loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Kovo 13 d. „Svarbiausia – žmonės“ – visa kita užgyvenama. Ekonomika ir „Juodosios gulbės efektas“

Iliustracijos paaiškinimas: „Įsimylėjėliai“, 1928. Renė Magritas. Iliustracija iš vilniausgalerija.lt tinklalapio. Turiu ir namie šią iliustraciją. Simboliška.
Iliustracijos paaiškinimas. Pavadinimas: „Įsimylėjėliai“, 1928 m., Autorius: Renė Magritas. Iliustracijos šaltinis: vilniausgalerija.lt tinklalapis. Turiu ir namie šią iliustraciją. Simboliška.

Nuotoliniu būdu išmokstu daryti viską arba beveik viską. Tik su artimaisiais, žinoma, labiausi norisi bendrauti artimu kontaktu…

Šiąnakt naršiau pasauliniame tinkle. Dramatiškų žinių sraute – viltinga. Kinija turi viruso suvaldymo modulį, atrodo, jį pagaliau užčiuopia ir Italija. Tuose regionuose, kur pirmiausiai išplito užkratas, dabar plitimas stoja. O stoja todėl, nes valdžia ėmėsi drastiškų ribojimo priemonių. Tad ir priemonės, kurių imasi Lietuva, turi pasiteisinti.

Pasitelkim išmintį.

„Mūsų seneliai herojiškai stodavo į karą. O šiandien mums iššūkis – tiesiog pasėdėti namuose“.

„Gydytojai didvyriškai kovoja su virusu 24 valandas per parą. O ar TAU užteks didvyriškumo 24 valandas išbūti namie?”

Čia aš persakiau italų politiko, užsienio reikalų ministro Di Maio, vakar praneštas mintis.

Kai kurie lietuvių politikai didvyriškumą suprato, deja, kitaip. Garbūs signatarai, pasirodo, negali be fizinio kontakto. „Juk nesibučiuojam“, – teisindamiesi sako. O kokią žinutę pasiunčia? „Žūtbūt į kovą, mes viruso neišsigąsim, įveiksim jį bendraminčių būryje“?! Ar jau malda įmanoma tik maldos pusryčių forma? Galima priimti dvasinę komuniją, nebūtinai pro burną. Maldos tradiciją kuriame mes patys. Kviesti įveikti užkratą būriu – kad ir netiesiogiai – labai neįžvalgu ir kvaila.

O štai Europos Parlamentas veikė labai paprastai. Dėl tų veiksmų paprastumo niekas ir dėmesio kaip reikiant neatkreipė. Tai bent aš pasidalinsiu.

Pirma – galbūt tai svarbu – EP pirmininkas italas, apsilankė Italijoje. Manau, ten, vietoje, ir suvokė situaciją, sukūrė planą, ir kitiems Europos Parlamento lyderiams pilnai pritariant, jį ir įgyvendino. Paprastai ir be didėlės reklamos.

„Svarbiausia – žmonės“. Visa kita užgyvenama.

Pirmiausia buvo atšaukta EP sesija Strasbūre. Juk masinis EP darbuotojų kraustymasis keletui dienų iš Briuselio į Strasbūrą ir atgal galėjo būti pražūtingas. Sesija įvyko Briusely, bet buvo sutrumpinta. Balsavimai atšaukti. Frakcijoje ir plenariniame posėdyje pasėdėjome reikiamu atstumu vienas nuo kito. Mes, EP nariai, išsiskirstėme namo iki kovo pabaigos. Pagaliau ir visiems EP darbuotojams buvo paliepta, – paliepta! – kol kas dirbti nuotoliniu būdu. Va ir viskas. Taip paprasta, kad ir girtis, atrodo, čia nėra kuo.

Kinijos mokslininkai jau sausio mėnesį sukūrė modelius, kaip sklis žinia apie koronavirusą, kaip sklis užkratas, kaip sklis panika ir kaip visa tai įveikti. Jeigu Lietuvoje ir Europoje nepakankamai investuojame į mokslą, tai teks pripažinti savo atsilikimą ir kliautis kinais.

Teks pripažinti, ir kaip bejėgiškai pasidavėme informacinių technologijų gigantams. Įėjome į aidžius kambarius (socialinius tinklus), kur dalijamės intymiausiais (tikrais ir išgalvotais), o štai tokių išbandymų kaip pandemija akivaizdoje labai išmaniai skleidžiam neišmanymą. Informacinių technologijų gigantai ir patys šiurpsta: paskalų, kvailų, neteisingų žinių apie koronavirusą neįmanoma sustabdyti!

„Išsitirti gali kiekvienas“? Betgi negali, mielieji. Galite nebent išsitirti ar nespjaudote viruso į atmosferą. Tik tiek. O ar nesate viruso nešiotojas. O ar esate viruso nešiotojas – joks įmantriausias testas jums kol kas neatsakys.

Keičiasi padėtis Belgijoje ir Norvegijoje. Norvegai – ir uždaro sieną švedams? Belgijos vyriausybės veiksmai, – net juokinga – vos neidentiški lietuviškiems. Prancūzai, kaip ir lietuviai, suteikia susirinkimų teisę ne daugiau kaip 100 žmonių. Estijoj užregistruota daugiau susirgimų atvejų negu Lietuvoj, ir kur – Saremos saloj???

Nauja tema – koronaviruso įtaka ekonomikai. Prašau savo padėjėjų įsigilinti į situaciją. Viską analizuoju ir pats.

Jau savo ankstesniame šios savaitės dienoraštyje rašiau apie turizmo sektoriaus nuosmukį. Nieko naujo. Liūdnai šmaikštauju: Izraelis užsidarė sienas, nes geba prekiauti deimantais nuotoliniu būdu. (Abejonė tik viena: ar daugeliui dabar reikia tų deimantų?!).

Milijonams turizmo sektoriaus darbuotojų pasaulyje grės atleidimas. Grės ir Lietuvoj.

Kita vertus, ekonomika Lietuvoje pakankamai diversifikuota.

Sklinda nerimas dėl ribotų Europos Centrinio banko ir euro zonos galimybių daryti įtaką esamai padėčiai. Bus lankstesnis požiūris į stabilumo ir augimo paktą, į fiskalinę drausmę. Tam tikrų priemonių paketai priimami. Regimi tam tikri pozityvūs rezultatai, bet ar pakankami? Toji pati Italija susidurs su skolų grąžinimo problema, kurią ir iki koronaviruso protrūkio turėjo.

Sužinojau apie „juodosios gulbės efektą“: nelauktas, netikėtas faktorius (šiuo atveju – koronaviruso poveikis) persmelkia įvairius ekonomikos sektorius.

Dėl „užkampio efekto“ turim galimybę pasimokyti iš kitų, kurie negatyvius faktorius patiria anksčiau.

Lietuva sukaupė tam tikrų rezervų kad, ekonomikos lėtėjimo atveju, sušvelnintų pasekmes. Nausėda vardija tam tikrą viešųjų finansų perteklių, Pikčienė pataria Lietuvai skolintis, kol palūkanų normos žemos, Sutkus kalba apie socialiai atsakingą vartojimą, Dargis teigia esąs optimistas…

Manau, apie koronaviruso sąsajas su ekonomika dar bus daug progų padiskutuoti…

Daug naujų žinių, tad savanoriškas mano namų areštas kol kas visai nenuobodus. Turbūt aš nepataisomas: sužinodamas vis kažką naujo, tarsi smaginuosi maro akivaizdoje… Juodas humoras čia. Juoda ir situacija.