loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Rinkimai, Ukrainai siunčiamos gynybinės pajėgos ir dujų tiekimo nutraukimas Europai

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

Dienoraštis

Balandžio 25 – gegužės 1 dienos, 2022 metų 17 savaitė

 

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

 

Balandžio 25 diena, pirmadienis, 61-oji karo diena. Tęsiantis karui žmonės ir toliau vyksta iš Ukrainos, randa prieglobstį kaimyninėse šalyse, o sveikatos priežiūros sistemos dabar patiria nemažą spaudimą. Lenkija, Slovakija, Moldova ir Ukraina paprašė ES pagalbos pacientų evakuacijai, kuriems reikia medicininės pagalbos. Tarp milijonų bėgančių nuo Rusijos agresijos žmonių yra ir lėtinėmis ligomis sergančių pacientų, jiems skubiai reikia specializuotos medicininės priežiūros…

Vakar vakare iš exit polls apklausų išaiškėjo: Prancūzijos prezidentas  Emmanuelis Macronas perrinktas dirbti antrai kadencijai. Aiškia balsų dauguma jis nugalėjo kraštutinę dešiniąją Marie Le Pen, o Slovėnijoje ELP atstovas pralaimėjo. Taigi išvada liūdnoka – per dvejus savaitgalį vykusius rinkimus – vienus pralaimėjome, o kituose neturėjome kandidato. Na, o Lietuvos Respublikos Prezidentas pasveikino kolegą prancūzą ir džiaugėsi, kad Lietuvos ir Prancūzijos dvišaliai santykiai pirmaisiais kadencijos metais buvo nuosekliai stiprinami ir toliau yra pasiryžimo tęsti bendradarbiavimą ES ir NATO lygmeniu, telkti paramą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos agresija. O Ukrainoje šiandien lankosi JAV valstybės sekretorius Blinkenas. Ši politinė parama iš tiesų rimta ir labai siutina Kremlių.

Austrijos Užsienio reikalų ministras Aleksandras Šalenbergas praėjusią savaitę pareiškė, kad Ukrainai neturėtų būti suteikta narystė Europos Sąjungoje. Nors A. Šalenbergas palaiko stipresnius Europos ir Ukrainos santykius, jis nepritaria visateisei Ukrainos narystei. Paklaustas, kodėl Ukrainai šį birželį neturėtų būti suteiktas ES kandidatės statusas, A. Šalenbergas pareiškė, kad Vakarų Balkanų respublikos taip pat dabar derasi dėl narystės ES. Ką gi, geopolitinių interesų „ausys kyšo”.

Rusija surengė virtinę atakų prieš Ukrainos geležinkelių ir kuro įrenginius, smogdama itin svarbiai infrastruktūrai toli nuo jos rytinės puolimo fronto linijos. Ukraina tuo pačiu metu paneigė ir patikino, kad buvo pasiektas susitarimas su Rusija suformuoti humanitarinį koridorių, leidžiantį civiliams pabėgti iš plieno gamyklos apgultame Mariupolio uostamiestyje, BET Rusija toliau atakuoja. Mariupolio pareigūnai pranešė, kad nuo miesto buvo nustatyta nauja masinė kapavietė maždaug už 10 kilometrų į šiaurę nuo Mariupolio.

O JT Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi, vadovaujantis pirmajai „visavertei pagalbos misijai“ Ukrainoje, pirmadienį Twitter jo agentūra paskelbė, jog jo komanda antradienį atvyks į Černobylio atominę elektrinę.

 

Balandžio 26 diena, antradienis, 62-oji karo diena. Šiandien mano EP darbotvarkė Briuselyje įvairi: „Rail Baltic“ draugų grupės, tarptautinės prekybos stebėsenos grupės dėl Centrinės Azijos ir frakcijos darbo grupių posėdžiuose užsienio politikos bei aplinkos ir ekonomikos klausimai – visur persipina Rusijos agresijos Ukrainoje dimensija. Karas koreguoja pačius įvairiausius procesus. Be visa ko, šiandien dar ir Černobylio katastrofos metinės – jau 36-osios. Tarptautinės atominės energijos agentūros atstovai iš tiesų šiandien lankosi Černobylyje. Jos direktorius Rafaelis Grossis teigė, kad radiacijos lygis nenormalus dėl Rusijos kariuomenės veiksmų… Na, informacija apie radiacijos pavojų, paradoksalu, bet net ir karo sąlygomis atrodo netgi kažkiek skaidresnė, negu anuomet Sovietų Sąjungoje. O dėl atominių elektrinių saugos į įvairias sprendimo galią turinčias institucijas esu kreipęsis jau ne kartą. Dar iki karo ir karo metu.

