loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Trumpoji plenarinės sesijos savaitė Briuselyje

Liuksemburgo aikštė, Briuselis.

Dienoraštis 

Sausio 30 – vasario 5, 2023 metų 5 savaitė

 

Liuksemburgo aikštė, Briuselis.

Liuksemburgo aikštė, Briuselis.

 

 

Prasideda trumpoji” Briuselio plenarinės sesijos savaitė. Na, ir gerai, kad ji bus trumpa, tai aš ir nuskrisiu neilgam, o taip atsiras daugiau laiko susitikimams Lietuvoje.

Sausio 30 diena, pirmadienis. Šiandien manęs laukė itin gausi auditorija Elektrėnų bibliotekoje. Tęsdamas istorinės atminties sklaidą, pristačiau tremties laiškų parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“. Smagu, kad vakare manęs pasiklausyti susirinko ir moksleiviai. Prisiminiau Lietuvos 100-mečio minėjimą, kuomet lankiausi ir Elektrėnų „Versmės“ gimnazijoje, o štai jau artėja ir 105-asis gimtadienis. Parodos pristatyme lankėsi ir mano bendražygiai, jų tarpe – skyriaus pirmininkas Ramūnas Kartenis. Didžiausias palaikymas skrieja kandidatei į Elektrėnų meres – energingajai Ingai Kartenienei ir visai jos komandai. 

Pristačiau dar ir kitą savo parodą „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai“. Šįkart pagaliau ir ten, kur buvo pirmoji mano darbovietė. Beveik apėmė nostalgija. Gi nemažas skaičius Signatarų autografų buvo adresuoti būtent mano Diedukui Pranui Mažyliui, o jo atmintis LSMU klinikų erdvėse dargi labai gyva! O ir savo paties bendradarbių, bendražygių ir bendraminčių gausiai sutikau. Tad pokalbis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakultete buvo išskirtinai nuoširdus.

 

Nuotrauka Aliaus Koroliovo.

Nuotrauka Aliaus Koroliovo.

Sausio 31 diena, antradienis. Šios savaitės temos EP labai įvairios: diskutuosime dėl ES migracijos ir prieglobsčio taisyklių reformos; balsavimai dėl griežtesnių mokamos politinės reklamos taisyklių; represijos ir smurtas prieš moteris Afganistane; dar vyks balsavimai dėl Parlamento prioritetų ES ir Ukrainos aukščiausiojo lygio susitikimo. Atvykau į Briuselį, o ketvirtadienį vėl grįšiu į Lietuvą. Darbotvarkė gausiai pripildyta balsavimais, susitikimais, pristatymais…

 

Vasario 1 diena, trečiadienis. „Trumposios“ plenarinės sesijos Briuselyje kontekste, šiandien vyko įdomus ir turiningas Europos Parlamento „Rail Baltica draugų grupės“ posėdis. Projektas įgyja pagreitį, jo reikšmė jau ima viršyti ne vien tik krovinių ar keleivių pervežimą. Jis įgyja jau ir saugumo dimensiją, tai ir tam tikras ekonominis koridorius nuo Suomijos per Baltijos valstybes į Lenkiją, o toliau ir link Vakarų, ir link Ukrainos. O ir keleiviai jau pajuto geležinkelių, kaip transporto priemonės, patrauklumą, – štai populiarėja kelionės tarp Vilniaus ir Varšuvos (gal kol kas dar gana varginančios, o juk ateityje riedėsime 200 km / val. greičiu!). Įsibėgėja ir Kauno–Panevėžio ruožo realizavimas. Taigi, randasi vis daugiau optimizmo dėl šio projekto ateities.

 

Vasario 2 diena, ketvirtadienis. Prieš mano akis: sušaudyta greitoji ir susprogdinta gaisrinė. Rūsčios Ukrainos realybės fiziniai įrodymai išeksponuoti Liuksemburgo aikštėje prie Europos Parlamento. Ne tik Lietuvoje renkama parama Ukrainai, ji renkama ir mažytėje, bet labai įtakingoje valstybėje – Liuksemburge, ir kitur Europoje. Renginyje, skirtame paramai ukrainiečiams, kalbėjo Liuksemburgo atstovai, EP pirmininkės pirmasis pavaduotojas Othmar Karas.

