loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

EP narys L. Mažylis: „Lietuva gali tapti sėkmės pavyzdžiu Europai eliminuojant hepatitą C ir kovojant su kepenų vėžiu“

Liepos 21 d. Lietuvos mokslų akademijoje vyko forumas, skirtas Pasaulinei hepatito C dienai. Pagrindinė forumo tema – Lietuvoje pradėjusi veikti nemokama hepatito C viruso patikra gyventojams. Jos tikslas – ankstyvas hepatito C viruso infekcijos išaiškinimas, atliekant antikūnų prieš šį virusą tyrimą pas šeimos gydytojus.

Vienas iš patikros iniciatorių, su sveikatos klausimais Europos Parlamente dirbantis prof. Liudas Mažylis, prisiminė dar praėjusių metų pavasarį inicijavęs Lietuvos europarlamentarų kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę dėl hepatito C viruso tyrimų finansavimo. Forumo metu L. Mažylis savo pranešime kovą su hepatitu C pristatė kaip pažangų žingsnį ir kovoje su vėžiu, pateikė pavyzdžius, kaip šiuo klausimu ne kartą pasisakė ir Europos Parlamente.

„Europos Parlamente veikė specialusis kovos su vėžiu komitetas (BECA), kurio narys buvau. Prašant prof. L. Kupčinsko konsultacijų įvairiais su vėžiu susijusiais klausimais, bediskutuojant ir kilo idėja apie patikrą dėl hepatito C viruso infekcijos. Kadangi lėtinis hepatitas tam tikrais atvejais gali išsivystyti į kepenų vėžį, ši patikra turėtų prisidėti ir prie vėžio profilaktikos, ne tik hepatito C eliminacijos. Reikia tikėtis, kad patikra bus sėkminga, gyventojų sąmoningumo nestigs, o kadangi Lietuvoje turime ne vieną tokią programą, žinome, kokie jų įgyvendinimo iššūkiai ir kaip juos įveikti“, – viliasi europarlamentaras.

L. Mažylis savo pranešimo metu pastebėjo, kad kova su hepatitu C buvo įtraukta ir į Europos Parlamento pernai gruodį priimtą rezoliuciją, skirtą kovai su vėžiu ES. Joje europarlamentarai išreiškė poziciją, jog „remia tolesnius mokslinius tyrimus dėl vakcinų kūrimo nuo tokių virusų kaip hepatito C viruso ir žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV); mano, kad iki to laiko reikia plačiu mastu taikyti gydymo sprendimus, kad iki 2030 m. būtų pasiektas PSO tikslas panaikinti hepatitą C, ir ragina Komisiją Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo finansinius išteklius panaudoti šiems tikslams pasiekti, finansuojant atrankinį sveikatos tikrinimą“. Politikas akcentavo, jog kovoje su vėžiu europarlamentarai atkreipė dėmesį ir į dabartinių bei buvusių hepatitu C pacientų stebėseną. Taip siekiant užkirsti kelią vėžio vystymuisi.

L. Mažylis  hepatito C patikros klausimą pernai ir asmeniškai kėlė Europos Komisijai. Gautame atsakyme pozityvi perspektyva hepatito C prevencijai europiniu lygmeniu. „Komisija numato, kad vykdant Europos kovos su vėžiu planą per programą „ES – sveikatos labui“ taip pat bus remiamas ankstyvas hepatito C nustatymas. Pasak jos, tai padės valstybėms narėms anksti diagnozuoti ligą ir pradėti gydyti ja sergančiuosius. Taip pat Komisija nurodė, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras stebi hepatito C paplitimą ir tyrimus ES ir teikia technines rekomendacijas valstybėms narėms, kad šios papildytų savo politiką planuojant ir įgyvendinant hepatitui C skirtą atrankinės patikros programą“, – apie atsakymą iš Europos Komisijos ir kepenų vėžio susirgimų rizikos mažinimo galimybę forume kalbėjo L. Mažylis.

Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus apie siekiamą hepatito C viruso eliminaciją iki 2030 m., Lietuvoje stebima sėkminga pradžia – patvirtinta hepatito C patikra – suteikia mums galimybę ambicingą svajonę paversti realybe. Forumo, skirto  Pasaulinei hepatito C dienai, dalyviai bei hepatito C patikros programos iniciatoriai pasirašė bendrą „Kvietimą veikti“, kad ši prevencinė programa būtų kuo tikslingiau įgyvendinama. „Tikime, kad galime būti vieni pirmųjų pasaulyje ir iki 2030 m. visai eliminuoti šį klastingą virusą Lietuvoje”, – teigia europarlamentaras L. Mažylis.

Pagal naują prevencinę ankstyvosios diagnostikos hepatito C patikrą, Lietuvoje nemokamai gali būti tiriami 1945–1994 m. gimę ir nepriskiriami rizikos grupėms žmonės, o kasmet – asmenys, kurių šeimos nariui diagnozuotas hepatitas C. Taip pat kartą pabandę ar aktyviai vartojantys švirkščiamuosius narkotikus, užsikrėtę ŽIV infekcija bei pacientai, gydomi priklausomybės ligų klinikose, neatsižvelgiant į amžių ir lytį.

Lietuvos Gastroenterologų, Infektologų, Bendrosios praktikos gydytojų draugijų ir Šeimos gydytojų kolegijos nariai sukūrė hepatito C patikros gaires glaudžiai bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos bei Socialinių reikalų ir darbo ministerijomis, Valstybine ligonių kasa ir Europos parlamento nariais, atsakingais už Europos kovos su vėžiu plano įgyvendinimą.