loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Virusas plinta. Istorija ir geografija

Liudo Mažylio nuotr.

KOVO 14 d. Sniegas! Žiema. Apsibrėžiau: šiandien – tik istorija ir geografija. ISTORIJA.

Prieš šimtmetį ispaniškasis gripas prasidėjo visai ne Ispanijoje. Jis prasidėjo – pagal vieną iš prielaidų – Kinijoje (!). 1918 m. jau tikrai buvo nukeliavęs į Ameriką. Kai JAV įsijungė į Pirmąjį pasaulinį karą, jų kariškiai pernešę užkratą į Europą. (BEJE: JAV kariškiai atplaukė į Europą jau 1917-aisiais, tarp jų ir JAV pilietis Steponas Darius; jis atplaukė į Prancūziją 1917 m lapkričio 3 d.). Gripas labai išplito Prancūzijoj 1918 m. pabaigoje, bet prancūzų valdžia žinias apie epidemiją cenzūravo. Kai liga persimetė į neutralią, nekariavusią Ispaniją, apie ligą paskelbė ispanų laikraščiai. Juose nebuvo cenzūros. Ispanija liko „kalta“ – gripui „prilipo“ Ispanijos vardas, faktiškai tik todėl, kad ji pirmoji paviešino. Beje, ilgai buvo neaiški ligos kilmė. Nebuvo galima žinoti, kad tai virusas; tai išaiškėjo vėliau. Ekspertai kaip įmanydami stengėsi priskirti ligos simptomus kitoms, žinomoms, karo metu sparčiai plisdavusioms ligoms. Tad dabar jau neįmanoma tiksliai nustatyti, kiek buvo apsikrėtusių, kiek iš jų mirdavo. Aišku, kad Pirmojo pasaulinio frontuose žuvo apie 20 milijonų. O nuo ispaniškojo gripo, kurio pandemija užsitęsė kelerius metus, manoma, mirė 50 milijonų; spėjami skaičiai įvairuoja: gal 17,4 milijonų, gal 24,7 milijonų, gal 39,3 milijonų, gal 50 milijonų, o gal net iki 100 milijonų mirčių. Gripas tada pasiekė pačius atokiausius Žemės rutulio taškus. Lengviau suskaičiuoti tas kelias nedideles teritorijas, kurių nepasiekė! Mat, sklido lėtai, bet užtikrintai. Pandemijos pabaigoje, panašu, buvo „išvėsęs“, ir mirtingumas tose atokiausiose teritorijose buvo mažesnis.
O mūsų korona startavo Kinijoje 2019-ųjų lapkritį. Jog tai naujo tipo virusas, išaiškėjo maždaug per mėnesį. Gruodžio pabaigoje tai jau galėjom žinoti visi. Kitką stebime.
GEOGRAFIJA
Dabar – nebe 1918-ieji. Viruso plitimą galime stebėti online žemėlapiuose.
Lietuvos žemėlapy atsirado negeras brėžis: Kauno oro uostas – Vilnius – Kretinga – Klaipėdos universitetinė ligoninė. Tokia trajektorija navigavo vaikinas, parskridęs į Lietuvą iš Danijos. Ne šiandien! Tai vyko dar tada, kai Danija nesiskaitė užkrato valstybe. Bet ši trajektorija tampa kritine: nuo šiandien aišku, kad VISŲ kontaktų, per kuriuos Lietuvoje persiduoda koronavirusas, sugaudyti nebus įmanoma. Na, bet vis dėlto bis dar esame pirmojoje plitimo fazėje: šis atvejis, kaip ir ankstesnieji – įvežtinis.
Sveikatos ministerijos spaudos konferencija šiandien vyko lauke. Pagirtina! Sūkuriuoja snaigės, mikrofonuose švilpia vėjas, o Veryga su Tamašuniene diktuoja, kaip reiks gyventi toliau.
Žinoma, tokiam diktatui pasiduoti nesinori. Bet tegu nepyksta mano bendražygiai, šiuo metu esantys opozicijoje valdančiajai daugumai. Šiandieninės Lietuvos institucijos veikia kaip pajėgia, ir ne laikas dabar iš jų populistiškai tyčiotis.
Tad nuo pirmadienio Lietuvos valdžia skelbs karantiną. Tada bus veikiama griežčiau, negu yra dabar, ir teks to laikytis.
Skaitau, ką skelbia kiti asmenys (ne mano bendražygiai!) fb. Štai tie, kurie pumpuoja geležis. Tie geležų pumpuotojai kviečia rinktis kačialinti į privačias erdves. Ten jie įveikinės virusą smagiai, būriais. Kuo daugiau, tuo smagiau! Juk pasiūlyti sportuoti bėginėjant po parkus jiems prilygsta įžeidimui! Krūta yra tik kačialinimas. Paprastas raumenų treniravimas, jų nuomone, nėra krūta. Ir, žinoma, tie šitų vaikinų FB post‘ai palydimi rusiškais triaukščiais. Gal nuo šiol žmogaus bukumo laipsnį reiktų matuoti fb pavartotu keiksmažodžių skaičiumi? Neabejotinai bandys klestėti ir pogrindiniai barai bei klubai. Juk ten (o kai kuriems – tiktai ten ir niekur kitur) galima pasireikšti krūtu. Įveikinėti virusą kuo didesniu būriu ir su skanduote. Ir kuo labiau uždaroj erdvėj. Ir atkišant vidurinį pirštą tiems, kurie situaciją suvokia už juos teisingiau. Tai gal ir gera ta priemonė, kuri bus taikoma nuo pirmadienio: tokių dalykų iniciatorius pakuoti ir skirti baudas? Beje, tai – geriau, negu Linčo teismas (o ir nuo to nesame apdrausti…).
O sekant viruso plitimą už Lietuvos ribų, irgi galima išbrėžti tam tikras trajektorijas ir aptikti tam tikras teritorijas.
Kai kažkoks asmuo ar asmenys, nešantys užkratą, nutūpė Šiaurės Italijoje, nutupdydamas (nutupdydami) ten Covid-19, prasidėjo nesustabdomas (kol kas) viruso plitimas Vakarų Europoje. Kada nors tos pirmosios plitimo trajektorijos bus išskaičiuotos labai detaliai. Duomenų tikrai pakaks. O dabar – at glance: esame atsiradę gana atkampioje teritorijoje; turim galimybę viruso plitimą Lietuvoje atitolinti; tad taip ir dera elgtis.
O dabar – apie geografiją niūriai.
Uždrausta išvykti – kur?- į tas pačias Vakarų valstybes, kur kažkada neturėjom galimybės išvykti ištisus sovietinius dešimtmečius.
Į Sibirą – galima?!
Geležų uždanga vėl nusileido?!
Na, ne visai taip. Draudžiama judėti į VISAS užsienio valstybes. Į Rusiją ir Baltarusiją – taip pat.
Tie, kurie skaito šį mano dienoraštį, suvokia jį kaip niūrų.
Na, aš ir nesitikiu, kad pralinksmins, beje.