loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Strasbūro savaitė: debatai ir balsavimai

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

Dienoraštis

Liepos 4–10 dienos, 2022 metų 27 savaitė

 

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

Nuotrauka iš svetainės unsplash.com

 

Liepos 4 diena, pirmadienis. Šiandien Vilnius–Paryžius–Strasbūras atvykau į paskutinę šios vasaros Europos Parlamento plenarinę sesiją. Strasbūre laukia tikrai daug „karštų“ diskusijų ir balsavimų. Bene pats rimčiausias balsavimas vyks dėl vadinamojo „taksonomijos įstatymo“. Parlamente spręsime, ar blokuoti Europos Komisijos planą, kuris numato atominę energetiką ir dujas laikyti tvariomis, t. y. – skatinti investicijas į tuos energetikos sektorius. Ne kartą jau esu pasisakęs, o ir aplinkosaugos komitete nusprendėme, kad tokia energetika nėra tvari. Ypač karo prieš Ukrainą kontekste. Dabar dar teks balsuoti EP plenarinėje sesijoje. O BUS TAIP: balsų neužteks, ir atominė bei dujų energetika bus įteisinta – esą neilgam(!) kaip „žalinančių investicijų” objektas. Asmeniškai, niekada nesutiksiu su tuo ir apgailestauju.

Parlamentas taip pat rengia balsavimą dėl euro įvedimo Kroatijoje. Aptariamas  Kroatijos pasirengimas įsivesti eurą, o jau rytoj paaiškės, ar šis prašymas bus patvirtintas. Taip pat EP balsuosime ir dėl karo Ukrainoje poveikio švelninimo žuvininkystės sektoriui. Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą vis dar, deja, daro didelę įtaką daugeliui gyvenimo sričių, taip pat ir ES žuvininkystės sektoriui.

Mano pasisakymų temos savaip simbolinės ir išties aktualios: apie būtinybę aktyviau ginti valstybes nares nuo ekonominės prievartos (priminsiu Kinijos-Lietuvos atvejį) ir, visai paskutiniu klausimu šioje paskutinėje prieš vasarą sesijoje – apie ES dviračių (patikimos ir nereiklios transporto priemonės) strategiją. O apie laukiamus džiugius įvykius, tai trečiadienį Strasbūre „prie ąžuoliuko“, kaip ir visame pasaulyje, rinksimės giedoti „Tautišką giesmę“.

 

Liepos 5 diena, antradienis. Taigi, rytoj balsuosime, o šiandien pasisakiau dėl – „daugiašališkumo“, sprendžiant tarptautines problemas. Bet gi tasai „daugiašališkumas“, rusijai vykdant agresyvų, brutalų karą Ukrainoje, Kinijai tęsiant ekonominę prievartą prieš Lietuvą – neveikia. Didžiausioms pasaulio diktatūroms „nusispjaut“. Teigiau, kad „tarptautinė tvarka“, įsigaliojusi po Antrojo pasaulinio karo, turi būti keičiama. Pasisakiau apie tai vėlyvuosiuose debatuose Strasbūre.

„Daugiašališkumas“, kaip valstybių bendravimo priemonė, šiuo metu patiria neeilinius išbandymus. Rusijos karinė agresija Ukrainoje yra sunkus tarptautinės teisės pažeidimas, o tarptautinė bendruomenė nesuranda instrumentų ją sustabdyti. Kinijos 2021-aisias pradėtos ekonominės prievartos prieš Lietuvą (o tai buvo reakcija į prekybos santykių su Taivanu sustiprinimą) Europos Sąjunga negali įveikti nei viena pati, nei pasitelkdama tarptautinius formatus. Šitoks didėjantis autoritarinių bei totalitarinių valstybių nesiskaitymas su bet kokiu „daugiašališkumu“ kyla iš tarptautinės tvarkos, atsiradusios 1945 m., kuri, kaip šiame pranešime švelniai pasakyta, ne visiškai atspindi, o aš pasakyčiau – visiškai nebeatspindi šiandienos pasaulio. Toji tvarka turi būti keičiama, ir, tikėkimės, šis pranešimas bent kažkiek prie to prisidės.

Šiandien europarlamentarai prabalsavo dar ir už Skaitmeninių paslaugų ir rinkų aktus. Jau anksčiau dėl jų abiejų buvo pasiektas susitarimas su ES Taryba ir nustatyti įpareigojimai skaitmeninių paslaugų teikėjams (socialiniams tinklams ar prekyvietėms, kovoti su neteisėto turinio platinimu, dezinformacija ir kitais riziką visuomenei keliančiais reiškiniais).

 

Liepos 6 diena, trečiadienis. Valstybės diena – Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo, o ir Tautiškos giesmės diena! Šventę pasitikome Strasbūre, prie Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimui skirto ąžuoliuko, vienybėje giedojome „Tautišką giesmę“.

Atskira padėka mano lankytojams – chorui „Saluto“ iš Kauno. Lankytojai ne tik lankėsi Europos Parlamente, bet ir kartu Šv. Bernardo bažnyčioje giedojo Lietuvos valstybės himną, šventės metu susirinkusiems atliko ir kitas lietuviškas dainas.

 

Liepos 7 diena, ketvirtadienis. Sesijos paskutinysis darbotvarkės punktas – itin vasariški ir atpalaiduojantys paskutiniai debatai apie ES dviračių strategijos rengimą. Nusiteikiau šmaikštauti, dėlioti dviračių strategiją –  tai bene tas pat, kas išradinėti dviratį?! O jei rimtai, tai esu „užkietėjęs“ dviratininkas ir pasisakiau už šios transporto priemonės įtraukimą į kitas ES programas, strategijas. Tai tiek vasaros pradžiai, man jau paruoštas automobilis vykti į oro uostą – skrendu į Lietuvą.

 

Liepos 8 diena, penktadienis. Naktį grįžau iš Strasbūro, o jau ryte lėkiau tiesiai į Plungę. Naujame Žemaičių dailės muziejaus filiale mano paroda apie tremtį buvo pirmoji po jo atidarymo. Plungiškių dėmesys – išskirtinis. Susitikime nutiesėme sąsajas su dramatiškais ir tragiškais šių dienų įvykiais. Pakalbėjome ir optimistine gaida apie istorinę atmintį ir jos svarbą šiandienai. Iš Plungės toliau vykau ir pasiekiau Palangą, kaip gi vasarą be jos! Susitikau su Vakarų regiono bendrapartiečiais. Šį savaitgalį, be abejo, padirbėsiu savo biure Palangoje, Signatarų alėjoje.

 

Liepos 9 diena, šeštadienis. Palanga šurmuliuoja, o kam įdomu – stabteli prie mano biuro pasidomėti apie Vasario 16-osios Signatarų autografų parodą, Europos Parlamentą. Bendrauti su rinkėjais – atsakingas darbas, tuo pačiu ir maloni pareiga.

 

Liepos 10 diena, sekmadienis. Lietus Lietuvoj. Rengiuosi paskutinei „semestro savaitei“ Briuselyje.