loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Plenarinė sesija. Rusijos karo Ukrainoje poveikis

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

Dienoraštis

Gegužės 2–8 dienos, 2022 metų 18 savaitė

 

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

 

Gegužės 2 diena, pirmadienis, 68-oji karo diena. Atvykau į Strasbūrą, šiandien prasidėjo plenarinė sesija. Iškart pasisakiau gana techniniu klausimu (na, Žaliojo kurso temoms tai yra būdinga…) apie būtinus pokyčius tam tikrų patvariųjų organinių teršalų reglamentavime. Šios medžiagos sunkiai suyra ir jų daroma žala žmonėms, gyvūnams bei visai aplinkai, deja, yra ilgalaikė. Tad neturėtų stebinti, jog pačių įvairiausių frakcijų atstovai sutarė, kad reglamentavimą reikia GRIEŽTINTI.

EP tvirtinamas derybų mandatas dėl ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo galiojimo dar vieneriems metams. Frakcijos posėdyje mums priminta, kad pradėjome gyventi pagal naujas taisykles: nebetikrina mūsų prie įėjimo į EP pastatą ir nebebūtina naudoti kaukių. Gal tai jau ir pandemijos pabaiga?! Na, bet keliaujant lėktuvais bei traukiniais, kaukės dar privalomos.

Vyko svarbus ES energetikos ministrų posėdis (oficialiai tai vadinasi Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdis). Jo metu buvo smerkiamas „Gazprom“ sprendimas, kuriuo sustabdomas dujų tiekimas Lenkijai ir Bulgarijai. Tai žymi dar vieną lūžio tašką dabartinėje krizėje. Europos Sąjunga nusprendė, kad rugpjūtį atsisakys rusiškos anglies, o naftos iki šių metų pabaigos. Vėliau šalys sieks ir rusiškų dujų embargo. Kasdien ES Rusijai už naftą ir dujas vis dar sumokame 780 milijonų eurų, o nuo karo pradžios už dujas, naftą ir anglis Europa Rusijai jau sumokėjo beveik 48 milijardus eurų… Ministrai dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą siekti ES priklausomybės nuo Rusijos iškastinio kuro panaikinimo. Šiame kontekste su dideliu susidomėjimu laukiame plano „REPowerEU“, kurį Komisija pristatys gegužės mėnesį.

Nusifilmavau vaizdo įrašui su sveikinimu Europos dienos proga.

 

Gegužės 3 diena, antradienis, 69-oji karo diena. Šiandien Europos Parlamente – itališkieji motyvai. Lankėsi Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi, kuris anksčiau ėjo Europos centrinio banko prezidento pareigas. Plenarinėje sesijoje jis kalbėjo apie susidūrimą su grėsmėmis, tačiau nebe vien finansinėmis (su kuriomis kadaise neblogai tvarkėsi) – su energetikos, karinėmis ir saugumo grėsmėmis vienu metu. Prisiminkime, o juk COVID-19 Italiją buvo paveikęs išskirtinai. Dabartinė Italijos pozicija karo Ukrainoje metu, siunčiant ginklus ir siekiant atsisieti nuo Kremliaus energetinės priklausomybės, yra ganėtinai aiški. M. Draghi teigimu, Rusijos išpuolis staigiai privertė suabejoti Europos žemyno saugumu, o Ukrainos gynyba reiškia mūsų gynybą. Ministras pirmininkas primena, kad taikios ir klestinčios Europos projektas buvo kuriamas 70 metų. Dabar gi tasai taikus laikotarpis, deja, baigėsi. Savo kalboje jis paminėjo būtinybę efektyviau telkti finansavimą gynybai, o „ryžtas, vizija ir vienybė yra politikos pirmtakų, kadaise kūrusių vieningą Europą po Antrojo pasaulinio karo, idėjų tęsinys“.

Kalendoriniai įrašai: šiandien – Pasaulinė spaudos laisvės diena, taip pat 1791 m. pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje diena.

Vertinome Rusijos karo Ukrainoje poveikį ES transporto sektoriui: dėliojami raginimai griežtinti sankcijas Rusijai ir reikalavimai grąžinti pavogtus lėktuvus. Rusijos nusikalstama agresija prieš Ukrainą ir toliau daro didžiulį poveikį turizmo pramonei, ypač pasienio regionuose… Turistai atsisako keliauti į tam tikras ES valstybes nares, pavyzdžiui, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Bulgariją ar Baltijos valstybes, jausdami, kad karas Ukrainoje geografiškai visai netoli. Prisimenu vokiečius, kurie nuo Nidos Didžiosios kopos stebėdavo rusiškąją Neringos atkarpą, patruliuojančius rusų laivus… ir labai gerai suprantu, kad tokios „romantikos“ šiemet jiems gali nebesinorėti.

Kibernetinių atakų tema. EK vicepirmininkas Margaritis Schinas: „Kibernetinis karas vyksta mūsų kaimynystėje ir tai prasidėjo dar pora savaičių iki karo Ukrainoje pradžios“. Komisija ir EEAS kartu su narėmis padeda Ukrainai technine ir programine įranga. Revise information system directive – NIS 2.0 siūlo veiksmingą mechanizmą Europai, skatinantį bendradarbiavimą ir dalijimąsi informacija, o apie tinklų ir informacijos saugumo rizikas ir incidentus, apsaugoti tarpvalstybines paslaugas ir sistemas bei išvengti žalingų pasekmių.

