loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Prognozės, iššūkiai ir tikslai prasidėjus 2022-iems metams

Indrės Baltakytės nuotrauka.

Dienoraštis

Sausio 3–9 dienos, 2022 metų 1 savaitė

 

Indrės Baltakytės nuotrauka.

Indrės Baltakytės nuotrauka.

 

 

Sausio 3 diena, pirmadienis. Sulig Naujaisiais metais EP keliasi naujus tikslus ir planus: skaitmeniniai iššūkiai, visuomenės sveikata ir visas ištisas kelias link klimatui neutralios ES. Tai yra vienos iš pagrindinių temų Parlamento darbotvarkėje 2022 m. Įtaka Europos kismui yra labai svarbi. Visada buvo! O šią savaitę jau nuaidėjo svarbių įvykių, net keliose dimensijose. Sukėlė ir įvairių reakcijų. Beje, kadangi Parlamentas artėja ties dviejų su puse metų kadencijos, šio mėnesio pabaigoje vyks Parlamento pirmininko ir jo pavaduotojo rinkimai.

 

Sausio 4 diena, antradienis. Epidemijos epicentras – Europa. Naujoji COVID-19 viruso atmaina išplito labai greitai, Lietuvoje taip pat (Lietuvoje šiuo metu iš viso patvirtinti 128 omikron atvejai). Prognozės ir vėl labai liūdnos, o, pasak epidemiologų, sausio viduryje omikron bus ,,padengęs” visa šalį… „Pagal šį metodą, Kalėdų laikotarpiu paplitimas greičiausiai buvo mažiau nei 10 proc., o šiuo metu paplitimas tikėtina viršija 90 proc. Nors šis metodas nėra skirtas galutinai patvirtinti viruso atmainai, tačiau mūsų skaičiavimais jo rezultatai šiuo metu turi gerai sutapti su patikimais sekoskaitos rezultatais, kurie dėl sudėtingo proceso atsilieka apie porą savaičių nuo ėminio paėmimo datos“, – kalbėjo portaluose Statistikos departamento atstovai.

 

Sausio 5 diena, trečiadienis. Taigi, pirmomis sausio dienomis – netikėtumai. ,,Žaliasis (smegenų) plovimas” (angl. greenwashing): dujos ir atominė energetika ,,reabilituojama” – teikiau interviu ,,Svarbiai valandai”. Briuselyje aktyviai kalbama apie siūlymą: į „žaliųjų“ energijos šaltinių sąrašą įtraukti branduolinę energiją bei dujas, tam, kad būtų galima toliau investuoti į šiuos sektorius, nepaisant vidaus nesutarimų, ar šias energijos rūšis tikrai galima laikyti tvariomis. Europos Komisija pateikė kontraversišką pasiūlymą: laikyti atominę energetiką (nuolat), o dujas (laikinai) „žaliosiomis“ energijos rūšimis. O jei kas nors iš Europos Parlamento narių būtų panašiai samprotavęs 2019-aisiais, tai būtų buvęs ,,nušvilptu“. Juk šitų energijos rūšių pripažinimas „žaliosiomis“ reiškia lengvatines paskolas bankuose elektrinių modernizavimui, o tai reiškia, kad bus naudojami mokesčių mokėtojų pinigai. Nejau teisūs tampa sakantieji, kad Žaliasis kursas virsta „žaliuoju“ plovimu?

Apie Astravą atėję žinių, kad – užkrautas antrasis reaktorius.

 

Sausio 6 diena, ketvirtadienis. Kalendoriuje: Trys Karaliai – Kasparas, Merkelis (Melchioras) ir Baltazaras. Nuo katalikiškų atskaičiavus 13 dienų, stoja stačiatikių Kalėdos. Pasveikinu Serhijų Ukrainoje ir Olgą Tbilisyje.