Trys rusų pilotai, įtariami civilių pastatų bombardavimu Charkovo ir Sumų regionuose, yra tarp mažiausiai septynių Rusijos kariškių, kuriems Kijivas rengia kaltinimus karo nusikaltimais. Ukrainos pajėgos apgultame pietiniame Mariupolio uostamiestyje pranešė, kad Rusija per naktį surengė 35 antskrydžius prieš paskutinį besiginantį postą – plieno gamyklą.

Šiandien Berlyne Seimo Pirmininkė susitikusi su Vokietijos Bundestago Pirmininke Berbel Bas sakė, kad nors raketomis apšaudomi ne Vilnius ar Berlynas, karo vykdytojai ir Kremliaus propagandos mašina grasina visai Europai. Todėl būtina imtis atitinkamų gynybos stiprinimo priemonių: „Kad šaltoji linija nevirstų karštąja, Ukraina privalo laimėti, o mes turime dar labiau stiprinti NATO gynybinius pajėgumus”. Vokietija svarsto sunkiosios ginkluotės perdavimą Ukrainai. Žinia apie tai, kad apšaudytas Tiraspolis – miestas apsišaukėliškoje Padnestrės respublikoje. Provokacija? Taip pat Vokietija oficialiai pritars priešlėktuvinių sistemų „Gepard” tiekimui Ukrainai.

 

Balandžio 27 diena, trečiadienis, 63-oji karo diena. Šiandien frakcijos posėdyje išgirdome šokiruojančią ukrainietės Annos Sophios Puzanovos (Анна-Софія Пузанова) istoriją. Atvirai visiems papasakojo apie save ir savo mamą. Annos mama yra Rusijos teroristų nelaisvėje (nelaisvėje yra dar keli šimtai prievartaujamų moterų, ir tai tik oficialūs duomenys…) Kremliaus režimas jau ištrėmė daugiau nei 500 tūkstančių Ukrainos gyventojų į Rusiją ir visa tai yra neatleistini karo nusikaltimai. Anna pasakodama apie šį siaubą ir asmeninius išgyvenimus ragino skleisti daugiau informacijos tokioms organizacijoms kaip „Raudonasis Kryžius“ ir „UNICEF“, kad jie žinotų apie realią situaciją, tada Rusijos režimas bent jau suprastų, kad jų represuojamų asmenų pavardės pasaulyje yra žinomos ir galbūt susilaikys nuo pačių baisiausių veiksmų, galbūt tai kažkiek padidintų sulaikomų ar tremiamų žmonių galimybę išgyventi. Liudijimai sukrėtė… Ačiū Annai už drąsą.

„Gazprom“ skelbia vienašališkai nutraukianti dujų tiekimą vartotojams Europoje, o tai dar vienas Rusijos bandymas panaudoti dujas kaip šantažo priemonę. Kai kurios Europos bendrovės ruošiasi laikytis naujos mokėjimo sistemos, kurios reikalauja Rusija: mokėti už dujas rubliais (Vokietijos, Austrijos, Vengrijos ir Slovakijos energetikos įmonės ruošiasi atidaryti rublio sąskaitas „Gazprombank“ Šveicarijoje). Europos Komisijos pirmininkės U. von der Leyen pareiškimas apie dujų tiekimo nutraukimą: „Tai nepateisinama ir nepriimtina. Tai dar kartą parodo Rusijos, kaip dujų tiekėjos, nepatikimumą. Jau kurį laiką dedame pastangas, kad užtikrintume alternatyvų tiekimą ir geriausią įmanomą atsargų lygį visoje ES. Ir toliau dirbsiu su Europos ir viso pasaulio šalių vadovais, kad užtikrintume energijos tiekimo saugumą Europoje“. Bulgarija ir Lenkija rubliais mokėti atsisako. Tarp įvairių dramatiškų žinių įsipina kukli žinutė: Ukrainai panaikinami muitai… o tai labai rimtas žingsnis link Ukrainos narystės Bendrojoje rinkoje. O iš Lietuvos į Ukrainą išvyksta LTG „Cargo“ traukinys, tai bandomasis reisas, siekiant įsitikinti, kiek efektyvu bus gabenti ukrainietiškus krovinius per Lenkiją ir Lietuvą.

