loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Kitokia EP „Žalioji savaitė“, paleista Astravo AE, JAV Prezidentų rinkimų intriga, Baltija ir grybai lapkritį!

Dienoraštis
Lapkričio 2–8 dienos, 2020 metų 45 savaitė.

Europos Parlamente – „žalioji savaitė“, posėdžių nenumatyta. Tą savaitę keliaujama vis kur nors – po savąją valstybę, o gal ir į kokius nors renginius kitose Europos valstybėse, ar net už Europos ribų… Keista nostalgija ,,ikikovidinei“ epochai: „žaliosiomis savaitėmis“ tada būdavo, kad per dieną pabendraudavau su 3-4 auditorijomis Lietuvoje, o 2017-aisiais, 2018-aisiais, 2019-aisiais – tai ir už Lamanšo, net už Atlanto. O dabar renginių „gyvai“ nenumatyta visai. Nuotoliniu būdu gimnazistams, kariūnams ar bendruomenėms neįsisiūlysi, ir taip turbūt pavargsta nuo nuotolinio bendravimo.

Lapkričio 2 d., pirmadienis.

Išėjusiųjų pagerbimo švenčių tęsinys: Vėlinės. Kapinių šiandien nelankau. Žibintai, kuriuos palikome su žmona dar aną savaitę, degė dvi paras. O ši diena labai tinkama turimai medžiagai apie šimto metų senumo įvykius tvarkyti. Mudu su Rasa Z. turime ambicingų planų! Pirmų pirmiausiai – dar viena virtuali paroda, šįkart skirta 1917 m. pabaigos įvykiams.

Vakare nuotoliniu būdu padiskutuojame su Serhejumi. Atradome stebėtinai panašių kultūrinių reakcijų į COVID-19 Lietuvoje ir Ukrainoje. Žiniasklaida „freimina“: esą besama tokių, kurie netiki viruso egzistavimu. Norisi pakomentuoti, jog yra ir tokių, kurie mano, kad Žemė ne apvali, o plokščia, bet dėl to juk nepradedame koreguoti nei lėktuvų maršrutų, nei satelitinio ryšio, nenukabiname palydovo iš jo apskritiminės orbitos ir neperkabiname į kažkieno įsivaizduojamą plokštuminę… O kai reikia kovoti su virusu, tai argumentas, jog „viruso nėra“, kažkodėl atrodo svarbus ir pradeda daryti įtaką sprendimams.

Astravo AE. Šaltinis: Shutterstock, Lobachad nuotrauka.

Lapkričio 3 d., antradienis.

Širdyse – laisvės ir orumo siekis, realybėje – niūru. Astravas iš tikrųjų paleistas. Lietuva ,,užsinulina“: elektros nepirks. Žinia apie Astravo elektrinės paleidimą atėjo keliomis dienomis anksčiau, negu planuotąją lapkričio 7-ąją. Nesaugi, už Kremliaus skolintus pinigus, statyta, ji pradėjo gaminti elektrą. Matėme ir patys laikėme rankose Baltarusijos istorinę vėliavą, o Astravo AE ,,papuošta” visai kitokiomis spalvomis. Tikime, kad TS-LKD ir abi liberalios partijos mūsų Seime ryžtingiau pasisakys prieš šį atominį šantažą. Pats aš ,,atakuosiu“ Europos Komisiją klausimais naujoje situacijoje.

Daug politikos: Lietuvoje – naujai išrinktiems Tautos atstovams buvo įteikiami Seimo nario pažymėjimai. Jie gėlių negauna, tik vorele ateina prie Seimo pastato atsiimti tų pažymėjimų, nusifotografuoja. Aš pernai gavau gėlių iš savo partijos kolegų (Gintarė Skaistė įteikė, ir nuotrauka labai graži yra). Globalioji – prasideda balsavimas JAV prezidento rinkimuose (tiksliau, jis jau seniai vyksta, o šiandien – „gyvo“ balsavimo diena).

Išvedu paralelę tarp knygų skaitymo, knygų rašymo ir prekybos knygomis. Mano tezės trys. Pirmoji, jog tie, kurie rašo knygas, akivaizdu, kad kažkiek jas ir skaito (pavyzdžiui, aš, rašydamas savo knygą, pakeliui ir perskaičiau ją…). Antroji, kad tie, kurie knygomis prekiauja, jas prieš tai perskaito – nėra tiek akivaizdu, bet vakar tuo įsitikinau galutinai. Skaito vis dėlto! Skaito, nes po to priima išmintingų sprendimų, o išmintį tikriausiai sukaupia tik skaitydami knygas. Trečiasis išmintingas sprendimas – Knygų mugės vasario mėnesį nebus! O ir kur ji vyktų, jei LITEXPO rūmai bus užpildyti COVID-19 pacientais?! Knygų mugė vyks kiek vėliau, gal šiltuoju metų laiku (man tai patinka dar ir todėl, kad gal iki to laiko suspėsiu pilnai parengti spaudai savąją knygą). O tinkamiausia tam vieta man pasirodė būsianti – Seimo rūmų prieigos. Kaip tik ten, kur šiandien ir buvo išdalinti pažymėjimai naujai išrinktiems Seimo nariams.

