loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Europos Parlamente – Vokietijos politikui, demokratijos herojui ir Lietuvos nepriklausomybės rėmėjui Matthias Erzberger skirtas renginys

Lapkričio 24 d., trečiadienį, 14–15 val. (Lietuvos laiku), Europos Parlamento (EP) narys prof. Liudas Mažylis kviečia stebėti  renginį „Pamirštas herojus – Matthias Erzberger. Pagerbiant jo ilgalaikį indėlį į demokratiją“. Europos Parlamente vyksiantis renginys, skirtas Matthias Erzberger, vokiečių publicisto, politiko ir finansų ministro, 100-osioms mirties metinėms paminėti, bus transliuojamas ir virtualiai.

„Matthias Erzbergeris – pamirštasis šimtmečio herojus. Vokietijos politikas, kuris sunkiausiais laikais, Pirmojo pasaulinio karo metais, kiek įmanydamas siekė demokratijos. Deja, už tai jam teko paaukoti gyvybę“, – apie Europai svarbią istorinę asmenybę pasakoja vienas iš renginio iniciatorių prof. L. Mažylis. Politikas atkreipia dėmesį, kad M. Erzbergerio svarba Lietuvai atkuriant valstybę ir siekiant pripažinimo 1918-aisiais yra vis dar per menkai suvokta. „Tikiu, kad renginys Europos Parlamente prie to prisidės. Matthias Erzbergeris nuo pat 1917-ųjų buvo tasai vedlys, kuris pažindino Lietuvos Tarybą su painiais Vokietijos imperijos valdžios koridoriais, padėjo Lietuvai diplomatiškai išlaviruoti tarp dažnai negeranoriškai nusiteikusių jėgų. Lietuvos Nepriklausomybė ne tik buvo Vasario 16-ąją paskelbta, bet pavyko ir išgauti Vokietijos pripažinimą“, – šios istorinės asmenybės indėlį į mūsų tautos istoriją plačiau paskleisti viliasi EP narys.

M. Erzberger buvo iškilus Katalikų centro partijos veikėjas, pasisakęs prieš Pirmąjį pasaulinį karą nuo 1917 m.; taip pat, kaip įgaliotasis Reicho valdžios atstovas, jis pasirašė paliaubas tarp Vokietijos ir Sąjungininkų. 1921 m. jį nužudė dešiniųjų teroristinė grupuotė „Organisation Consul“. „1921-ųjų rugpjūčio 26 dieną, buvo įvykdyta politinė žmogžudystė. Du teroristai Vokietijos kurorte nušovė Matthiasą Erzbergerį. Netekome energingo, drąsaus demokratijos ir Lietuvos Nepriklausomybės šalininko“, – pasakoja prof. L. Mažylis.

Renginio metu politikai ir universitetų atstovai iš Lietuvos ir Vokietijos diskutuos ne tik apie M. Erzbergerio istorinę reikšmę prisidedant prie demokratijos, svarbią ir šiandien, bet ir jo pagalbą Lietuvai.

Renginio pradžioje bus rodomas trumpas filmas apie šios istorinės asmenybės gyvenimą. Renginyje dalyvaus EP nariai bei ekspertai: dr. Simonas Jazavita (Lietuva) ir dr. Christopher Dowe (Vokietija), tyrinėjantys šio patrioto ir vizionieriaus gyvenimą bei istoriją.

Renginį apie Matthias Erzbergerį (1875–1921), kurio indėlis į demokratiją svarbus ir šiandien, po 100 metų, kviečiame stebėti čia: https://broadcaster.interactio.eu/join/f3nt-a9h1-bdb2. Tiesioginė transliacija internetu vyks anglų kalba. Taip pat bus galima pasirinkti vertimą į lietuvių kalbą.

Renginio programa

14:00–14:05     Pasisveikinimas

14:05–14:10     Pristatymas: Europos Parlamento pirmininko pavaduotojas Rainer Wieland ir Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis

14:10–14:15     Trumpas filmas apie Matthias Erzberger gyvenimą

14:15–14:30     „M. Erzberger ir Europa“. Dr. Simonas Jazavita, EP nario prof. Liudo Mažylio pakviestas ekspertas iš Lietuvos.

14:30–14:45     „M. Erzberger ir Europa“. Dr. Christopher Dowe, ekspertas iš Vokietijos.

14:45–15:00     Klausimai ir atsakymai