loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Marijampolėje Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis pristatys tremtinių laiškų parodą

Brolių Černiauskų nuotrauka. Akimirka iš parodos pristatymo Alytuje
Brolių Černiauskų nuotrauka. Akimirka iš parodos pristatymo Alytuje

Brolių Černiauskų nuotrauka. Akimirka iš parodos pristatymo Alytuje

Sausio 12 d., trečiadienį, 16 val. Marijampolės krašto ir Prezidento Kazio Griniaus muziejaus „Saulėračio“ galerijoje (Vytauto g. 29) Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis pats pristatys parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“. Paroda skirta 1941 metų birželio masiniams trėmimams paminėti. Pasak L. Mažylio, parodos pristatymo data simbolinė – sausio 13-osios, Laisvės gynėjų dienos, išvakarės.

Ekspozicijoje – 72 laiškų, siųstų iš tremties Mažylių šeimai į Kauną, kopijos. „Didžioji dalis laiškų – Juozo Siručio, kilusio iš Marijampolės krašte gerai žinomos giminės. Juozas Sirutis – mano močiutės sūnėnas, o tie jo į Lietuvą rašyti laiškai – kaip tik adresuoti jai, Antaninai Mažylienei“, – pristato prof. L. Mažylis. Parodoje taip pat eksponuojami L. Mažylio močiutei siųsti jos dukterėčios Petronėlės Sirutytės-Lastienės, Onos Sirutienės ir Onos Matulaitytės-Stulginskienės laiškai.

Parodoje pristatomos autentiškų laiškų neredaguotas turinys, kuriame slypi tikros išgyvenimų, skausmo, bado, šalčio istorijos, persmelktos artimųjų ilgesio, prisiminimų ir kupinos vilties. „Kai tavo tauta išgyveno bandymą ją sunaikinti, kai tai griovė šimtus tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai – privalome nuolat priminti tai visuomenei, dalintis šiomis tragiškomis patirtimis – dar ir tam, kad ši istorija niekada nepasikartotų“, – sako L. Mažylis.

Kalbėdamas apie eksponuojamų laiškų autorius tremtinius, parodą Marijampolėje pristatysiantis L. Mažylis pastebi, kad po tremties jų visų istorijos susiklostė skirtingai… „Štai mano dėdė J Sirutis, kurio korespondencijos yra daugiausiai, į Lietuvą taip ir negrįžo – pasibaigus jam skirtai bausmei lageryje, apsigyveno dabartiniame Kazachstane, kuris tuomet priklausė Sovietų Sąjungai“, – vieno iš daugiausiai laiškų jo močiutei A. Mažylienei rašiusių tremtinų likimą atskleidžia L. Mažylis.

Kvietimas

Kvietimas

Daugiau gyvų istorijų išgirsite susitikime su prof. L. Mažyliu ir parodos pristatymo metu sausio 12 d., trečiadienį, 16 val.

Paroda „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“ Marijampolės krašto ir Prezidento Kazio Griniaus muziejaus „Saulėračio“ galerijoje bus eksponuojama iki vasario 16 d.