Lapkričio 4 d., trečiadienis.

Amerikos prezidento rinkimų diena. Eterį užtvindė komentarų apie JAV prezidento rinkimus srautai. Taip, visą dieną… „Svinguojančiose“ valstijose nuo ryto panašu į D. Trumpo persvarą prieš J. Bideną. Pasigirdo kartojama tezė iš D. Trumpo apie rinkimų vagystę. Rengia dirvą eventualiems teismo procesams, kuriuos neabejotinai inicijuos (?). Per pusantrų metų JAV buvo ir lieka viena iš dominuojančių temų EP – abiejuose „mano“ komitetuose, ir Aplinkos, ir Tarptautinės prekybos. Akcentuočiau JAV traukimąsi (veikiau, „nei traukimąsi, nei ne“) iš tarptautinių organizacijų, kaip tat, pavyzdžiui, PPO, o tai siaurina arbitražo galimybes, palieka tik erdvę prekybos karams. Dėl Europos (skaityk, Vokietijos ir kitų „didžiųjų“) pramonės? O koks mano interesas? Dėl ,,Nord Stream 2“? Saugumo politikos pokyčių tikėkimės nedaug, kurį kandidatą beišrinktų. Ir vis dėlto, tai Trumpas ar Bidenas? Ar jau apsisprendėte, kurį palaikyti?! Beje, ne mums spręsti, galime tik spėlioti. Aš turėjau daug progų pasvarstyti – už kurį. Pavyzdžiui, posėdžiaudamas EP Aplinkos (taip pat ir Tarptautinės prekybos) komitetuose: Trumpo laikais JAV pasitraukinėjo ir iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos, ir iš Pasaulinės prekybos organizacijos. Programose – skirtingas kandidatų požiūris į aplinkosaugą, o rinkimų stilius labai amerikietiškas. Šiandien nugalėtojas turbūt neišaiškės, kova gali persimesti į teismus. Tas rinkimų rezultatų laukimas… gera proga persvarstyti Lietuvos laikyseną ne tik JAV atžvilgiu, bet ir toje pačioje Europoje (t. y., ir man – mano paties laikyseną).

Šaltinis: https://www.nationalgeographic.com/science/2020/10/trump-vs-biden-environment-heres-where-they-stand/

Tuo tarpu Lietuvoje vyksta kiek kitokie svarstymai: Nueinančioji Vyriausybė ryžtasi įvesti šalyje karantiną. Jų apsisprendimu ir nutarimu – nuo šeštadienio nakties ir vėl įsivyraus tyla. (Tuščiose gatvėse ir vėl kursuos kone tik maisto išvežiotojai?) Apie komendanto valandas nekalbama… Karantinas įvestas iki lapkričio 29 dienos vidurnakčio. O europarlamentarų reakcija į COVID-19 antrąją bangą – įvairi. Vieniems gėda matyti tuščias sales: esą tai joks parlamentas. Man norėtųsi, kad ,,burtų būdu pavirstume“ antruoju Taivanu, kuris sugebėjo suvaldyti antrosios užkrato bangos galimybes. Suvaldė iškart, o dabar sparčiai augina savo ekonomiką.

Serhejus džiūgauja – išleido knygą „Likimo dėlionės“. Ak, kaip negerai, juk vasarą abu vienu metu išbaiginėjome savąsias knygas. Jo „Dėlionės“ jau išėjo, o mano „Fuksai Europoje“ vis dar lūkuriuoja galutinio suredagavimo. Tose „Dėlionėse“ veikia toksai Eduardas, kurio prototipas besąs aš, Liudas Mažylis. Reikės paskaitinėti. Teks kaip nors „įkirsti“ ukrainietiškai.

Lapkričio 5 d. ketvirtadienis.

Šiandienos rytą skaitau naujienas, jog nuo teorinės pergalės prezidento rinkimuose J. Bideną nuo Trumpo teskiria tik 6 rinkikų balsai. Bent man rinkimų eiga Amerikoje darosi visiškai aiški. Bidenas faktiškai turi užsitikrinęs 264 iš būtinų 270 rinkikų balsų, o tuos 6 trūkstamus ,,pasiims“ Nevadoje, kur balsai skaičiuojami lėtai, bet Bideno persvara nenumaldomai auga!

Trumpas triukšmauja, jo pasisakymai vienareikšmiškai traktuojami kaip „wild“. Triukšmauja dėl balsų Džordžijoje, Viskonsine ir Pensilvanijoje. Jaučia, kad ten irgi pralaimėsiąs. Bet gi net jei ir išsireikalautų perskaičiavimo ir laimėtų tose valstijose, jam iki 270 rinkikų balsų vis tiek trūks. Ir skaičiavimai vis nesibaigia, gali tęstis iki penktadienio. Šimtas milijonų balsų, atkeliausiančių paštu, bus kone svarbiausi. Rezultatai kol kas ,,eina“ taškas į tašką.

