričio 30 diena, antradienis. Lankytojų iš Lietuvos vizitas Europos Parlamente! Briuselį sėkmingai pasiekė pirmoji (po 2019-ųjų) vizituotojų komanda. Kaukės nesutrukdė Palangos jūros šaulių chorui sudainuoti lietuviškai prie Trispalvės, o ir Tautišką giesmę visi sugiedojom! Apžiūrėjom, kiek sąlygos leido, kai kurias Europos Parlamento erdves, ir… teko palinkėti geros kelionės atgal į Lietuvą. O aš jiems ir pavydėjau kažkiek: jie juk pakeliui aplankė Berlyną ir lankėsi ten, kur 2017-aisiais atsirado Aktas. Apėmė nostalgija…

Tarptautinės prekybos ir Vystymosi komitetų (DEVE-INTA) vieši svarstymai: „Kova su vaikų darbu besivystančiose šalyse“. Tomas TOBÉ, Vystymosi komiteto pirmininkas: ,,Kova su vaikų darbu – vienas svarbiausių 2030 m. darbotvarkės klausimų. Labai nerimą kelia situacija dėl didėjančio vaikų darbo skaičiaus dėl ekonominių aplinkybių ir COVID-19 pandemijos…“ O Anna-Michelle Asimakopoulou, Tarptautinės prekybos komiteto pirmininko pavaduotoja pridėjo: ,,Nulinė vaikų darbo tolerancija yra vienintelis kelias į priekį. Mūsų prekybos politika gali atlikti svarbų vaidmenį. Pavyzdžiui, dėl būsimų deramo patikrinimo teisės aktų. Negalime likti nuošalyje, kuomet kai kuriose srityse vaikai paliekami. 70 proc. vaikų darbo atsiranda žemės ūkyje ir šeimos ūkiuose“.

Prisimenant Tilžės aktą: būtent lapkričio 30 dieną 1918 metais – Mažoji Lietuva buvo prijungta prie Didžiosios Lietuvos.

 

Gruodžio 1 diena, trečiadienis. Lankytojų iš Lietuvos vizitas Europos Parlamente Nr. 2. Šiandien – vizitų ir interviu diena. Briuselyje sulaukiau mielų svečių iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių. Fotografavomės su VDU atstovėmis – Rūta Bulote, Rūta Vainauskaite  ir kitais svečiais. O po to dar buvo nufilmuotas interviu su manimi, žinoma, – apie būtinybę saugoti ir puoselėti bites!

Taigi, gruodžio pirma – skelbiama Advento pradžia. Lietuvos miestuose įžiebiamos Kalėdų eglutės ir… kaip pridera tikrai Lietuviškai žiemai – smarkiai pusto!

 

Gruodžio 2 diena, ketvirtadienis. Išvykstu į oro uostą. Dar suspėju paskaityti naujienas ir šventines datas. Šiemet minimas ir Marijos Gimbutienės šimtmetis. Garsi mokslininkė, archeologė, svarbi Lietuvai asmenybė. O vienas ryškiausių vyresnės kartos aktorių šiandien švenčia jubiliejų – sveikinimai Vytautui Rumšui.

Pateiktas Europos Komisijos planas veiksmingai spęsti problemas su naujais COVID-19 užsikrėtimo atvejais. Susirūpinimą ypač kelia spaudimas ligoninėms, nauja omikron atmaina kelia grėsmę, tad dabar svarbu kuo skubiau imtis ryžtingų veiksmų sveikatos saugumui.  EK Pirmininkė Ursula von der Leyen: „Sparčiai didėjantis atvejų skaičius daro vis didesnį spaudimą mūsų ligoninėms ir sveikatos priežiūros darbuotojams. Negana to, atsiradusi galimai labai užkrečiama omikron atmaina reikalauja mūsų didžiausio dėmesio. Tačiau esu įsitikinusi, kad ES yra pasirengusi spręsti šiuos iššūkius. Šiandien pristatome daug įvairių veiksmų: nuo skiepijimo pastangų ir investicijų į gydymą didinimo iki stebėsenos bei prevencijos gerinimo ir mūsų visuotinio solidarumo stiprinimo. Tuo tarpu dar kartą primygtinai raginu jus visus: pasiskiepykite, gaukite stiprinamąją dozę ir laikykitės taisyklių, kad apsisaugotumėte.“

Keitimasis nuomonėmis apie ES ir Ukrainos prekybos santykius su Europos Komisijos atstovais: ,,Saugumo situacija Ukrainoje neatrodo gera, įskaitant ir COVID-19. Tačiau turime priežasčių optimizmui, po praėjusių metų grįžome į vėžes. Turime daug prekybos apsaugos veiklos, kuri, mūsų nuomone, nėra visiškai pagrįsta. Pasaulinė padėtis medienos rinkoje atrodo nerimą kelianti, kai kurios trečiosios šalys svarsto galimybę uždrausti eksportą, o tai gali paskatinti medienos kainų augimą. Kalbant apie plieną, Ukraina skundėsi ES apsaugos priemonėmis, net jei jos visiškai suderinamos su PPO“. O dėl Rusijos kariuomenės telkimo Ukrainos pasieniuose tikrai neramu!

 

Gruodžio 3 diena, penktadienis. Viena iš tų dienų, kuri įsimena! ,,Gimtajame” VDU vyko baigiamoji projekto mokslinė konferencija, tema – apie europarlamentarus. Taigi, apie mane! Tada suskubau paposėdžiauti (nuotoliu) svarbiu aplinkos komiteto klausimu. Ir išvažiavau į Alytų, į tremtinių laiškų parodos atidarymą to miesto kraštotyros muziejuje. Vėlgi apie iš skausmo ir vilties rašytus laiškus šalčio žemėje. Viskas pasisekė. Tikrai labai prasminga diena!

Praėjusią savaitę Lietuva sugriežtino taisykles keliautojams dėl susirūpinimą keliančios naujos COVID-19 viruso atmainos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pradėjo vykdyti sustiprintą keliautojų kontrolę. Kol kas galime atsikvėpti, Lietuvoje šiai dienai omikron atmainos atvejų nėra nustatyta.

 

Gruodžio 4 diena, šeštadienis. 1905-aisiais prasidėjo Didysis Vilniaus Seimas. Iki Nepriklausomybės paskelbimo buvo likę dar 12 metų…

Gruodžio 5 diena, sekmadienis. Vykdamas į oro uostą Vilniuje suspėju aplankyti savo anūkes. Nusifotografuojame prie sniego senio. Lietuvoje įsigali rimta žiema!