Ukraina apkaltino Rusiją bandymu įtraukti Moldovos separatistinį Padnestrės regioną į eskaluojamą karą po to, kai Rusijos remiamo regiono, besiribojančio su pietvakarių Ukraina, valdžia pareiškė, kad į juos esą buvo nukreipta daugybė išpuolių. Beje, Jungtinės Tautos šiandien pranešė, kad Maskva ir Kijivas „iš principo“ pasiekė susitarimą, kurį generalinis sekretorius Antonio Guterresas gyvo susitikimo metu gavo iš Vladimiro Putino, kad leistų JT evakuoti civilius, įstrigusius Azavstolio plieno gamykloje Mariupolyje. Deja, jau rytoj paaiškės, kad tai – tik dar vienas nevykęs tarpininkavimo tarp Rusijos ir Ukrainos bandymas.

 

Balandžio 28 diena, ketvirtadienis, 64-oji karo diena. Mes, trys europarlamentarai iš skirtingų frakcijų, susitikome su „Radio Free Europe / Radio Liberty“ prezidentu Jamie Fly. Žiniasklaidos laisvė kaip niekada svarbi dabartinio Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste. Kaip prisimename, šis radijas pradėjo veikti po Antrojo Pasaulinio karo. Atsimenu, kad ir aš sovietmečiu (ir po jo) buvau tarp to radijo klausytojų. Dabar šio radijo komandos atidaro biurus Vilniuje ir Rygoje, kad būtų skleidžiamas laisvas žodis Baltarusijai ir Rusijai.

Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius António Guterresas šį vakarą pareiškė, kad buvo „šokiruotas“, kai Kijevą pataikė dvi raketos, o jis tuo metu buvo Ukrainos sostinėje. Eilinį kartą tenka įsitikinti, kad panašūs tarpininkavimo bandymai praktiškai bevaisiai. O NATO generalinis sekretorius susitiko su EP pirmininke Roberta Metsola bei septynių EP frakcijų pirmininkais.

 

Balandžio 29 diena, penktadienis, 65-oji karo diena. Po daugiau nei vienerių metų darbo šį savaitgalį Strasbūre rengiama paskutinė Konferencijos dėl Europos ateities sesija, kurioje bus apibendrintas konferencijos darbas. Tikimasi, kad konferencijos dalyviai pasieks galutinį susitarimą dėl ES reformų pasiūlymų, kuriuos parengė devynios darbo grupės skirtingose srityse.

Vokietijoje parlamentas didžiąja dauguma balsavo už tai, kad Ukrainai būtų suteikta sunkioji ginkluotė. Rezoliucijoje 586 balsai „už“, 100 – „prieš“ ir 7 „susilaikė“. Didžiosios Britanijos kariuomenė, siekdama atgrasyti nuo tolesnės Rusijos agresijos, į Europą atsiųs apie 8 000 karių, o Lenkija į Ukrainą išsiuntė mažiausiai 240 sovietinio tipo tankų.

O Briuselio parkuose dar vėsu…

 

Balandžio 30 diena, šeštadienis, 66-oji karo diena. Europos atminties muziejuje simboliškas projektas – apie sienas. Kiekvienąkart apsilankius apima vis kitokios mintys apie Europą. Šį kartą – ne apie vienijimąsi veikiau, o apie karus, frontų linijas, sienų perbraižymą po karų.

 

Gegužės 1 diena, sekmadienis, 67-oji karo diena. Sutampa daug „kalendorinių įvykių”. Mėnesio pradžia, sekmadienis, Motinos diena. Pirmoji diena šiemet, kai „iš rimtųjų“ norisi ilgiau pasėdėti parke prieš saulę. Oficiali pandemijos pabaiga, ar ką? EP pirma diena, kai leidžiama nenešioti kaukės. O „iš netyčių” tai ir nedarbo diena Belgijoje – viena iš valstybinių švenčių, kai nedirba muziejai. Na, bet turgus dirba su didžiuliu įkarščiu!

Šiandien minime ir Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą dieną. Buvo laikas, kuomet visus 10 metų žmonės įsivaizdavo, jog ši diena bus labai ypatinga. Tik kad tą pačią įstojimo į ES dieną nieko TOKIO ir nenutiko… Pamenu, vyko kažkokia akcija, jaunimas pamojavo šaltomis ugnelėmis iš balkonų ir tiek. O gal čia ir yra didysis pozityvas? Į Bendriją įsiliejome pamažu, visai sklandžiai, be jokių didelių sukrėtimų. Lietuvos stojimo procesas truko ilgai, bet vis dar tebesame tarp tų, kurie nenusivylė „dėl Europos“.