loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Prisiminus tremtį, Vėžio komiteto įsteigimas, pirmas renginys ir bioįvairovė Dzūkijoje

Birželio 16 d., antradienis. Paminėjome dvi iš eilės tragiškas Lietuvai dienas. 1940-ųjų birželio 15-oji, kai de facto netekome valstybingumo. Ir 1941-ųjų birželio 14-oji – masinių tremčių data. Visa tai – niekšiško Hitlerio ir Stalino suokalbio pasekmės. Tarp senų laiškų suradau ir šį. Iš Kauno parama vis dėlto pasiekdavo Laptevų jūros pakrantę. Tik ji jau buvo per vėlyva Jonukui Siručiui, mirusiam ankstyvoje vaikystėje nuo bado ir išsekimo. O tai – mano antros eilės pusbrolis. Ne toks jau tolimas giminė…


Birželio 18 diena, ketvirtadienis. Vakar Europos Parlamento debatai ir balsavimai užtruko iki vėlumos. Ilgai svarstyta Europos strateginių sektorių apsauga po COVID-19. Gerai, kad skiriamas rimtas dėmesys ES sveikatos sistemai, vidaus rinkai. Vakcina nuo koronaviruso dar tik kuriama, o jau girdime, kad JAV taikstosi perimti Vokietijos “CureVac” projektą, taikyti “JAV-pirmiausia” principą… Labai palaikau vakar pristatytą ES vakcinų strategiją. RNR pagrindu kuriama vakcina galės būti gaminama milijoniniais kiekiais, ji būtų prieinama visoms valstybėms narėms, kitiems regionams. Todėl Bendrijos siekis pasirašyti išankstines sutartis su farmacijos firmomis – labai svarbus žingsnis, norint užtikrinti visų ES piliečių saugumą. Žinoma, valstybės narės turės taip pat būti pasirengusios, to tikiuosi ir iš Lietuvos. O kartu turime tikrinti užsienio investicijas į ES farmacines įmones bei išlikti solidarūs.

Birželio 18 d. įvyko ir pirmasis mano fizinis renginys šiuo laikotarpiu.

Mano įrašas: Ką tik iškilmingai perkirpome naujosios TS-LKD būstinės Kaune simbolinę juostelę. Padalyvavau ir diskusijoje apie tai, kokios svarbios Lietuvai ir Europai dešiniosios partijos. Kaip matot, dėviu prašmatnų skydelį – nebe savadarbis, o fabrikinis  🙂 . Jo prireiks, kai vėl skrisiu į Briuselį. Ten tai privaloma. O ir Lietuvoj vis dar rekomenduojama. Būkime sveiki!

Birželio 19 d., penktadienis. Baigiasi plenarinių posėdžių savaitė. Temų daugybė. Gerai, kad tarp jų “nedingsta” sveikatos tema. Vakar pritarta steigti Kovos su vėžiu komitetą. Jis galės įvertinti ES galimybes imtis konkrečių veiksmų, nustatyti teisės aktus ir kitas priemones, galinčias padėti užkirsti kelią vėžiui ir su juo kovoti. Labai svarbu, kad numatoma remti mokslinius tyrimus. Apie tai kalbu jau nuo kadencijos pradžios. O COVID-19 krizė tik dar labiau paryškino būtinybę vienyti Europos jėgas sveikatos fronte. Ir vėžio, ir koronaviruso atvejais iššūkiais tampa bendros duomenų bazės, gydymo praktikos skirtumai, būtiniausių priemonių, medikamentų stoka. Manau, kad turime artėti prie bendrų europinių sveikatos struktūrų. Tad šios savaitės sprendimas dėl minėto komiteto buvo labai svarbus. Na, ir kitos temos labai aktualios: ir Brexit, ir Rytų partnerystė, ir pasaulis po pandemijos, ir daugiametis biudžetas… Visais tais klausimais dar laukia daug karštų debatų. O kol kas – gero savaitgalio!

P.S. Tapau Kovos su vėžiu komiteto nariu!

Birželio 20 d., šeštadienis.

Dzūkijos miškuose biologinė įvairovė man atrodo visai patenkinama