loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Liudas Mažylis Baltarusijos Nepriklausomybės dienos proga išplatino sveikinimą baltarusių kalba

„Kovo 25-oji – Baltarusijos nepriklausomybės diena, nors šią datą šalyje nedemokratinis paskutinio Europos diktatoriaus režimas ir bando ištrinti iš žmonių atminties – tai simbolizuoja Baltarusių Tautos gimimą, – teigia Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis. – Todėl turime solidarizuotis su demokratijos siekiančia baltarusių tauta ir garsiai priminti pasauliui jų Nepriklausomybę žyminčią istorinę dieną“.

Artėjančios Baltarusijos nepriklausomybės dienos proga, prof. L. Mažylis išplatino sveikinimą baltarusių kalba įvairioms Baltarusijos valstybinėms institucijoms, universitetams, Lietuvoje veikiančioms Baltarusijos draugijoms ir organizacijoms užsienyje.

„Šiuo laišku kreipiuosi norėdamas pasveikinti su Nepriklausomybe, bet laiške, visgi, akcentavau nerimą, kad demokratinės Baltarusijos nepriklausomybės diena šių laikų valstybėje oficialiai nėra minima, nors pirmasis Baltarusijos kongresas ją paskelbė dar 1918 m., – savo susirūpinimą  išreiškia Europos Parlamento narys. – Taip pat ir dabartinė politinė situacija Baltarusijoje yra nuvilianti ir nepriimtina, nes pagrindiniai demokratijos ir teisinės valstybės principai yra sistemingai naikinami, todėl ir tą šventę siekiama užgožti“. Kartu europarlamentaras pastebi, kad ir simboliniais, bet drąsiais veiksmais kiekvienas turi skleisti žinią apie baltarusių tautos Nepriklausomybės ir laisvės simbolius, palaikyti demokratinės Baltarusijos siekius.

Stebinti šiandieninius įvykius Baltarusijoje, L. Mažylis kviečia žvelgti į istorinę atmintį. „Atsiskyrimas nuo Rusijos imperijos ir nuo bet kokių kitų valstybių 1918 m. Baltarusijos demokratinei respublikai simbolizuoja labai svarbų valstybingumo ir demokratijos pradžios etapą. O juk ir Baltarusijos Liaudies Respublika buvo politiškai ir kultūriškai subrendusi tapti savarankiška, laisva demokratine valstybe“, – pastebi prof. L. Mažylis. Pasak jo, akivaizdu, kad tokios Baltarusijos, kurioje pilietinė visuomenė valstybės identitetą grindžia laisvos ir demokratinės šalies simboliais, dabartinis režimas bijo.

„Baltarusijos liaudies respublikos tarybos darbą, pradėtą prieš daugiau negu šimtą metų, dabar tęsia sparčiai auganti pilietinė visuomenė, kuri aktyviai kovoja ne tik už demokratinę Baltarusiją, bet ir už valstybės identitetą vienijančius simbolius, – pilietinės visuomenės svarbą Baltarusijoje akcentuoja  Europos Parlamento narys. – Tikiu, kad Baltarusija bus laisva ir demokratiška“.

L. Mažylis pastebi, kad su dabartinė situacija Baltarusijoje, kuri tęsiasi nuo praeitų metų rugpjūčio, nuolat analizuojama ir Europos Parlamente. „Šią savaitę Parlamente turime ne vieną diskusiją ir susitikimą dėl demokratinės Baltarusijos ateities ir nuoširdžiai nerimaujame dėl pilietinių ir žmogaus teisių padėties šalyje“, – apie solidarumą Baltarusijos tautai pasakoja L. Mažylis.

1918 m. kovo 25-ąją Baltarusijos kongresas paskelbė nepriklausomą Baltarusijos Liaudies Respubliką. Nuo pat A. Lukašenkos valdymo pradžios ši data šalyje neminima kaip valstybinė šventė.

LAIŠKAS BALTARUSIŲ KALBA