loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Europarlamentarai ragina EK koordinuoti paramą Ukrainos energetikos infrastruktūrai

Lapkričio 22 d. Europos Parlamento (EP) nariai laišku kreipėsi į Europos Komisiją dėl Rusijos karo veiksmų sukeltos Ukrainos energetikos infrastruktūros krizės. Prie šios prof. Liudo Mažylio iniciatyvos prisijungė dar 26 europarlamentarai iš skirtingų politinių grupių bei ES valstybių ir ragina Komisiją imtis koordinuotų veiksmui padedant Ukrainai. „Dėl kryptingų rusų raketų ir iranietiškų dronų atakų, nutaikytų į Ukrainos energetikos infrastruktūrą, taikūs piliečiai, viešasis bei verslo sektoriai lieka be elektros“, – laiške rašo EP nariai.

Kaip pavyzdį politikai pateikia, 2022 m. spalio 22 dieną, kai 1,5 milijono žmonių Ukrainoje buvo likę be elektros. Kreipdamiesi europarlamentarai akcentuoja , kad remiantis Ukrainos institucijų duomenimis, šiai dienai daugiau nei 30 proc. viso energetikos sektoriaus yra sunaikinta. „Tokio plataus masto rusų išpuoliai Ukrainoje toliau tęsiasi, o dabartiniai elektros energijos tiekimo pajėgumai, atėjus žiemai, gali būti nepakankami aprūpinti gyventojus elektra, šiluma, taip pat ir geriamuoju vandeniu“, – apie nuolat gilėjančią humanitarinę katastrofą Ukrainoje erspėja EP nariai.

Laiške europarlamentarai prašo už vykdomąją ES politiką atsakingos institucijos atsakyti apie tai, kokių skubių veiksmų Komisija ėmėsi dėl Ukrainos energetikos infrastruktūros saugumo užtikrinimo bei jos atstatymo proceso. Kartu politikai klausia, ar Komisija ketina parengti ilgalaikę finansinės bei techninės paramos Ukrainos energetikos infrastruktūrai strategiją bei įsteigti koordinuotos paramos mechanizmą tarp tarptautinių organizacijų ir Europos Sąjungos valstybių. Laiške pateiktas klausimas ir apie papildomas ES sankcijas Rusijai dėl tyčinio energetikos infrastruktūros naikinimo bei teiraujamasi ar Komisija svarsto apie tai ir jeigu svarsto, kada ketina pateikti pasiūlymus.

„Jau tuoj žiema, vidury Europos laisva tauta kenčia nuo brutalių Rusijos karo prieš Ukrainą veiksmų. Sugriauta, o ir toliau griaunama svarbiausia kritinė infrastruktūra. Žmonės šąla, neturi elektros, vandens. Sunkiai įsivaizduojama, kaip tokiomis sąlygomis bus įmanoma teikti elementarią medicininę pagalba, juolab specializuotą. Negalime leisti, kad tai tęstųsi, turime padėti Ukrainai užtikrinti svarbiausios energetikos infrastruktūros saugumą, sugriautos – atstatymą. Turime padėti ukrainiečiams išgyventi šią žiemą. O Rusija negali likti papildomai nenubausta. Tai tikrų tikriausi karo nusikaltimai, terorizmas prieš žmogiškumą“, – situaciją aptaria laiško Europos Komisijai iniciatorius prof. Liudas Mažylis.