loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Darbotvarkės įvairialypiškumas

Paskutinė savaitė Briuselyje. Liudas Mažylis

Dienoraštis

Gruodžio 6–11 dienos, 2021 metų 49 savaitė

 

Paskutinė savaitė Briuselyje. Liudas Mažylis

Paskutinė savaitė Briuselyje. Liudas Mažylis

 

Kaip greit įsibėgėjo paskutinysis šių metų mėnuo… O artėjant sausio 1-osios žymei – aš jau pusę kadencijos kaip Europos Parlamente.

 

Gruodžio 6 diena, pirmadienis. Jau trečią kartą balsavom dėl vieno tokio chemikalo naudojamo žemės ūkyje. Mano frakcijos pozicija visada buvo aiški – negalime „žalinti“ be saiko, visur reikia tyrimų ir mokslo įrodymų. Šiandien šią poziciją teko atstovauti man! Pagaliau susivokė ir kitos frakcijos, o balsavimą prieš „žaliųjų“ emocijas laimėjome!

 

Gruodžio 7 diena, antradienis. Vėl intensyvių ir įdomių susitikimų kupina diena! Vizituojančiųjų tarpe – mano VDU kolegė Ingrida Unikaitė! Taip pat ir Jurgio Šaulio draugijos, 27 knygos mylėtojų draugijos, Šiaulių, Kauno ir kitų miestų atstovai lankėsi EP. O dar susitikau su Šiaulių pramonininkų asociacija, Irano opozicijos atstovėmis, apsilankė ir mano doktorantas Donatas Vainalavicius. Labai turiningi buvo pokalbiai!

 

Gruodžio 8 diena, trečiadienis. Šiandien laukia bent keli svarbūs interviu.  Su LRT kalbėjomės apie šiandien EK pasiūlytą tarptautinės prekybos reguliavimo įrankį trečiosioms šalims. Ilgainiui tai galėtų padėti dorotis su tokiomis manipuliacijomis, kurias Kinija savo muitinėse taiko Lietuvai. Kitas interviu – „Žinių radijui“ apie privalomą vakcinaciją ES. Kai kurios valstybės eina link to. Girdime Komisijos kvietimą diskusijai…

Iš frakcijos posėdžio. Turime vengti situacijos, kai šalys vėl taikys savo skirtingas COVID-19paso taisykles – Pascalis Arimontas net patyrė išpuolius savo privačiame name su ,,Molotovo kokteiliais“ vien dėl to, kad aktyviai kvietė žmones pasiskiepyti…

Pamažu pereiname prie labiau centralizuotos CBAM valdymo sistemos. Teisinės valstybės problema socialinio klimato fonde yra išaiškinta, kad sąlygos, patvirtintos teisme, bus įtrauktos į visus fondus. O dėl socialinio klimato fondo bendro finansavimo normų turėtų atsirasti tvaresnių sprendimų. Turime nuspręsti, ar norime išbraukti tiesioginę pajamų paramą, ar ne.

 

Gruodžio 9 diena, ketvirtadienis. Šiandien EP – istorinė diena! Ką tik kovos su vėžiu komitetas balsų dauguma priėmė strategiją dėl ES koordinuotų veiksmų prieš vėžį. Tokia šio komiteto, kurio nariu buvau ir aš, galutinė misija. Darbą baigiame ties čia. Bet strategijos svarstymas keliaus į Parlamento plenarinę sesiją, balsuosime. O tada jau Europos Komisija ir valstybės narės bus atsakingos už tai, kad dokumentas virstų realiais veiksmais. Per šį laikotarpį ir pats kėliau komitete įvairius klausimus. Tarp jų – ir apie profilaktinius tyrimus ir apie pažangius gydymo metodus, ir apie daugelį išskirtinių iššūkių, kuriuos kelia ši nelengva problema… Nuoširdžiai dėkoju savo bičiuliui profesoriui Limui Kupčinskui, kurio kompetentingi patarimai buvo labai naudingi.

 

Gruodžio 10 diena, penktadienis. … jau atsisveikinu su Briuseliu – posėdžių čia šiemet jau nebevyks. Kalėdų eglučių niekas nė negalvoja drausti, priešingai – Briuselyje labai gražiai švenčiamos Kalėdos.

Beje, kviečiu paklausyti ,,Žinių radijo“ laidos „Europos gidas“, kurioje buvau pakviestas dalyvauti. O šiandieną, nuo 1950 metų, Jungtinių Tautų Organizacijos paskelbimu, gruodžio 10-tąją, yra skatinama visų valstybių minėti Žmogaus teisių dieną.

 

Gruodžio 11 diena, šeštadienis.  Aplankiau Šventąjį Slėnį (keltiškai Divo-Nanto) – Dinantą. Kažkada Flandrijos, paskui Valonijos, o pagaliau turizmo teritorija. Taip ir jų citadelė buvo Liudviko 14-ojo apsupta, į aršius mūšius 1914-aisiais įtraukta, paskui ilgam turizmo objektu patapo. Čia ir Leffe alaus darykla vietoje, o ir tokio Adolfo Sakso (kažkokį jis ten instrumentą išrado…) gimtinė, sakoma. Taip pamažu imu pažindintis su Belgija, o kartu ir atsisveikinimas su ja artėja, – iki kitų metų.