loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Europos Parlamente – didelis dėmesys kovai su vėžiu

Diskusija aktualia tema. Kova su vėžiu

Europos liaudies partijos (ELP) frakcija Europos Parlamente (EP) vienu pagrindinių veiklos prioritetų laiko kovą su vėžiu. Prof. Liudas Mažylis, dirbdamas Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete (ENVI), džiaugiasi, kad kova su vėžiu užima svarbią vietą ir Europos Komisijos (EK) pirmininkės Ursulos von der Leyen programoje. L. Mažylis tikisi, kad EK pradės darbą kritiškai įvertindama ankstesnes pastangas tokiose srityse kaip aplinkos veiksnių atpažinimas, sveikatos tikrinimas bei analizuos galimybes efektyviau ir anksčiau diagnozuoti ligą. Dar rugsėjį plenarinėje sesijoje vykusių debatų metu profesorius akcentavo, kad būtina sudaryti detalų kovos su vėžiu veiksmų planą.

Europos Sąjunga kovą su vėžiu pradėjo 1985 m., dar tada, kai oficialiai nebuvo ES, o veikė 12 šalių sudaryta Europos Bendrija. Per šį laiką buvo išleisti milijardai įvairiems tyrimams. Bet kaip galima įvertinti jų rezultatus? ES tikslas buvo iki 2020 m. sumažinti vėžio paplitimą 15 %. Deja, bet tai nebus pasiekta. Norint suprasti kodėl, reikėtų atlikti sisteminę analizę.

Kadangi ankstyvo ligos nustatymo ir prevencijos programos turi lemiamą svarbą, prof. L. Mažyliui itin svarbu vėžio epidemiologijos priemonės ir vėžio informacijos sistemų suderinamumas. Būtent tolimesnėje ENVI komiteto veikloje profesorius šioms temoms skirs ypatingą dėmesį.

Kalbos vaizdo įrašas