loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Plenarinės sesijos fone – neabejingumas Europai ir rūpestis aplinkybėms

,,Europe Direct“ pristatymo renginys. Nuotrauka iš ,,Europe Direct Kaunas Lithuania“ Facebook profilio.

Dienoraštis

Liepos 5–10 dienos, 2021 metų 27 savaitė

 

,,Europe Direct“ pristatymo renginys. Nuotrauka iš ,,Europe Direct Kaunas Lithuania“ Facebook profilio.

,,Europe Direct“ pristatymo renginys. Nuotrauka iš ,,Europe Direct Kaunas Lithuania“ Facebook profilio.

 

Liepos 5 diena, pirmadienis.

Paskutinėje (šią vasarą) EP plenarinėje sesijoje  – apie tai, kad Europa senėja. Tai niekam seniai ne paslaptis. (Šiandien vyks diskusija ta tema. Dalis kolegų jau nulėkę į Strasbūrą, kiti tokie kaip aš – vis dar laikomės nuotolinio režimo.) O Europoje didėja socialinė, skaitmeninė atskirtis tarp amžiaus grupių, bet juk visi nori senti oriai. Ligų, ypač Alzheimerio arba demencijos bei kitų diagnozavimo ir gydymo aspektai tampa itin svarbūs. Žinoma, siekis – vienodos galimybės visose srityse: nuo darbo iki sveikatos ir globos. Tokia žinia valstybėms narėms. Balsavimas – rytoj.

ELP frakcijos iniciatyva, sesijoje imigrantų į Lietuvą iš Baltarusijos klausimas. Andrius Kubilius apie netikėtą padėtį: ,,Migrantai atvyksta iš Baltarusijos, tačiau Lukašenka organizuoja keliones, kad jie kirstų sieną. Jų skaičius didėja ir jau galime numatyti, kad problema didės, ji yra politinė. Autokratai, jei jų nesustabdo, tarsi paverčia save tarptautiniu teroristu… Reikia padėti demokratijai Baltarusijoje, pradedant nuo pranešimo nusiuntimo Putinui, nes jis palaiko Lukašenką. Kad Rusija nepakartotų šio Lukašenkos sukurto migrantų mechanizmo, mūsų veiksmai turėtų būti labai kategoriški“.

Šiandien vyko ir Grupės susitikimas, kuriame buvo pagarsinta didžiausia dabartinė problema su kuria susiduriama, tai – kad sunku įtikinti žmones skiepytis. Yra ir kitų svarbių klausimų, skubame diskutuoti apie visus juos plenariniame posėdyje.

NETEKTIS. Virusas pasiglemžė garsaus rusų režisieriaus Vladimiro Menšovo gyvybę. Jis buvo pelnęs ,,Oskarą“ už filmą ,,Maskva netiki ašaromis“.

 

Liepos 6 diena, antradienis.

Visus su Valstybės – Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės – diena! Sveikinu ir linkiu šią brangią mūsų tautai šventę minėti taip, kaip kiekvienas ją suvokia, kaip suvokia pagarbą bei meilę Lietuvai. Skleiskime sau ir pasauliui, nepriklausomai kur būtume, žinią apie mūsų nuostabią Tėvynę Lietuvą!

Apie COVID-19 situaciją ENVI komitete kalba Peteris Liese: ,,Padėtis dėl viruso yra gana gera, tačiau Ispanijoje užsikrėtimų skaičius auga. Skiepijimo tempas vis dar labai geras. Tačiau kai kuriose valstybėse narėse kyla problemų dėl noro pasiskiepyti. Štai, Belgija yra viena iš geriausių šalių skiepijimo klausimu“.

Kitą savaitę pristatys ,,Fit for 55“ paketą, šiandien diskutavome, jog tai bus raktas įgyvendinant Klimato įstatymą. Šis paketas bus iššūkiu, dirbant ateinančiais mėnesiais ir metais. ENVI turės didžiulį pasiūlymą dėl ETS peržiūros. Svarbu, kad pramonė išliktų konkurencinga. Taip pat matysime ir aviacijos ETS pokyčius.

Taip pat šiandien, liepos 6-ąją, Socialdemokratų partijos garbės pirmininkui ir Kovo 11-osios Akto signatarui, fizikos ir matematikos profesoriui – Aloyzui Sakalui – sukanka 90 metų.

Bendras neoficialios Europos Parlamento Baltarusijos demokratų draugų grupės susitikimas su panašiomis kitų parlamentų grupėmis: Baltarusija – vieneri metai po apgaulingų rinkimų. Koks yra praėjusių mėnesių pokyčių balansas? Svetlana: ,,Mums pasisekė, kad turime tokių draugų. Režimas kelia pavojų visiems europiečiams, ne tik baltarusiams. Lukašenka kelia grėsmę. Dabar jis bando uždaryti sieną su Ukraina. Lukašenkos režimas paskelbė visišką karą už demokratinį pasaulį… Turime sustabdyti žmogaus teisių pažeidimus, tam reikia demokratinių rinkimų“. Į diskusiją įsitraukė ir Andrius Kubilius savo ruožtu nuo Lietuvos: ,,Mes susiduriame su migrantų krize Lietuvoje, kuri yra Lukašenkos instrumentas. Tai nekeičia mūsų paramos demokratinei Baltarusijos opozicijai, o tai yra tik dar viena priežastis susidoroti su Lukašenka“.

