loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Liudas Mažylis. Lukašenka toliau tęsia asmeninį karą prieš savo tautą

Gegužės 10 d. Europos Parlamento (EP) plenarinės sesijos Strasbūre metu prof. Liudas Mažylis dalyvavo debatuose dėl nehumaniško elgesio su įkalintu iškiliu Baltarusijos opozicijos lyderiu Viktaru Babaryka ir jo hospitalizacijos. Prisiminkime: jis buvo suimtas 2020-aisiais Baltarusijos prezidento rinkimų išvakarėse, įkalintas, o 2021 metais „nuteistas“ 14 metų kalėti. 2023-ųjų balandžio pabaigoje buvo perkeltas į ligoninę, kur jam atlikta ir operacija.

Į EP darbotvarkę klausimas įtrauktas ypatingos skubos tvarka. L. Mažylis pasisakyme plenarinių posėdžių salėje V. Babrykos atvejį pateikė platesniame režimo nežmoniškumų kontekste, pabrėždamas, kad Lukašenka toliau tęsią asmeninį karą prieš savo tautą. „Baltarusija paversta šalimi – lageriu, kur į nelaisvę kemšama vis daugiau politinių kalinių. Egzistuoja teismų konvejeris: paskirtieji neva teisėjai nuteisia politinius aktyvistus fiziniam susidorojimui, – kalbėjo L. Mažylis. – Mes, visų pirma, turime reikalauti, kad būtent teisėjai – o jų vardai ir veidai žinomi – būtų patraukti į universalią jurisdikciją kaip nusikaltėliai.“ Į teismų Baltarusijoje temą L. Mažylis gilinasi nuosekliai – dar dirbdamas dėstytoju VDU buvo disertacijos apie teisminės valdžios pajungimą politiniam režimui Baltarusijoje konsultantas.

Pasak EP nario, kartu su Viktaro Babarykos atveju galima paminėti dar bent pusantro tūkstančio bylų: įkalinami Nobelio premijos laureatai, žmogaus teisių aktyvistai, žurnalistai ir net nepilnamečiai. „Neteisėti suėmimai, reguliarūs kankinimai, reikalingos medicininės priežiūros nesuteikimas yra sistema. Babarykos ir kitų opozicijos atstovų hospitalizacija nuo smurtinių sužalojimų tai ypač ryškiai parodo. Tad ES privalo toliau sistemiškai plėsti individualias sankcijas Minsko režimo pareigūnams, įskaitant teisėjus, ir taikyti Baltarusijos režimui sankcijas, ne silpnesnes negu tos, kurias taikome Rusijai“, – ES sankcijų griežtinimą Baltarusijos režimui akcentavo L. Mažylis.

EP narys L. Mažylis daug dėmesio skiria situacijai Baltarusijoje nuo pat kadencijos pradžios. Ypač, Baltarusijai tapus Rusijos sąjungininke kare prieš Ukrainą. Prieš mėnesį europarlamentaras pateikė klausimus ir ES vykdomajai valdžiai – Europos Komisijai – dėl galimo Rusijos taktinio branduolinio ginklo dislokavimo Baltarusijoje situacijos. Taip pat kreipėsi į Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA) ir į Europos Komisiją dėl branduolinės saugos pažeidimų antrajame Astravo AE reaktoriaus bloke bei ragina tarptautinę bendruomenę sustabdyti visas operacijas šioje Baltarusijos atominėje elektrinėje.