loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Europos Parlamento narys L. Mažylis išplatino atvirą laišką dėl įkalintų ir teisiamų Baltarusijos moterų

Artem Podrez nuotr., šaltinis: pexels.com
 

Kovo 8-ąją, minint Tarptautinę moterų solidarumo dieną, Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis atviru laišku kreipėsi į Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos institucijas bei universitetus dėl įkalintų ir teisiamų Baltarusijos moterų. „Dėl praėjusių metų įvykių aš esu giliai susirūpinęs ir labai nusivylęs nuolatiniu moterų teisių blogėjimu Baltarusijoje. Tai, kas vyksta šioje kaimyninėje šalyje, yra antihumaniška. Kovo 8-ąją, Tarptautinę moters dieną, yra tinkamas momentas prisiminti visas neteisingai ir nepagrįstai baudžiamojon atsakomybėn patrauktas bei įkalintas moteris“, – teigia prof. L. Mažylis.

Pasak Europos Parlamento nario, nuo 2020 m. rugpjūčio 9 d. protestų, kasdien Baltarusijos moterys yra sulaikomos dėl savo demokratinių siekių, pilietinių ar politinių pažiūrų. Remiantis Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, per pastarąjį mėnesį Baltarusijoje buvo įvykdyta apie 511 sulaikymų siekiant apriboti žmogaus teises ir laisves. Tarp A. Lukašenkos režimo areštuotų asmenų – 176 moterys. „Kiek mane pasiekia vieša informacija, 2020 m. per protestus Baltarusijoje buvo sulaikyta per 31 tūkstantis žmonių, tarp kurių daugiau nei 20 proc. buvo moterys. Tai tiesiog nepriimtina ir pažeidžia esmines žmogaus teises“, – į negailestingą statistiką dėmesį atkreipia L. Mažylis.

Savo atviru laišku Europos Parlamento narys prof. L. Mažylis ragina Baltarusijos valdžios institucijas nutraukti bet kokį žiaurų baudžiamąjį persekiojimą, pažeidžiantį pagrindines žmogaus teises, bei nedelsiant besąlygiškai paleisti visas per pastaruosius septynis mėnesius neteisėtai sulaikytas moteris. „Aš smerkiu nežmonišką elgesį su įkalintomis moterimis Baltarusijoje ir reikalauju, kad tokio Baltarusijos valdžios elgesio netoleruotume“. Taip pat L. Mažylis kviečia akademinę bendruomenę ir visas institucijas bei suinteresuotus žmones toliau palaikyti Baltarusijos žmonių demokratinius siekius ir moterų orumą, kaip tai apibrėžia Ženevos konvencija.

Prof. Liudas Mažylis yra Delegacijos ryšiams su Baltarusija EP narys.

ATVIRAS LAIŠKAS DĖL ĮKALINTŲ IR TEISIAMŲ BALTARUSIJOS MOTERŲ