Mane siutina situacijos pateikimas: lygiai taip pat, kaip ir Lietuvoje rinkimų naktį, kai per visus kanalus buvo rodoma Viktoro klounada (o galų gale toji partija liko opozicijoje), taip ir dienų dienas po rinkimų Amerikoje rodoma Donaldo klounada. Ramiai vietoje to rodytų Bideną, kokie bus jo veiksmai… o ne klounadas! Na, bent Lietuva sparčiai juda pirmyn: Ingrida, Viktorija ir Aušrinė derina esminius klausimus ir pirmadienį žada pateikti gatavą koalicijos programą. Ir tai dar, man atrodo, kad galėtų veikti šiek tiek operatyviau.

Netektys. Kompozitoriaus Fausto Latėno laidotuvės. Muziką sukūręs buvo ne vienam garsiam lietuviškam kino filmui. Po Vidmanto Bartulio (kurį pažinojau), iškeliavo dar vienas mano kartos kūrėjas…

Lapkričio 6 d., penktadienis.

Rekordai nerimsta ir tęsiasi: šiandien žiniasklaidos antraštėse skaičiai – 1656, tiek nustatytų viruso atvejų Lietuvoje ir, deja, 6 mirtys. Ar po karantino skaičiai sumažės?

Amerikoje tęsiasi balsų skaičiavimas. Vakarop jau ir Džordžijoje bei Pensilvanijoje – ne tik Arizonoje ir Nevadoje – Bideno persvara (suskaičiuoju rezultatą 306:229 Bideno naudai). Na, galima vis tiek skųsti, bet kad 70 rinkikų persvara labai jau ryški, tiesiog bado akis…

Šiandien žaviuosi Baltija! Skaidrus grožis… Kokia jos ateitis? Sutrinku, kai pamatau tyrimų duomenis, nes tai bene labiausiai užteršta jūra pasaulyje! Kalbėti ir diskutuoti apie Baltijos jūros ateitį yra būtina. Tad džiaugiuosi, jog, kaip EP narys, esu pakviestas į virtualų renginį jau ateinantį pirmadienį (lapkričio 9 dieną, 13 valandą) atitinkančia tema: ‚,The future of the Baltic Sea” su Virginijumi Sinkevičiumi ir aplinkos viceministre. Diskusiją anglų kalba moderuos doc. dr. Andžej Pukšto.

Vasaros prisiminimai iš Lietuvos kurortų

Lapkričio 7 d., šeštadienis.

Lukašenka mums priminė: ši diena – didžioji sovietmečio šventė. Tyčia įvardijo tą dieną kaip Astravo paleidimo dieną. O paleido dar keliomis dienomis anksčiau! Tądien kasmet K. Donelaičio gatve pražygiuodavo žmonių, mojuojančių raudonomis vėliavomis, kolonos. Mes, vaikai, sakydavome – „paradas“ (oficialiai vadinosi „demonstracija“, „privalomoji šventė“). Paskui, studijų metais, jau ir aš mojuodavau, o bjauriausia, jei paskirdavo atsakingu už vėliavų pargabenimą atgal į sandėlį. Tada reikėdavo tįsti tas vėliavas į kitą miesto galą, o paskui dar kulniuoti atgal namo, tik jau be vėliavų. Pėsčiomis, mat, viešasis transportas būdavo atnaujinamas gal tik popiet. Na, apie tai galėtų parašyti Serhejus, juk jo knyga apie sovietmečio epochą (na, gal parašė, gi dar neskaičiau).

Karantinas sugriežtinamas. Šį kartą nebe taip, kaip pavasarį: kol kas bent jau dviračiu važinėtis uždrausti nesirengiama. Pavasarį, pamenu, pasivažinėjau slapta, o savo Facebook profilyje patalpinau įrašą, neva važinėjausi aplink medį savo kieme (čia toks juokas). O kiti suvaržymai jau ir taip įvykę. Mano biuras jau seniai veikia nuotoliniu būdu, o kai reikia ko nors būstinėje, tai arba ateiname po vieną, arba susitikę kontaktuojame minimaliai.  

Kaip mūsų partijos Tarybos narys, turiu „greituoju būdu“ pritarti Ingridos Šimonytės koalicinės vyriausybės programai. Perskaitau ir pritariu. Dėl kai kurių turinio dalykų nuoširdžiai džiaugiuosi. Pavyzdžiui, nepamiršta europinė dimensija, Žaliasis kursas. O krikščioniškosios demokratijos nuostatos išreikštos prėskai. Dėl šito liūdžiu.

Lapkričio 8 d., sekmadienis.

Slapta buvau išsmukęs šiek tiek toliau už Kauno į miškus. Kadangi Europos Parlamente ėmiau šiek tiek nutuokti apie klimato kaitą, tai ir nuščiuvau… kovojam, kovojam, o štai realybė tokia – grybai lapkritį?! Įtarimas pasitvirtino.

Net keturias dienas trukę balsavimų skaičiavimai pagaliau išsigrynino – JAV 46-uoju prezidentu išrinktas Joe Bidenas! Amerikos pergalė paštu… Ką Lietuvai reiškia Bideno pergalė?