loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Paskutinė šių metų EP plenarinė sesija

Europos parlamentas. Nuotrauka iš Unsplash svetainės.

Dienoraštis

Gruodžio 13–17 dienos, 2021 metų 50 savaitė

 

Europos parlamentas. Nuotrauka iš Unsplash svetainės.

Europos parlamentas. Nuotrauka iš Unsplash svetainės.

 

Gruodžio 13 diena, pirmadienis. Anksti ryte – kelionė į Strasbūrą iš Lietuvos. Vis dar trunkantis etapas, kuomet viskas dedasi iš nuolatinio keliavimo. Pradedu suprasti, kad – tiek fizinio, tiek ir emocinio. Iškart Strasbūre debatų audros. Šiandien startavo paskutinė šių metų EP plenarinė sesija.

Šiandien Sovietų Sąjungos žlugimo 30-osios metinės. Europos Parlamente vertinome šio įvykio svarbą Rusijai ir Europai, o taip pat ir komunistinių režimų nusikaltimus… EP pirmininkas dar pirmadienį šiuo klausimu pasakė įžanginę kalbą, prieš frakcijų pirmininkų pareiškimus. D. Sassoli: ,,Tai buvo procesas, žlugimas reiškia ne vieną įvykį. Perėjimas prie demokratijos reikalauja eilės metų, kaip ir naujų institucijų kūrimas, įpročių bei mąstymo keitimas. ES ir Rusijos santykiai nėra geri, o vilties, kad pagerėtų, irgi nėra. Demokratija remiasi pasitikėjimu, piliečiais ir jos institucijomis“.

,,Fit for 55” – paketas šiuo metu yra pradinių svarstymų būsenoje. Technologijų neutralumas vis dar labai svarbus klausimas EP. Pirmenybė teikiama transportui ir energijos nepritekliui. Nuskambėjo nuomonė: jog turime įsitikinti, kad ,,Green deal“ nėra skirtas tik miesto elitui. P. Liese: ,,Mes esame grupė, kuri nori sumažinti pramonės anglies dioksido kiekį, bet ne deindustrializuoti Europą. Inovacijos yra susijusios su anglies dioksido nutekėjimu“. Šį iššūkį reikia kuo skubiau spręsti, bet taikyti taip, kad ir tie žmonės, kurių pajamos nėra didelė, galėtų vykti į darbą nesibaimindami dėl didelių mokesčių.

COVID-19 situacija: gamintojo „BioNTech ir Pfizer“ pirmoji vaikams skirta vakcinos siunta pasiekė jau ir Lietuvą.

 

Gruodžio 14 diena, antradienis. EP vieningai pasisakėme prieš provokacinius Kremliaus veiksmus Ukrainos pasienyje! Neraminantys signalai dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą iškėlė diskusiją, nutarta, jog ketvirtadienį balsuosime dėl atitinkamos rezoliucijos.

Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje Kęstutis Navickas Briuselyje gavo Žemės ūkio komisaro Januszo Wojciechowskio užtikrinimą, kad Lietuva nebus palikta viena akistatoje su produkcijos importo ribojimus pradėjusia taikyti Kinija. „Kinijos vykdomos priemonės prieš Lietuvą yra politiškai motyvuotas ekonominis spaudimas. Tokie Kinijos veiksmai yra diskriminaciniai, pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos principus ir tarptautines normas, be to, jie daro įtaką ir bendrai ES prekybos politikai. Šioje situacijoje ypač svarbi ES vienybė ir solidarumas“, – žemės ūkio ministras.

Padėtis prie Ukrainos sienos ir Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose. Taip, Rusija eskaluoja karą, sukaupė dideles pajėgas… Ukraina nėra ir negali būti objektas, Ukraina yra subjektas, turintis teisę į teritorinį suverenitetą. Rusijos karinių pajėgų telkimas prie Ukrainos sienų yra tiesioginis konvencinio karo provokavimas. Po Krymo aneksijos, separatizmo eskalavimo, o ir taip jau seniai vykstančio tikro karo suverenios valstybės teritorijoje, Rusija pakartotinai sutelkė didžiules pajėgas prie Šiaurės Rytų Ukrainos sienos. Tai ir ES, ir NATO budrumo testavimas. Asmeniškai, palaikau ribojančias ekonomines ir politines priemones.

 

Gruodžio 15 diena, trečiadienis. Šią savaitę EP gausu svarstymų ir balsavimų dėl mūsų Rytų kaimynų. Dėmesys Rusijos ir Baltarusijos nedemokratinių režimų veiksmams yra iš tiesų didelis, o juk to ir reikalauja dabartinė geopolitinė situacija regione. Sprendžiama, kaip atgrasyti Rusijos karinius veiksmus prie Ukrainos sienų, kaip suvaldyti Lukašenkos sukeltą nelegalios migracijos krizę… apie tai kalbėjau debatuose.

Išskirtiniu įvykiu tapo Europos Parlamento Sacharovo premijos už minties laisvę įteikimas iki šiol kalinčiam Rusijos opozicijos politikui Aleksejui Navalnui. Jo dukros Darijos kalba daugeliui paliko didžiulį įspūdį. Kalbėjo kaip brandi politikė! Kai kuriems Vakarų lyderiams tikrai vertėtų įsiklausyti į jos mintis apie politikos neva „pragmatizmą“ ir, žinoma, apie „nepragmatišką“ pasiaukojimą tokių, kaip jos tėvas Aleksejus Navalnas…

Europarlamentarai teiravosi Komisijos ir ES tarybos dėl prieglobsčio procedūrų ES ir Baltarusijos pasienyje pokyčių (dėl pateiktų siūlymų peržiūrėti prieglobsčio taisyklių taikymą Lenkijoje, Latvijoje ir Lietuvoje…)

 

Gruodžio 16 diena, ketvirtadienis. Diskusija apie Šventųjų Kalėdų tradicijas ir apie eglutes vis dėlto persikėlė į plenarinę EP sesiją. Nemanau, kad tokios kalbos prasmingos. Reikia labai prastai žinoti istoriją, kad neigtum Europos kontinento vienijimosi krikščioniškąsias šaknis. Gal prasmingiau – nusiteikti ramybei ir tiesiog laukti kalėdinio stebuklo.

 

Gruodžio 17 diena, penktadienis. Vilniuje lankėsi Prancūzijos Senato pirmininkas Gérardas Larcheras, su juo susitiko LR Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Aptarti dvišaliai santykiai, santykiai su Kinija ir Rusija, bendradarbiavimas Indijos ir Ramiojo vandenynų regione bei kiti aktualūs tarptautinės darbotvarkės klausimai… Gabrielius: „Esame dėkingi Prancūzijai už dėmesį ir palaikymą mums svarbiais klausimais ir tikimės, kad jie bus atspindėti artimiausių šešių mėnesių ES Tarybos darbotvarkėje Prancūzijos pirmininkavimo metu. Džiaugiamės, kad bendra sienų apsauga, mums taip pat itin svarbus ES solidarumas santykiuose su Kinija bei Rusijos taikomo spaudimo akivaizdoje. Tikiu tikru europietišku solidarumu“.