loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Liudas Mažylis Vasario 16-osios Akto originalo atradimo penkmetį minėjo Lietuvos ambasadoje Berlyne

Nuotraukos autorystė: Renatas Neverbickas/ BNS nuotr.

Kovo 29-ąją sukako lygiai penkeri metai, kuomet 2017 metais prof. Liudas Mažylis Vokietijos užsienio reikalų politiniame archyve rado Vasario 16-osios Akto originalą lietuvių ir vokiečių kalbomis. Dokumento, liudijančio Lietuvos Nepriklausomybės kelią, radimo metines dabar Europos Parlamento nario pareigas einantis L. Mažylis minėjo Lietuvos ambasadoje Vokietijoje, Berlyne.

„Šis dokumentas yra mūsų visų laisvės ir demokratijos pasas. Džiaugiuosi gavęs kvietimą iš Lietuvos ambasados Vokietijoje pasitikti šią svarbią man asmeniškai ir, tikiu, visiems tautiečiams datą būtent Berlyne, kur viskas ir įvyko prieš penkerius metus“, –  teigė Vasario 16-osios Akto radėjas prof. L. Mažylis.

Vizito metu Lietuvos ambasadoje Vokietijoje drauge su vietine lietuvių bendruomene vyko renginys „1918 metų Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės Nutarimo reikšmė šiandien“. Jo metu L. Mažylis pristatė pranešimą apie Vasario 16-osios Aktą ir jo paieškas. Taip pat vyko diskusija apie Pirmojo pasaulinio karo kontekstą, kaimyninių valstybių, tarp jų ir Ukrainos, nepriklausomybės siekį prieš 100 metų ir sąsajas su šių dienų įvykiais.

Renginio pradžioje kalbėjo Ramūnas Misiulis, dabartinis Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Vokietijos Federacinėje Respublikoje. Diplomatas pažymėjo, kad Vasario 16-oji yra viena iš svarbiausių valstybės datų. „Dėka Vasario 16-osios Akto, turėjome galimybę tarpukariu atkurti Lietuvos valstybę, o 1990-aisiais ryžtis atkurti jos Nepriklausomybę“, –  kalbėjo ambasadorius ir pakvietė atsigręžti ne tik į praeitį, bet ir į dabartinius įvykius Ukrainoje.

Po ambasadoriaus įžanginio žodžio savo pranešimą pristatė prof. L. Mažylis, renginio dalyviams išsamiai atskleidęs savo Vasario 16-osios Akto paieškų procesą. Profesorius papasakojo apie Lietuvos Tarybą ir Vasario 16-osios Aktą bei jo atsiradimui reikšmingus dokumentus, tarp jų – 1917 m. gruodžio 11 d. Deklaraciją. Prisimindamas Vasario 16-osios Akto paieškas, L. Mažylis pažymėjo, jog pradžioje buvo manoma, kad reikia ieškoti mašinraštinės versijos – todėl surastas rankraštinis dvilapis dokumentas su dvidešimties Signatarų parašais nustebino. „Važiavau su mintimi, kad Berlyne galėtų būti mašinraštinis vokiškas variantas, na galbūt ir su dvidešimt parašų. Bet archyve, pirmiausia, per mikrofilmą pamačiau dvikalbį rankraštinį variantą. Radau svarbiausią, patį originaliausią Vasario 16-osios Akto originalą lietuvių kalba“, – renginio metu pasakojo L. Mažylis. Profesorius taip pat priminė, jog tą istorinę mūsų valstybei datą, 2017 m. kovo 29-ąją, pavyko rasti net tris svarbius Lietuvos dokumentus: Vasario 16-osios Akto originalą lietuvių ir vokiečių kalbomis, 2017 m. gruodžio 11 d. Deklaraciją ir 2018 m. kovo 23 d. dienos  Notifikaciją dėl Lietuvos valstybės pripažinimo. Ja tuometinė Vokietijos kaizerinė valdžia pripažino Lietuvos Nepriklausomybę. Vokietija skleidė žinią pasauliui, kad Lietuva šliejasi prie Vokietijos, kad jos pripažinimas yra patvirtintas Gruodžio 11-osios Deklaracija su visomis konvencijomis. Tačiau 1918 m. kovo 23 d. Notifikacija visiškai tiksliai atkartoja Vasario 16-osios Aktą.

Pasak profesoriaus, dvidešimt Vasario 16-osios Akto Signatarų sukūrė stebuklą – šis dokumentas Lietuvai iki šių dienų tapo kelrodžiu siekti eiti nepriklausomu demokratiniu keliu. „Asmeniškai man tikrai be galo svarbi buvo Lietuvos žmonių reakcija į jau prieš penkerius metus atsiradusį dokumentą, tarsi nesibaigiantis džiaugsmas. Vertinu tai. O šiandien mūsų visų pareiga – ginti ir saugoti Vasario 16-osios Akte išreikštą laisvės idėją bei palaikyti mūsų brolišką Ukrainą, į kurios laisvę šiandien pasikėsinta, – mintimis dalijosi prof. L. Mažylis. – Dabar Rusijai vykdant barbarišką karą prieš suverenią Ukrainą, kaip niekad anksčiau suvokiame, jog didžiausias mūsų turtas yra laisvė ir nepriklausomybė. Lietuvą ir Ukrainą vienija istorinė bendrystė, todėl mes labai gerai suvokiame ir užjaučiame Ukrainos šiandieninę tragediją. O istorinių paralelių tarp 1918 m. įvykių ir šiandienos verta ieškoti. Verta prisiminti Lietuvos bei kitų kaimyninių valstybių ryžtą tebevykstant Pirmajam pasauliniam karui atkurti Nepriklausomybę.“

Nuo 2017 metų kovo 29-osios L. Mažylis tęsia tyrinėjimus Lietuvos Tarybos veiklos, skirtingų Vasario 16-osios Akto formų, sklaidos temomis. Visai neseniai su bendraautore išleido ir trečiąjį tam skirtą leidinį „Lietuvos valstybės atkūrimo procesas. 1918 m. vasaris-kovas. Dokumentų rinkinys“.

2018 metais, Lietuvai minint Valstybės atkūrimo šimtmetį, Vokietija Lietuvai suteikė teisę Vasario 16-osios Akto originalą eksponuoti šalyje. Šiuo metu Vasario 16-osios Akto originalą galima pamatyti Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune. Čia dokumentas bus eksponuojamas iki šių metų lapkričio, vėliau bus grąžintas į Vokietijos politinį archyvą Berlyne.