Rengiuosi veiklai COVI komitete. Ką ten galima prasmingo nuveikti, juntant COVID-19 atoslūgį? Mūsų frakcijos kolegos perspėja: kitos frakcijos dėlioja sau naudingą politinę strategiją, mėgins kovą su pandemijomis ideologizuoti, politinį naratyvą pakreipti jiems naudinga linkme. O ką mūsų frakcija? Reikia ruoštis ateičiai ir apsvarstyti visas galimas „raudonąsias linijas“. Ateities pandemijos turi būti bent jau suvaldytos arba visai išvengtos. Europos Komisija pasiūlė įsteigti Europos sveikatos duomenų erdvę – vieną iš pagrindinių stiprios Europos sveikatos sąjungos sudedamųjų dalių, ji suteiktų galimybę žmonėms kontroliuoti savo sveikatos duomenis. Stella Kyriakides komentavo, jog nuo vizijos viskas pradėjo tapti realybe: „Europos sveikatos duomenų erdvė iš esmės keičia sveikatos priežiūros srities skaitmeninę transformaciją ES ir kad duomenys, su kuriais galima susipažinti taikant griežtas saugumo ir privatumo apsaugos priemones, labiausiai bus vertingi mokslininkams, tyrėjams, novatoriams ir žmonėms, dirbantiems gydymo srityje. ES žengia tikrą istorinį žingsnį skaitmeninės sveikatos priežiūros ES link“.

 

Gegužės 4 diena, trečiadienis, 70-oji karo diena. Ukrainos tema, žinoma, ir toliau dominuoja Europos institucijų darbotvarkėse. Iš viso šią savaitę – net 3 balsavimai dėl Ukrainoje nesibaigiančių problemų. ES debatuose – apie rusiškos naftos atsisakymą. Lengva nebus. Kai kurios narės yra smarkiai priklausomos nuo rusiškos naftos. Tačiau šiandien siūlome totalų naftos produktų importo draudimą. EK siūlo šeštąjį sankcijų paketą, tačiau esminis siūlymas yra naftos embargas su pereinamuoju laikotarpiu (žaliavinė nafta – per šešis mėnesius, naftos produktai – iki metų pabaigos. O Slovakijai ir Vengrijai siūloma išimtis, pratęsiant terminą iki 2023 m. pabaigos).

EP nariai susirūpinę dėl karo poveikio aviacijos sektoriui, taip pat ragina ES griežtinti sankcijas Rusijos laivybos sektoriui ir drausti į ES patekti ne tik visiems Rusijoje registruotiems laivams, bet ir tiems laivams, kurie buvo prisišvartavę Rusijos uostuose prieš įplaukdami į ES uostus. Rusija vis labiau smerkiama, nes pažeidinėja jau ir tarptautines civilinės aviacijos bei laivybos taisykles.

Šiandien vyko Šiaulių švietimo centro Europos dienai skirtas forumas „ES Energetinė nepriklausomybė ir santykių su Rusija perspektyvos“. Dalyvavau ir kalbėjau apie tai, ką pavyko šiais klausimais nuveikti Europos Parlamente. O Strasbūro savivaldybė pakvietė paminėti artėjančios Europos dienos. Kviestųjų svečių sąraše – miesto merė, Europos Parlamento pirmininkė. Sveikinimus skaitė su vertimais į anglų kalbą (tai ilgų ilgiausiai užtruko!) „pakaitiniai” jų atstovai. „Gyvai” dalyvavo nedaugelis: aš, mano kolegė EP latvė Inesė Vaiderė, Ukrainos ambasadorius ir Latvijos ambasadorius. Ar kažkas mus visus geopolitiškai sieja? Žinoma, įspūdingiausia buvo Ukrainos ambasadoriaus kalba, o latvius buvo proga pasveikinti „gyvai” su jų Nepriklausomybės Deklaracijos diena. Tai 32-osios Latvijos nepriklausomybės atkūrimo metinės. O Izraelis šiandien irgi švenčia –  mini 74-ąsias Izraelio Valstybės nepriklausomybės metines.

 

Gegužės 5 diena, ketvirtadienis, 71-oji karo diena. Strasbūro sesijos pabaigai, po keleto rezoliucijų dėl Ukrainos, grįžome prie Baltarusijoje vykstančių problemų. Delegacijos ryšiams su Baltarusija posėdyje išklausėme rimtų ekspertų nuomonių apie padėtį Baltarusijoje, kuri, deja, tik blogėja ją vis labiau valdant Rusijos režimui. Na, o man teko vėl pasisakyti apie hibridines migrantų atakas.

 

Gegužės 6 diena, penktadienis, 72-oji karo diena. INTA komitete – pasiūlymas dėl reglamento apie laikino prekybos liberalizavimo, papildančio Ukrainos gaminiams taikomas prekybos nuolaidas. Šis reglamentas jau yra INTA komiteto bendro sprendimo procedūroje. Pasiūlymai skuboti, nes ir karas – neįprastas.

 

Gegužės 7 diena, šeštadienis, 73-oji karo diena. Šiandien mano biure Palangoje švenčiama Europos diena. Šalia alėjoje eksponuojama paroda ,,Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai”.

 

Gegužės 8 diena, sekmadienis, 74-oji karo diena. Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus diena. Būtent iš šios organizacijos tiek daug tikimasi karams užėjus…