ES visuotinis žmogaus teisių sankcijų režimas, Davidas Mcallisteris komentuoja: ,,EP nuolat ragino sukurti tikslinių sankcijų įvedimo mechanizmą. Todėl praėjusiais metais buvo priimtas Magnickio aktas. Mes pasiūlėme balsuoti dėl kvalifikuotos daugumos. EP norėtų, kad šios sankcijos būtų veiksmingai naudojamos“. Balsuosime ketvirtadienį.

 

Liepos 7 diena, trečiadienis.

Iš Baltarusijos plūstantys pabėgėliai – kritinė šių dienų problema. Konkreti parama Lietuvai buvo aptarta Vilniuje su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charlesu Micheliu. Bet Lukašenka generuoja vis naujas problemas. Atšaukė diplomatus iš Lietuvos Respublikos ambasados Baltarusijoje. Paliekamas vos vienas darbuotojas. Panašiu atsaku reagavo ir Lietuva, atsakydami į Minsko režimo veiksmus, paskelbėme iš šalies išsiunčiant daugumą Baltarusijos ambasados Vilniuje diplomatų. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad dėl režimo žingsnių labiausiai nukentės eiliniai Baltarusijos žmonės: „Tam tikri darbiniai ryšiai buvo išsaugoti iki šiol. Akivaizdu, kad jie stipriai apsiribos. Man atrodo, kad šiandien mes jaučiame, kad labiausiai nukentės Baltarusijos žmonės, kurie gaudavo pagalbą mūsų konsulų. Tai jiems yra didžiausias nuostolis. Šiandien ieškome būdų, kaip tą pagalbą užtikrinti. Įmanoma rasti techninių būdų, kad toji pagalba išliktų“.

 

Liepos 8 diena, ketvirtadienis.

Įvyko ,,Europe Direct“ centro pristatymo renginys Kauno VDU Botanikos sode. Centras skirtas neabejingiesiems Europai ir jos ateičiai! Po ilgų pasisėdėjimų prie kompiuterio VDU Botanikos sodas – tikra atgaiva. Ir atliepia Žaliojo kurso idėjoms! Malonu matyti tokį ,,sumodernintą” infocentrą! Džiugu, kad Kaune jį priglaudė būtent VDU. Nuo šiol žinios apie Europą bus skleidžiamos dar aktyviau ir išmaniau!

O iš INTA komiteto šiandien atėjo žinia dėl Taivano. Viena iš svarstomų bendradarbiavimo galimybių – susitarimas dėl puslaidininkių. Taip pat, svarstoma apie jau anksčiau apkalbėtą „scooping exercise“ (atliekamas pasiruošimo prekybos susitarimui fazėje kartu su poveikio vertinimu).

,,Europe Direct“ pristatymo renginys. Nuotrauka iš ,,Europe Direct Kaunas Lithuania“ Facebook profilio.

,,Europe Direct“ pristatymo renginys. Nuotrauka iš ,,Europe Direct Kaunas Lithuania“ Facebook profilio.

 

Liepos 9 diena, penktadienis.

Taigi ir baigėsi paskutinė šios vasaros EP Plenarinė sesija. Priimta rezoliucija dėl ES visuotinio sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus režimo, kitaip – ES Magnickio Aktas. Rezoliucija siūloma įtraukti ir kitus nusikaltimus, dėl kurių būtų taikomos sankcijos ir baudžiamoji atsakomybė. Bus kuriamas naujas mechanizmas, kuris, tikiuosi, padės valstybėms narėms greičiau ir efektyviau priimti sankcijas bei jas taikyti. Svarbu, kad yra rekomenduojama sustiprinti ir Europos Parlamento vaidmenį, įsteigiant specialią parlamentinę darbo grupę, kuri tikrintų sankcijų režimo įgyvendinimą. Taip šis dabartinių sankcijų režimo sustiprinimas suteiks ES daugiau galimybių nubausti autoritarinius režimus, kurie pažeidžia žmogaus teises, tokius kaip Rusijos ar Baltarusijos.

Trumpai iš šiandienos ENVI komiteto diskusijos – Liese: ,,Visoje Europoje skelbiama, kad „Delta“ variantas jau tarp mūsų. Jis plinta lengviau, tačiau neturėtume panikuoti. Padeda tos pačios priemonės, kurias naudojome. Vakcina irgi padeda, svarbu skiepytis du kartus. Žmonės bijo, kad žiemą turėsime dramatišką situaciją, tačiau nemanau, kad taip bus, jei būsime atsargūs“. (Taip mano Liese, taip mano ir Liudas!)

NETEKTIS. Šiandien popiet ,,XXVII knygos mėgėjų draugiją“ pasiekė smogianti žinia apie dar vieną netektį: ,,Vasaros vidurys, Lietuvos laukuos jau plaukia javai, dar vieškeliukai veda į tėvų namus. Į tėviškę, kur netoli Vosilyškio, Barsukinėje  įkurta etnografinė sodyba, nebeatvažiuos darbštusis Rimkų sūnus Juozas…“ Tesiilsi ramybėje…

 

Liepos 10 diena, šeštadienis.

Liepos 10 – Septyni broliai miegantys – turėtų reikšti lietingą šios vasaros periodą, tik kad nieko panašaus nevyksta. Sinoptikai praneša apie dar vieną ateinančią karščio bangą.