loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Viltingas metų pabaigos tempas

Dienoraštis

Gruodžio 21–27 dienos, 2020 metų 52 savaitė

Gruodžio 21 d., pirmadienis.

Paskutinės Advento savaitės pradžia kažkodėl ramybei visai nenuteikia.

„Angliškųjų“ temų diena. Dar vienas „galutinis“ Europos Parlamento nustatytas terminas neišlaikytas: Brexit derybos iki sekmadienio nebuvo baigtos. Vyko maišatis. „Pas britus“ sklinda mutavęs COVID-19 virusas. Sakoma, kad jo užkrečiamumas 70 proc. didesnis už „įprastinio“ viruso. Stabdomi skrydžiai iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą, ir į daugelį kitų Europos valstybių. Bus organizuojamas tik „humanitarinis“ skrydis, tiems, kuriems neišvengiamai reikia sugrįžti.

Gruodžio 22 d., antradienis.

Niūriau nebūna. Lietuvoje – net 54 mirtys nuo COVID-19 per vieną parą. Gal tų mirčių bent jau nebedaugės su kiekviena diena? Bendras aukų skaičius Lietuvoje (oficialiais duomenimis) perkopęs tūkstantį. Ar guodžia faktas, kad panašūs „tempai“, „rekordai“ ir kitose Europos valstybėse?

Juntamas metų pabaigos artėjimas. Namuose žvilgsnį vis dažniau patraukia Kalėdų akcentai, užsiuodi eglutės kvapas… Bet dar darbai nebaigti, grūdasi jie į tas likusias dienas ir nutįsta į sprendimus ateitin. Laukiam vakcinos (taip ir mėgstam skiepytis?! Mane tai vis skiepija ir skiepija nuo pat vaikystės… Ne naujiena). O sulaukėme kitų metų biudžeto (ten irgi viruso pėdsakas į ateitį nutįsta). Net ir Brexit, prie kurio buvome pripratę kaip prie niekaip nesibaigiančio proceso – irgi ,,įgijo“ viruso potekstę, irgi nutįs ateitin… Tai turbūt ir telieka palinkėti (nieko naujo…) – likime namie ir būkime sveiki!

Gruodžio 23 d., trečiadienis.

Šalyje įsigali tokia priemonė: „automobilių apgręžimas“. Tai  tiems, kurie, nepaisydami draudimo be reikalo keliauti iš savivaldybės į savivaldybę, vis dėlto bando. Policija tokių „apgręžė“ ir grąžino atgal beveik 2900.

Mūsų „komandos“ zoom‘e nuotaikos pakankamai optimistinės. Nesusilaikau neįvertinęs profesoriškai: kiek ir ko per 2020-uosius išmokome. Mano padėjėjų ratas nuo pernai išsiplėtė. Mes priėmėme į savo tarpą Dominyką ir Rimantę. Iš viso mūsų dabar 10. Taigi labai lengva skaičiuoti procentus. Vyrų 40 procentų. Moterų 60 procentų. Taigi lyčių lygybės rodiklis neblogas, europietiškas. Galima suskaičiuoti ir pagal amžiaus grupes, bet man tai nenaudinga. Dar ims ir atkreips dėmesį į mano amžių! Aš jo neslepiu, bet ir pabrėžti juk nebūtina.

Internete atsidarė mano naujametinių ir kalėdinių pašto ženklų kolekcijos paroda. Tai kaip visada talentingosios Rasos Z. parengtas „produktas“. Kviečiu ir Jus į virtualią parodą jei dar neapsilankėte: https://liudasmazylis.lt/…/virtuali-paroda-kalediniai…/ Paštas ir prieš 100 metų, ir dar seniau, buvo puiki priemonė nuotoliniam bendravimui palaikyti. Tikiuosi, kad Kalėdų ir Naujųjų Metų pašto tradicija gali daug papasakoti ir apie mus pačius, apie skirtingų šalių kultūrą.

Vienas iš parodos eksponatų. Lietuva

Gruodžio 24 d., ketvirtadienis.

Pagaliau pasiektas prekybinis susitarimas dėl Brexit! Sunki ketverių metų epopėja galiausiai baigėsi. T. y., „kažkaip“ neva baigėsi. Faragas sako: „Karas baigtas“. Uršulė cituoja T.S. Eliotą, 20-ojo amžiaus anglų poetą. Toji „išvirkštinė“ citata skambėtų taip: ,,What we call end – is often the beginning“. Pasitarimų ir susitarimų su britais dėl tarpusavio prekybos dar bus ir bus. Norintiems pasireikšti europarlamentarams tikrai atsiveria plati erdvė į tas derybas derybėles aktyviai įsijungti. Juk šitokia galimybė sureikšminti save! Tik dar reikės tą susitarimą ratifikuoti, britai žada tai padaryti šiemet, o mes Europos Parlamente – kitų metų sausį. Irgi dar bus darbelio šimtus puslapių susitarimo teksto išgvildenti!

Kūčių vakarą dar vienas zoom‘as su dukros šeima. Pamatome ekranuose vieni kitų veidus ir pasigamintus valgius. Tik paragauti negalim. Linkėjimai labai paprasti – tikimės, kad po metų būsime grįžę į įprastinį bendravimo formatą…

Transliacija iš Vatikano – neįprastu laiku, paankstinta. Kad negausūs šv. Mišių dalyviai romiečiai nepažeistų komendanto valandos (kas yra toji tikroji komendanto valanda, šios pandemijos metu, Lietuva (dar?) nepatyrė).

Su šventėmis visus!

Gruodžio 25 d., penktadienis.

Kalėdos! Specialiai pasižiūriu evangelikų liuteronų mišias transliuojamas iš Miuncheno. Pusantro karto trumpesnės negu pas mus katalikus. Cituojami tikinčiųjų įrašai Facebook‘e: ,,Linkiu, kad žmonės susiprastų, jog būtina yra laikytis drausmės…“ Aukoti prašoma pasaulio badaujantiems – internetu. Jei kam reikia asmeniško pokalbio su dvasininku – nurodytas telefonas 54548016. Įsidėmėjau visai to nenorėdamas. Liuteronų dvasiškiams neskambinu. Užtat daugybė telefono skambučių vieni kitiems Lietuvoje. Kai nekalbu telefonu, skaitau apie istorinį Jėzų. Kai neskaitau, groju pianinu. Mano Kalėdinio koncerto salėje daugoka tuščių kėdžių…

Gruodžio 26 d., šeštadienis.

Antrąją Kalėdų dieną į Lietuvą ir į kitas Europos Sąjungos valstybes atkeliavo pirmoji ,,BioNTech / Pfizer“ vakcinų siunta!

Gruodžio 27 d., sekmadienis.

Niūriai prasidėjusi savaitė baigiasi viltingai: ,,įformintas” britų išstojimas iš Europos Sąjungos (kurio mes visai nenorėjome…) ir pradėtas europiečių skiepijimas nuo COVID-19. Na, tai ką… laukiam Naujųjų!

Kalėdos – viltingas metas! Net dvi problemos sprendžiasi. Pradėjom skiepytis! Na, ir su tais britais prasideda susišnekėjimas! Jie sako – “pabaiga”?! O man patinka atvirkštinė citata: “What we call end – is often the beginning”. Pagal T. S. Eliotą, 20 a. anglų poetą.

Paskiepyti pirmieji lietuviai nuo COVID-19! Pirmosios penkios moterys. Penkios slaugytojos iš penkių didžiųjų Lietuvos miestų ligoninių.