loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Frakcijos posėdžių temos ir numatomi rezultatyvūs siekiai

Liudas Mažylis Europos parlamente.

Dienoraštis

Rugsėjo 6–10 dienos, 2021 metų 36 savaitė

 

Liudas Mažylis Europos parlamente.

Liudas Mažylis Europos parlamente.

 

Rugsėjo 6 diena, pirmadienis.

Vakare skrydis į Briuselį.

Ir vėl esu Europos Parlamente, savo darbo vietoje! Beje, tuo pačiu metu esu ir ,,Baltijos kelyje“. Korpusų pavadinimai EP – žaviai savi.

NETEKTIS. Išėjo mano mokyklos laikų draugas Aleksandras. Alex Sepkus. Alikas Šepkus. Po kelių dešimtmečių nesimatymo, susitikome 2018-aisias Niujorke, kai ten pristatinėjau Vasario 16-osios Akto atsiradimą. O Aleksandras atsirado Niujorke dar gerokai iki Sąjūdžio. Rado beribes erdves kūrybai (jas dar reikėjo užkariauti!), sukūrė absoliučiai savitą auksakalystės stilių, kūrė unikumus, kurių detales gali įžiūrėti tik per mikroskopą, įkūrė kaldinimo firmą… Vieno tokio unikumo tekstas – nenykstantis, jis iškaldintas nesuvirpėjusia ranka: Was wirst Du tun, Gott, wenn ich sterbe? Ich bin Dein Krug,- wenn ich zerscherbe? Žinoma, tai Rilke. Parašyta beveik prieš 100 metų, o iškaldinta mano klasioko dar po 70 metų. Ką Dievas veiks, kai mes sudušime? Juk esame Jo indas…

 

Rugsėjo 7 diena, antradienis.

Europos Parlamente po truputį įsisuka įprastinių darbų karuselė – GYVAI! (Tai kas, kad kaukėti: vis tiek smagu). Išskirtinės temos nėra naujos: viename posėdyje dominavo antimikrobinio atsparumo tema (sveikatos politika), kitame – keli klausimai, susiję su Rusija (užsienio politika)… O kitą savaitę jau lėksim į Strasbūrą. Ten posėdžiausim irgi GYVAI. Tikiuosi – ir rezultatyviai.

 

Rugsėjo 8 diena, trečiadienis.

Ir vėl lekiu į oro uostą. Pietų metu skrisiu atgal į Vilnių.

Beje, šiandien negalima praleisti minimos dienos: Vytauto Didžiojo karūnavimo ir Padėkos už Lietuvos nepriklausomybės ir laisvės apgynimą diena (Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto karūnavimas 1429 m. (Luckas (dabartinė Ukraina), Liubarto pilis). O po Vytauto mirties lietuviai galėjo išsirinkti ir išsirinko kitą savo valdovą, kuris jau nepriklausė nuo Lenkijos, taigi Vytautą verta prisiminti kaip iškovojusį Lietuvai nepriklausomybę nuo Lenkijos. Kitaip dar šiam įvykiui paminėti, diena vadinama Padėkos diena!

Frakcijos posėdis. Manfredas apie dabartinę situaciją EP: ,,Šiuo metu pasiliksime tuos pačius darbo metodus, kuriuos turėjome ir prieš vasarą – hibridinį formatą. Mums, kaip PPE, labai intensyvus šis mėnuo. Dalis grupės šiandien atvyksta į Berlyną padėkoti Angelai Merkel. Kalba apie Sąjungos padėtį Strasbūre bus pagrindinis kitos savaitės momentas.

 

Rugsėjo 9 diena, ketvirtadienis.

Hibridinis formatas EP – veikia: vakar pamojavau lėktuvo sparnais Briuseliui, o šiandien jau dirbu savo biure Kaune.

