loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Kovo 12 d.: Koronavirusas, Nepriklausomybės 30-metis ir pamąstymai

Prieš kelias savaites daryta nuotrauka su V. Putvinskio proproanūkiu prie Putvinskio sodybos Kelmėje. Tuo metu dar vyko išorinė EP veikla Lietuvoje. Dabar nevykta nieko. Koronavirusas mus grąžins prie knygų, prie istorijos skaitymo, grąžins mus į gamtą
Prieš kelias savaites daryta nuotrauka su V. Putvinskio proproanūkiu prie Putvinskio sodybos Kelmėje. Tuo metu dar vyko išorinė EP veikla Lietuvoje. Dabar nevykta nieko. Koronavirusas mus grąžins prie knygų, prie istorijos skaitymo, grąžins mus į gamtą
Apie nuotrauką. Prieš kelias savaites daryta nuotrauka su V. Putvinskio proproanūkiu prie Putvinskio sodybos Kelmėje. Tuo metu dar vyko išorinė EP veikla Lietuvoje. Dabar nevykta nieko. Koronavirusas mus grąžins prie knygų, prie istorijos skaitymo, grąžins mus į gamtą.

Šiandien pas mane į Strasbūrą turėjo atskristi mano žmona. Per Kopenhagą. Įvyko priešingai. Strasbūras buvo atšauktas. Sesija perkelta į Briuselį, o užtruko rekordiškai trumpai. Parskridau namo. Nusprendžiau pasekti EP pirmininko pavyzdžiu ir pasitraukti į savanorišką karantiną. Jokių blogų simptomų nėra, bet ką gali garantuoti. Briuselis – tikras tautų katilas. Stoty ir oro uoste rankenas liečiau?! Liečiau. Dezinfekciniu skysčiu rankas ploviausi? Ploviausi. Bet dar svarbiau – plautis su muilu, šiltu vandeniu ir netrumpiau nei 20 sekundžių. O į laikrodį nežiūrėjau… Tad palūkėkime. Nuoširdžiai patariu tą ir kitiems. Spėjau parskristi – atėjo žinios: EP veikla stabdoma. Skrydžiai per Kopenhagą atidedami. Kol kas žmona nepamatys Strasbūro…

Vakar suspėjom šauniai atšvęsti valstybės 30-metį. Po 30-metų ant savo FB sienos publikuoju to meto AT sesijos nuotraukas, kurias tada pats padariau fotoaparatu „Zenit“ į diapozityvus, o iš jų jau šiemet, Raimondo Gaidžio dėka, buvo pagaminti visai kokybiški pozityvai. Susiejau tuos vaizdus su AT pirmosios sesijos stenogramomis ir savo to meto „Kauno aido“ publikacijomis. Manau, tai visai neblogas mano įnašas į bendrą šventę. Gerai: nei vieno žodžio, parašyto anuo metu, šiandien nesinori užteplioti balafu! Na, nebent optimizmo mano to meto rašiniuose buvo daugoka. Apie sovietinių šarvuočių maršus, prasidėjusius iškart po Kovo 11-osios, puikiai žinojau, bet palikau rašyti kitiems.

„Profesoriau, esat optimistas“, –  pasakė man Taivano ambasadorius šių metų sausį, kai pateikiau savo – iš tiesų perdėtai optimistinę – koronaviruso raidos prognozę.

Vakar dominavo kaip tik tos dvi temos: Nepriklausomybės 30-metis ir koronavirusas. Na, dar lietus už lango.

Pelnyta šventinė nuotaika. Gatvės koncertai, optimistiškos laidos, džiaugsmo laužai. Po 30 metų daugybėje gyvenimo sričių prilygstame geriausiems pasaulyje, o kai kur – tiesiog esame geriausi.

„Europos vidury, tarp Rytų, Vakarų, yra tokia šalis…“

Tarp Kovo 11-osios ir šiandienos, tarp tada ir dabar, beveik lygiai pusiaukelėje, 2004-aisiais, ir buvo sudainuota ši „Pikaso“ daina. O juk ir tada, referendumų dėl Europos epochoje, 2003-2004 m., optimizmas taip pat tryško. Kaip ir 1990-aisiais. Kaip ir vakar.

Kovos su koronavirusu Sistema Lietuvoje veikia. Bet – dar savaitė kita, ir galime turėti kur kas sunkesnių atvejų…

Netekome Gražinos Ručytės-Landsbergienės. Prieš pat Kovo 11-ąją. Matyt, profesoriui Landsbergiui šios dienos yra lemtingos… Didelė užuojauta profesoriui ir visai šeimai.

Liūdna – šventė be Vytauto Landsbergio.

Užtat Nausėda labai laiku ryžosi atstatyti teisybę: pagaliau faktinis valstybės vadovas, AT Pirmininkas Vytautas Landsbergis imamas tituluoti Prezidentu. Teks viską pernumeruoti, ponai! Kai kam teks persistumti per vieną vietą vis ilgėjančioje pirmųjų asmenų eilėje. Nr. 1 Landsbergis. Nr. 2 Brazauskas. Nr. 3,5. Adamkus. Nr. 4 Paksas. Nušalintas. Nr. 6, 7 Grybauskaitė. Nr. 8 Nausėda.

Per 30 metų padarėme vieną klaidą: nepasistatėme modernios atominės.

Vakar Anti-A kreipėsi į Nausėda: išstoti iš Vienos konvencijos. Tada bent jau pagrįsto dydžio kompensacijų, jei pradėtų veikti Astravas ir jei Lietuvai būtų padaryta žala, galėsime reikalauti.

Taigi, atšventėme džiugiai, o pasauly viskas kuliavirščiu.

Prieš 30 metų Aukščiausioje Taryboje susirūpinęs sekiau balsavimų eigą. Mažai žvalgiausi į laikrodį. Vis dėl to visi nesusitarę užfiksavome, kad Nepriklausomybę atstatėme 22 val. 44 min.

Vakar panašiu metu stebėjau laikrodį – kaip sekasi tiems, kurie keliauja, bandydami išvengti rizikos zonų.

Šiandien vėl – žinių griūtis.

JAV atšaukia skrydžius į Europą ir iš Europos. Lenkijoje – pirmoji viruso auka. Lietuvoje priimami radikalūs sprendimai.

Visiems ryžtingiems atsakingų institucijų veiksmams galime pritarti.

Ryžtingai apribojame masinius susibūrimus, pasisėdėjimus, keliones. Tobuliname įgūdžius veikti nuotoliniu būdu!

Pats tobulinu tuos savo online įgūdžius jau gana seniai.