Be to, šiandien EP priėmėme rezoliuciją dėl Kijeve vyksiančio ES-Ukrainos viršūnių susitikimo. Ten išvyko EK pirmininkė Ursula von der Leyen, Komisijos nariai. EP nariai dar kartą išreiškė paramą Ukrainos narystei ES. EP nariai paragino susitikimo dalyvius „siekti pradėti stojimo derybas ir remti veiksmų gaires, numatančias tolesnius veiksmus, kad būtų sudarytos sąlygos Ukrainai prisijungti prie ES bendrosios rinkos“. Patvirtindami įsipareigojimą užtikrinti, kad Ukraina taptų ES nare, pažymima, kad stojimo procesas remiasi aiškiais kriterijais, pasiekimais ir reikalingų reformų įgyvendinimu. Ar teikiame Ukrainai pakankamai paramos? Visada galima daugiau. Ar laiku? Manau, kad reikia greičiau. EP taip pat ragina ES valstybes didinti ir spartinti karinę pagalbą Ukrainai, o ypač ginklų teikimą bei apsvarstyti galimybę tiekti Vakarų naikintuvus ir tolimojo nuotolio raketų sistemas. Mes palaikysime Ukrainą tiek, kiek reikės. Ir galiausiai karas baigsis. Kad karas baigtųsi, pirmas žingsnis yra derybos dėl paliaubų. Rusijos Federacija kalba apie taikos ir paliaubų būtinybę, o vėliau – vis didesnio karių kiekio siuntimą į frontą. Jie apšaudo Ukrainos miestus. Jie atakuoja civilinę infrastruktūrą. Puikiai suprantu, kad Ukrainos vadovybė nepasitiki Rusijos vadovybe. Štai kodėl mes ir toliau remsime Ukrainą ginantis nuo šio barbariško Rusijos Federacijos agresijos karo”, – EP narys David McAllister

Aš ir vėl oro uoste: Briuselis–Vilnius.

 

Vasario 3 diena, penktadienis. Artėjant Vasario 16-ajai, padidėjo dėmesys mano kukliai personai. Mane pakvietė į KTU inžinerijos licėjų gimtajame Kaune, skaičiau paskaitą moksleiviams. Prisirinko pilna salė! Pabuvojau ir Kupiškyje, Kupiškio etnografijos muziejuje pristačiau savo parodą „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje“. Ir kupiškėnų prisirinko didelė daugybė. Išsamiai padiskutavome apie valstybės atkūrimo epochą, Signatarų asmenybes, kokią žinią Jie siunčia mums, mūsų kartai. Visada smagu pabendrauti su neabejingais. O Kupiškis – tai juk irgi Mažylių gimtieji kraštai! Mano senelis Pranas gi nuo ten.

 

Vasario 4 diena, šeštadienis. Susitikau su Sąjūdžio laikų bendražygiu (manau, galiu jį taip vadinti) Modestu Patašiumi, prisiminėme milžiniškos įtampos kupinas 1991-ųjų sausio dienas. Kaip čia nepalyginsi su įtampa, kurią Europoje išgyvename dabar, 2023-ųjų pradžioje… O vėliau tęsiau pokalbius su kauniečiais. Susitikome su Vytautu Juozapaičiu, TS-LKD kandidatais į miesto tarybą, Seimo nariais Jurgita Šiugždiniene, Arvydu Anušausku, Monika Navickiene, Paulė Kuzmickienė, Irena Haase. Kaip kad viena iš bendraminčių pasakė: „Padirbėjome, kad kovo 5-ąją kauniečiai pasirinktų teisingai”.

 

Vasario 5 diena, sekmadienis. Duona, ugnis ir pilnatis: Šv. Agota, Duonos diena; Ugnies globėjos Gabijos diena; ir antroji šiemet pilnatis.