loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

L. Mažylis. Patyrę ir nepatyrę politikai

TS-LKD Tarybos posėdis

Šiame įraše yra pateikta kalba, sakyta 2019 m. birželio 29 d. TS-LKD partijos Tarybos posėdžio metu.


„Believe you can and you’re the halfway there“ (liet. „Tikėk, kad gali, ir tu jau būsi pusiaukelėje“) – Theodoras Rooseveltas. Tinka ir Dokumento, ir kelio į Europą paieškoms.

Kai suabejosi, kiek toli gali nueiti, prisimink, kiek jau nueita. Prisimink baimes – juk tu jas įveikei, prisimink kovas (juk tu jas laimėjai). Aš irgi laimėjau: ir Kaune, ir beveik visur, tik ne Tiltagaliuose ir ne Antakalny. Bet tai, tiesą sakant, jau praeitis.

Liūdnoka žinia, kad iš visur išėjau. Iš universiteto, projektų ir komisijų. Gera žinia, kad Europos Parlamente iškart patekau į labai susiklausiusią komandą – mūsų 182. Europos liaudies partija – centro dešinės krikščioniškųjų pažiūrų frakcija – buvo ir lieka skaitlingiausia jėga.

Gera žinia – ten neskirstoma į liberalus ir konservatorius. Tiesiog drausmingai laikomasi programos, žodžio, garbės žodžio. Visoj Europoj, ir Lietuvoj, esam pakankamai skirtingi. O vis dėlto per daug pasiduodam tam virtualiam mūsų skaldymui. Iš toliau – geriau matyti, ir pamačiau, kaip tai nenauja ir ne vien lietuviška. Visoj Europoj galioja šūkis: „už bet ką, tik ne už krikščionis demokratus“. O vis tiek mes įtakingiausi, vieningai palaikom M. Weberį, reikalaujam, kad žmonių rinktas Parlamentas būtų valstybių vadovų ir visų gerbiamas kaip atstovaujamoji institucija.

Kampanijos metu mane, iš esmės ramų žmogų, įsiutindavo tik vienas žurnalistų teiginys – nesu patyręs. Ir ramusis bavaras Manfredas [red. past. Manfredas Weberis] akivaizdžiai įsiunta. Penkerius metus lipdė ir sulipdė ELP. Taip, kaip tą darėm mes 1990 metais, kai Kauno mieste kūrėm demokratines institucijas pirmąkart po 50 metų. Tai kažkur jau matyta ir tęsiasi. EP vaidmuo nureikšminamas. Vadovai – visų pirma, didžiųjų valstybių – pakiš kokį nors technokratą ir paprašys pritarti be diskusijų – vardan tos Europos. Tad šiandien, rytoj ir pirmadienį bus pačios karščiausios dienos.

O dabar šiek tiek pagal Sūrskį. Jūs žinot Sūrskį? Visa Europa žino. Blogoji Sūrskio žinia yra visada ta pati – „Kubylius“. Jis yra mūsų delegacijos ELP vadovas – na, gerai. Mums iškovoja prestižinius komitetus – na, gerai. Bet dar geriau, kad Rasa [red. past. – Rasa Juknevičienė] jį seniai pažįsta ir mūsų delegacijoj nuolat tvyro sveika perversmo dvasia. Smagu jausti, kad aš svarbus. Viskas priklauso nuo manęs – pasakau: „Rasa, mes, vyrai, užsibuvom, nuo rytojaus skelbiu moterų lyderystę!“ Ir basta: „Kubylius“ – nebe „Kubylius“, Sūrskis triumfuoja. Bet Andrius [red. past. – Andrius Kubilius] nebūtų Andrius, jis nesnaudė ir suaudė kitą planą. Cherchez la femme – Europoj be moterų tu nieko nelaimėsi. Tai jis atveda už parankės ir pastato mane ir Rasą prieš faktą – Aušra Maldeikienė. Gyvensim keturiese. Keturi – tai ne trys, ir perversmą įvykdyti kur kas sunkiau.

O tada ir prasidėjo. Jau mane bandys nukenksminti, bandys mane įsukti į moterų teisių komitetą. Duoda suprasti: profesoriau, matote – esate dar svarbus. „Neisiu“, – atsakau, – „man žmona neleidžia“. Užtenka, kad „įsuko“ mane į ENVI [red. past. – Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas] neva kovoti su klimato kaita, o iš tikrųjų kariauti su žaliaisiais. O čia jau ateina ir pati geriausia žinia. Ar jūs Lietuvoje žinot žodį „karabasas“, „karabaso ferma“? Europa žino. Sako: visą Lietuvą „karabasas“ laiko savo ferma. Nešmaikštus posakis. Tai va, puiki žinia – nuo 2030 m. žalieji įveda visur elektromobilius. Įsivaizduokit „karabasą“, ariantį savo laukus elektromobiliais…

Apie tęstinumą: įsipareigojau tęsti ir tęsiu ankstesnės kadencijos EP narių darbus. Jau dabar gausiai naudojuosi jų įdirbiu. Fantastiškai patyrusi Giedrė Svetikaitė padeda šiuo metu mums visiems trims. Be to, mes įkūrėm bendrą būstinę Vilniuje – tai kita labai stipri žinia. Kitos, menkiau už mus atstovaujamos Lietuvos partijos mums to jau pavydi. O mes juos pakviesim į Gedimino prospektą išgerti belgiškos arbatos, kai bus vienas ar kitas Lietuvai svarbus klausimas ir kai mums nepakaks 4 balsų – tuomet galbūt turėsim net 11. Jokia kita politinė jėga per 15 metų to nepadarė, tik mes – ELP, krikščioniškosios demokratijos centro dešinės jėga.

Tai, sakyčiau, gerų žinių yra pakankamai daug.