loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Prof. L. Mažylis kviečia į susitikimą Šeduvoje: parodos pristatyme – laiškai iš tremties ir sąsajos su šiandiena

Rugpjūčio 24 d., trečiadienį, 17.30 val. Šeduvos kultūros ir amatų centre (Vilniaus g. 1, Šeduva) Europos Parlamento narys Liudas Mažylis pristatys tremtinių laiškų parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“.

Paroda yra skirta masinėms sovietmečiu vykusioms deportacijoms atminti. Po renginio pristatymo susirinkusieji kviečiami diskusijai apie masinius trėmimus iš Lietuvos sovietmečiu ir dabartines politinės aktualijas Rusijos karo pieš Ukrainą kontekste.

„Maloniai kviečiu visus susitikti Šeduvoje. Paroda kvies kartu prisiminti skaudžią mūsų tautos išgyventą tremčių patirtį. O susitikimo data išties simbolinė – Ukrainos Nepriklausomybės diena ir lygiai pusė metų nuo Rusijos agresyvaus totalinio karo Ukrainoje pradžios. Karo kontekste, kai šios laisvos šalies žmonės kovoja už savo laisvę, mes kaip niekada anksčiau turime siekti išsaugoti istorinę atmintį“, – į parodos pristatymą ir diskusiją Šeduvoje kviečia prof. L. Mažylis.

Pristatomoje parodoje – 72 laiškų, siųstų iš tremties Mažylių šeimai į Kauną, kopijos. „Didžioji dalis jų yra Juozo Siručio – mano močiutės sūnėno. Jo į Lietuvą rašyti laiškai yra kaip tik adresuoti mano močiutei Antaninai Mažylienei“, – pristato prof. L. Mažylis. Parodoje taip pat eksponuojami L. Mažylio močiutei siųsti jos dukterėčios Petronėlės Sirutytės-Lastienės, Onos Sirutienės ir Onos Matulaitytės-Stulginskienės laiškai. Jų turinyje atsispindi skausmo, bado ir šalčio istorijos, sunkūs išgyvenimai toli nuo tėvynės ir artimųjų.

„Trėmimų siaubas mūsų kolektyvinėje atmintyje gyvas visuomet. Lietuvių ir kitos kaimyninės tautos patyrė sovietų bandymą jas sunaikinti, kai buvo sugriauti šimtai tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai. Privalome nuolat prisiminti savo istoriją, dalintis savo tautos tragiškais išgyvenimais“, – teigia aktyviai su istorinės atminties išsaugojimu ir sklaida dirbantis L. Mažylis.

Anot profesoriaus, sunku protu suvokti, bet ši žiauri istorija mūsų dienomis atsikartoja Ukrainoje.  „Karą prieš nepriklausomą Ukrainą pradėjusi Rusija vykdo ukrainiečių genocidą, trėmimus. Į Rusijos teritoriją jau ištremta daugiau nei pusantro milijono taikių šalies gyventojų, dūžta tų žmonių likimai, naikinama ukrainiečių tauta…“, – apie atsikartojančius trėmimų žiaurumus šiandieninėje Europoje ir ukrainiečių deportaciją su nerimu kartoja L. Mažylis. Šeduvoje parodą pristatysiantis L. Mažylis pastebi, kad ir tuomet laiškų autorių istorijos susiklostė skirtingai.

Daugiau istorijų išgirsite susitikime su prof. L. Mažyliu ir parodos pristatymo metu. „Dabar, kaip turbūt niekados iki šiol, mums visiems labai reikia bendrystės, galimybės pabendrauti sudėtingomis temomis. Europoje vyksta karas, kuris visai šalia mūsų. Lietuva tai stipriai išgyvena. Man rūpi gyvai išgirsti kiekvienam Jūsų svarbius klausimus. Susitikime ir kartu paminėkime lietuvių tautos skaudžią istorinę atmintį“, – rugpjūčio 24-ąją, trečiadienį, 17.30 val. Šeduvos kultūros ir amatų centre miestiečių ir miesto svečių lauks prof. L. Mažylis.