loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

EP narys L. Mažylis: ES bičių ir kitų apdulkintojų savaitės renginiuose – didelis dėmesys bičių apsaugai ir tvarumui

Rugsėjo 27–30 dienomis vyks Europos Sąjungos (ES) Apdulkintojų savaitė. Bičių ir kitų apdulkintojų apsaugos klausimus Europos Parlamente atstovaujantis Liudas Mažylis taip pat aktyviai įsitraukia į programą:  rugsėjo 27 d. moderuos diskusiją „Nauja ES iniciatyva apdulkintojams“ bei organizuoja virtualią konferenciją „Bitininkystė: praeities tradicijos ir ateities iššūkiai“.

„ES Apdulkintojų savaitės temos apima mūsų praeitį, dabartį bei ateitį, nes būtent nuo šių organizmų kokybiško funkcionavimo priklauso ir mūsų gyvenimo kokybė: nuo maisto iki bendrai sveikatos“, – teigia Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto narys EP  L. Mažylis.

ES Apdulkintojų savaitės diskusijos „Nauja ES iniciatyva apdulkintojams“ siekis yra akcentuoti politinius prioritetus ir veiksmus, padedančius sustabdyti neseniai pastebėtas neigiamas tendencijas apdulkintojų populiacijose, atsiradusias nepaisant pastangų užtikrinti maisto saugumą, bioįvairovę ir gerai funkcionuojančias ekosistemas. „Pagrindinis šios ES iniciatyvos apdulkintojams iššūkis – siekis kovoti su apdulkintojų mažėjimu. Diskusijos metu bus pristatyti tiek Europos, tiek tarptautinis požiūriai, o pranešėjai galės konkrečiai iliustruoti efektyvius metodus ir pavyzdžius“, – diskusijos temą pristato L. Mažylis. EP nario moderuojamos nuotolinės diskusijos dalis vyks rugsėjo 27 d., pirmadienį, nuo 13.00 val. Lietuvos laiku. Stebėti šį ir kitus ES Apdulkintojų savaitės renginius galima oficialioje svetainėje: https://pollinatorweek.eu/. Taip pat, nuo 17.30 val. Lietuvos laiku L. Mažylis apibendrins visą pirmąją ES Apdulkintojų savaitės dieną ir diskusijas.

Tą pačią dieną, rugsėjo 27-ąją, 18.30 val. EP narys prof. L. Mažylis organizuoja virtualią konferenciją „Bitininkystė: praeities tradicijos ir ateities iššūkiai“. Renginio pranešėjai  – bičių selekcininkas, biomedicinos mokslų daktaras Algirdas Amšiejus, Lietuvos apiterapeutų asociacijos viceprezidentas Povilas Rimkus bei agentūros „Pencil&Lion“ kūrybos vadovas ir inovatyvios medaus pakuotės „Bee Loop“ kūrėjas Aurimas Kadzevičius. Renginį moderuos L. Mažylis.

„Dirbdamas su bičių apsaugos klausimais EP suvokiau, koks išties yra platus apdulkintojų veiklos ir jų produktų panaudojimo spektras. Lietuva turi gilias bitininkystės tradicijas, o galvojant apie mūsų visų ateitį svarbu aptarti ir bičių bei jų produktų terapijos įtaką sveikatai bei bičių produktų kaip tvarumo pavyzdžių iniciatyvas, – teigia L.Mažylis. –  Todėl džiaugiuosi konferencijai subūręs tikrus bitininkystės kaip ūkio, terapijos ir tvarumo sričių ekspertus.“ Kaip pastebi L. Mažylis, bičių ir bendrai apdulkintojų apsaugos klausimai šiuo metu tiek EP, tiek bendrai ES labai aktualūs ir galvojant apie pasiruošimą ateities sveikatos krizėms, ir kovoje su klimato kaita, todėl jie svarbūs kiekvienam piliečiui bei Lietuvai.

Virtualioje konferencijoje „Bitininkystė: praeities tradicijos ir ateities iššūkiai“ dr. Algirdas Amšiejus aptars bitininkystės iššūkius Lietuvoje, apiterapijos ekspertas Povilas Rimkus supažindins su šia inovatyvia medicinos mokslo sritimi, o agentūros „Pencil&Lion“ kūrybos vadovas Aurimas Kadzevičius dalyviams pristatys unikalią ir tvarią medaus pakuotę „Bee Loop“. Renginio trukmė – 1,5 val.

Konferencijos transliacija vyks DELFI portale. „Facebook“ paskyroje ir „YouTube“ kanale: https://www.delfi.lt/video/laidos/partnerio-turinys/virtuali-konferencija-bitininkyste-praeities-tradicijos-ir-ateities-issukiai.d?id=88238761 

Jungiantis per „Zoom“ platformą bus galima pasirinkti vertimą į anglų kalbą:  https://us02web.zoom.us/j/89323140190.

L. Mažylio moderuojami ir organizuojami renginiai yra Europos bičių ir apdulkintojų savaitės, neformaliai vadinamos „Bičių savaite“, renginių ciklo dalis. Nuo 2012 m. ji buvo rengiama kasmet Europos Parlamente Briuselyje. 2021-aisiais renginys buvo pervadintas ES Apdulkintojų savaite, siekiant įtraukesnio bendradarbiavimo, kuris apimtų visas Europos apdulkintojų rūšis. Šios savaitės metu siekiama skleisti žinią apie naujausius mokslinius ir politinius veiksmus, skirtus esamiems iššūkiams bei potencialiems sprendimams Europos apdulkintojų apsaugai.