 

Sausio 7 diena, penktadienis. Kinijos vykdomas ekonominis Lietuvos bauginimas – beprecedentis faktas Europos bendrijos istorijoje. Sumaištis tęsiasi. Pasikėsinta prieš bendrąją rinką, todėl, kaip EP narys, reikalauju vieningo Europos atsako. Parašiau Europos Komisijai, teikiau klausimą. Taip, Europa jau kai ką daro… Gruodį pristatytas siūlymas dėl kovos su ekonomine prievarta – iš esmės tinkama, bet lėtai įgyvendinama priemonė. Tikiuosi greitesnių sprendimų – čia ir dabar. ES atsakas Kinijai dėl spaudimo Lietuvai: ,,Prancūzija sieks greito Europos atsakomojo smūgio Kinijai dėl spaudimo Lietuvai, praneša įtakingas Briuselio leidinys „Politico“. Vis dėlto įrankis, kurį Briuselis galėtų panaudoti prieš Kiniją, dar nė neparengtas“. O pačios Lietuvos pozicija pasauliui regisi trupanti. Prezidentas papūtė miglų. Turiu suprasti, kad nežinojęs, koks bus atstovybės pavadinimas? Gal ,,taivaniečių sostinės Taibėjaus filialas Vilniaus senamiestyje” ar panašiai?! Seimo opozicija tai ir tiesiai siūlo… pervadinti. Na, dėl šito pavadinimo tai ne Lietuva spręs, o patys taivaniečiai, beje!

 

Sausio 8 diena, šeštadienis. Po ilgokos pauzės, Kaune rinkosi mūsų TS-LKD bendrapartiečiai (tradiciškai!), apžvelgti praėjusius metus. Susitikome ,,Trijų Karalių” renginyje. Kalbėjo Kauno skyrių sueigos pirmininkė, dar viena ministrė, keli Seimo nariai, vienas kuklus europarlamentaras (pagal Europos Parlamento standartą kalbėjo tik minutę. Taigi, čia aš). Buvo įteikta raštų, susakyta padėkų už nuveiktus darbus, o įspūdingiausia dalis – VDU Muzikos akademijos dainininkų koncertas.

 

Sausio 9 diena, sekmadienis. Vyksta žiaurūs politinės krizės įvykiai Kazachstane: keliami dideli neramumai aidinčių šūvių, sprogimų fone… protestai išplito visoje šalyje per šią savaitę. Kilo didžiulis pasipiktinimas dėl po Naujųjų metų pakilusios suskystintųjų dujų – pagrindinio transporto priemonių kuro šalies vakaruose – kainos. Didžiausias Kazachstano miestas Almata visiškai sumaitotas. Blokuojamos miesto gatvės, visur sudegę pastatai ir automobiliai… Ilgametis autoritarinis valstybės lyderis Nazarbajevas – dingęs (paskui siunčia žinias, kad yra atsiradęs). Jo statytinis Tokajevas situacijai suvaldyti pasiprašė Rusijos pagalbos, kurią pastaroji noriai atsiuntė. Neramu. O Šveicarijoje prie vakarienės stalo sėdasi aukšti JAV ir Rusijos pareigūnai. Tokia neplanuota įžanga į galbūt likiminius ateinančios savaitės svarstymus – apie Ukrainą ir ne tik. Ir apie Rusiją: keldama grėsmę, ,,skatina“ Švediją ir Suomiją svarstyti apie prisijungimą prie aljanso – ar atsisakyti dešimtmečių neutralumo politikos ir prisijungti prie NATO… ,,Abi šalys dėl skirtingų istorinių aplinkybių nesišlieja prie gynybinių aljansų. Bet tuo pačiu, o ypač Švedija, glaudžiai bendradarbiauja su NATO (nuo pratybų iki tarptautinių misijų). Be to, abi šalys yra teisiškai įtvirtinusios galimybę kada nors praverti aljanso duris. Demokratiniai principai, kariuomenių pasirengimas, ilgametis bendradarbiavimas ir kitos aplinkybės įstojimo procesą veikiausiai padarytų sąlyginai nesudėtingą. Ar tai reiškia, kad plėtra įvyks ? Daugelio ekspertų konsensusas visgi nuosaikiai skeptiškas“, – svarstydamas rašė Linas Kojala.