Pabalsavau dėl strategijos ,,Nuo ūkio iki stalo” (teko apsispręsti TIK dėl dviejų tūkstančių įvairiausių pataisų tam dokumentui) bei pasisakiau Kovos su vėžiu komitete (pacientų duomenų bazės vis dar tebekelia nemažai iššūkių…)

Tarptautinės prekybos (INTA) komiteto techninis pranešimas: Siūlymas dėl reglamento, nustatančio CBAM (anglies dioksido korekcinio mechanizmą). Akcentuojama, kad tai aplinkosauginė priemonė, kuri turi atitikti PPO reikalavimus ir įsipareigojimus. CBAM (angl. Carbon Border Adjustment Mechanism) apims 5 sektorius, tačiau tolesniuose įgyvendinimo etapas gali būti išplėstas. EK atstovo teigimu: ,,Tai aplinkosaugos paramos priemonė. ES turi skatinti daug energijos naudojančias pramonės šakas investuoti į ekologišką ekonomiką. Anglies dioksido korekcinio mechanizmas sukurtas taip, kad atspindėtų anglies dioksido kainas ES ETS. Tai alternatyva dabartinėms priemonėms, kuriomis siekiama sumažinti anglies dioksido nutekėjimo riziką“.

Klimato kaitos tema ir darbo grupės ataskaita: „Klimato kaita 2021: fizinių mokslų pagrindas“ pristatymas. Valérie Masson-Delmotte: ,,Neabejotina, kad žmogaus įtaka sušildė atmosferą, vandenyną ir žemę – klimatą. Pastarųjų klimato sistemos pokyčių mastas yra beprecedentis nuo daugelio šimtmečių iki tūkstančių metų. Pasaulinė paviršiaus temperatūra ir toliau kils iki mažiausiai amžiaus vidurio pagal visus išmetamų teršalų scenarijus. Per ateinančius dešimtmečius mums reikia labai sumažinti CO2 ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Daugelis pokyčių yra negrįžtami… Tačiau kai kuriuos pakeitimus galima sulėtinti. Klimatas, kurį patirsime ateityje, priklauso nuo mūsų sprendimų dabar“.

 

Rugsėjo 10 diena, penktadienis.

Aš ir vėl esu Latežerio miškuose. Gėriuosi saulėlydžiu ir auksiniu rudeniu. Rytoj susitiksime su bičiuliu Limu Kupčinsku.

O apskritai Lietuvoje šiandien – naujienų ir įvykių virtinė: mitingas (prieš ribojimus galimybių pasų neturintiems asmenims, kaukių dėvėjimą mokyklose, kitas pandemijos valdymo priemones, Partnerystės įstatymą, Stambulo konvenciją… taip nusistatę apie 4,5 tūkst. žmonių); koronaviruso situacija ir kylantys užsikrėtimų skaičiai; migrantų krizė; Seimo rudens sesija; ,,Nord Stream 2” – „Gazprom“ pranešė, kad baigtas tiesti antrasis Rusijos eksporto dujotiekis per Baltijos jūrą iki Vokietijos.

 

Rugsėjo 11 diena, šeštadienis.

,,Laša Ruduo
Lašą vynuogės kraujo išspausiu
Stos bent pora tų dienų, tų saulėtų iš seno eilėraščio
Išspaudęs ką pajėgdamas dar
Iš smilgų kontražūro
Supresuosiu ilgam Į fotografines laikmenas
Rudenio saulės lašus“,

– parašiau kelias eilutes parskridęs į savo miškus, klajodamas po juos ir vėl pasiruošęs skristi. Virš mano galvos, virš Dzūkijos miškų sukiojasi malūnsparnis. Bando įsitikinti, ar aš ne migrantas. Na, situacija su imigrantais apvaldyta, tik neramumai Lietuvoje COVID-19 atžvilgiu vis tęsiasi… 1064 – tai naujų viruso užsikrėtimo atvejų skaičius.

 

Rugsėjo 12 diena, sekmadienis.

Kelionė iš miškų Vilniun. Rytoj vėl skrydis.