loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

L. Mažylio biuro Palangoje atidarymo šventėje – mintys apie miesto istorinę simboliką ir ateities planus

Liepos 2 dieną Europos Parlamento (EP) narys prof. Liudas Mažylis simbolinėje vietoje, Vasario 16-osios Signatarų alėjoje, Palangoje oficialiai atidarė savo biurą.

Sveikinimo žodį atidarymo metu sakęs EP narys pastebėjo jam asmeniškai ir profesiškai svarbių progų sutapimą pirmosiomis liepos dienomis: vestuvių metines, darbo veiklos Europos Parlamente dvejų metų sukaktį ir biuro Palangoje atidarymą.

„Mes su žmona susituokėm prieš 44 metus. Tai paprastai yra privati mūsų dviejų šventė, labai džiaugiuosi, kad dabar į ją įsijungėt ir jūs. Kita vertus, liepos 1-oji daug kuo mums svarbi. Man asmeniškai – dar ir tuo, kad praėjo jau 2 metai nuo kadencijos pradžios EP ir nuo tada, kai pradėjo telktis mūsų komanda, – sveikinimo kalboje minėjo L. Mažylis. –  Svarstant, kur plėsti veiklą Lietuvoje, natūraliai atėjo mintis, kad tą reikia daryti Palangoje. Pirmiausia todėl, kad tai labai svarbi vietovė kultūriškai ir istoriškai.“

Pasak europarlamentaro, tai visais laikais buvo visuomeniškai, kultūriškai ir netgi politiškai svarbi vieta. „Taip, žmonės čia atvažiuoja pailsėti nuo savo kasdienių darbų, bet kaip tik čia kyla pačios šviesiausios, dinamiškiausios ateičiai idėjos. Tai lengvai galima perskaityti daugybėje leidinių apie Palangą, jie labai įdomūs ir turiningi. Antras dalykas – visais laikais tas kultūrinis, visuomeninis gyvenimas, kuris ilgus mėnesius vyksta Lietuvos sostinėje, vasarą atkeliauja į kurortus. Visi geriausi orkestrai, atlikėjai, visi aplinkosauginiai projektai yra būtent mūsų kurortinėse vietovėse“, – apie Palangos miesto veiklos kontekstų turiningumą kalbėjo prof. L. Mažylis.

Kaip pastebėjo politikas, biuras jau ne pirmą savaitę veikia Vasario 16-osios Signatarų alėjoje Palangoje. „Akto Signatarai man, be abejo, nepaprastai svarbūs. Tai nepaprastai svarbu Lietuvos nepriklausomybės bylai, į kurią aš kuo toliau, tuo daugiau gilinuosi. Šalia savo tiesioginės veiklos EP, nepalieku ir tos temos“,  –  kalbėjo L. Mažylis.

Jo teigimu, labai reikšminga, kad tarpukariu Palangos miesto gyventojai puikiai kalbėjo vokiškai – tai buvo itin svarbu diplomatijai. Vokiečių kalbos tuometinėje Palangos progimnazijoje mokėsi ir būsimi Vasario 16-osios Akto Signatarai: Antanas Smetona, Jurgis Šaulys, Kazimieras Steponas Šaulys ir Steponas Kairys.  „Čia buvo Kuršo gubernija, joje buvo visiškai kitokia tvarka, nei Vilniaus gubernijose, kurias caro Rusija traktavo kaip vietą, kur reikia taikyti priespaudą. Čia buvo laisvesnis režimas. Tas išsilavinimas, kurį gavo šie keturi žmonės, buvo nepaprastai svarbus galvojant apie 1917–1918 m. ir patį Vasario 16-osios Akto pasirašymą bei Lietuvos pripažinimą iš Vokietijos pusės“, – apie istorinius miesto kontekstus kalbėjo prof. L. Mažylis.

Kalbėdamas apie būsimą biuro veiklą, EP narys pastebėjo, jog ateitis – mūsų rankose. „Energingoji mano komanda turės kiek tik nori idėjų. Aš esu Aplinkos komiteto narys, galvojame, kad Baltijos jūros tarša yra svarbi problema – tai vidinis Europos Sąjungos „ežeras“, prie kurio yra dar 7 ES valstybės. Čia atsiranda ir Palangos miesto savivaldybė, ir šis biuras kaip erdvė, kurioje galėsime kurti pačius geriausius ateities projektus, nebūtinai susijusius su aplinka“, – ateities veiklos perspektyvas brėžė L. Mažylis.

Perduodamas žodį Palangos miesto merui Šarūnui Vaitkui, europarlamentaras juokavo turintis rimtą klausimą, kas buvo pirmiau: ar Palanga sugalvojo savo herbą, ar ES sugalvojo, kad reikia mėlynam fone geltonų žvaigždžių? „Herbai absoliučiai panašūs“, – dėmesį į simboliką atkreipė L. Mažylis.

„Ne vien simboliškai atidarome šį nuostabų biurą – didelė garbė, kad europarlamentaras pasirinko Palangą, kuri Vasario 16-osios Akto atradimo istorijoje sužaidė didelį vaidmenį. Ši Signatarų alėja irgi pastatyta šimtmečiui, kai buvo surastas Vasario 16-osios Aktas. Simboliška, kad gerbiamas profesorius Liudas Mažylis yra vietoje, kuri tikrai papuoš Palangą. Manau, žmonės užsuks į biurą, domėsis ir ES, ir Lietuvos reikalais, ir apskritai istorija. Nuoširdžiai dėkoju už iniciatyvą. Palanga visada labai traukia, gerai pasakėte, kad politiką daryti geriausia Palangoje, kai žmonės ilsisi“, – sveikinimo kalbą tarė Palangos meras.

EP nario L. Mažylio atidarymo šventėje dalyvavo ir kiti Vakarų Lietuvos regiono savivaldos atstovai, Palangos miesto gyventojai ir svečiai. Oficialiai duris atvėręs EP nario biuras yra vienintelis toks Vakarų Lietuvoje.

Dar anksčiau L. Mažylis minėjo, kad, atidarydamas biurą Vakarų Lietuvoje, labiausiai tikisi, jog tai bus ne tik jo, bet labiau visuomenės erdvė. „Biuras yra visų, kurie domisi Europos Sąjunga ir Europos Parlamentu, visų, kurie nori kurti ir įgyvendinti pilietiškas idėjas, kur rinksis įvairaus amžiaus ir profesijų žmonės, siekdami daugiau sužinoti apie mūsų visų Europą ar išsakyti rūpimas jos problemas, – apie biuro paskirtį kalba L. Mažylis. – O veiklos ribų nedrįstu brėžti, nes tik biurui egzistuojant, tik žmonėms susiburiant gyvai, ar, jei to pareikalaus pandemijos sąlygos – nuotoliniu būdu, atsiskleis ir svarbiausios veiklos kryptys.“ Keletą jų, dirbdamas Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete EP, profesorius jau numato – tai Baltijos jūros ir jos pakrantės taršos klausimo aktualizavimas ir aplinkosaugos įtaka žmogaus sveikatai ar tvarus turizmas.

Šventės metu veikė ir paroda „Vasario 16-osios Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje“. EP nario prof. L. Mažylio biuras

Palangoje yra atvira visuomenei erdvė. Biuro darbo laikas: penktadieniais nuo 14 iki 18 val., šeštadieniais nuo 10 val. iki 15 val.

Siūlyti idėjas veiklai galite el. paštu: sandra.tamasauskiene@l.mazyliobiuras.lt.

Juliaus Kalinsko. 15 min.lt nuotr.