loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Pirmoji 2021 metų savaitė

Nuotrauka: | Joseph Prezioso/AFP via Getty Images.

Dienoraštis

Sausio 4–10 dienos, 2021 metų 1 savaitė

Sausio 4 d., pirmadienis. Pamažu teks įsivažiuoti į Naujuosius metus, naujuosius tikslus ir darbus jiems pasiekti. Ribojimai keliuose toliau pratęsiami, pareigūnai apgręžia karantino nesilaikančius ir tai dar vyks iki sausio vidurio. Gal iki tol situacija nors kiek pasitaisys? Ministrė Pirmininkė atleisti vadžių nežada. Dar kol kas sugriežtintų sąlygų nekeis. Ir nereikia!

Sausio 5 d., antradienis. Praeitą savaitę net keli mano pažįstami gydytojai gyrėsi, kad gavo savo pirmuosius skiepus, o dabar skiepijimas dar labiau įsibėgėja. Lietuvą pasiekė trečioji ,,BioNTech / Pfizer“ vakcinų siunta ir jau paskirstyta į ligonines. Viešuosiuose diskursuose – apie vakcinos trūkumą, apie skiepijimo eiliškumą… Viskas kaip ir turi būti. Visada bus tokių, kurie kėsinsis apgauti, išdurti, arba rimtais veidais argumentuoti: „Pirmiausiai mus turit skiepyti – mes su daug žmonių dirbam…“ Nesutinku. Mūsų Vyriausybė teisingai sudėliojo prioritetus. Iš pradžių skiepijami medikai, paskui tie, kurie turi didžiausią šansą be skiepo numirti. O žiniasklaida ir visuomenė tegu budi. Europos vaistų agentūra patvirtino ir ,,Moderna“ pagamintą vakciną, bus siūloma naudoti ir ją. Abi vakcinos tikrai saugios ir veiksmingos. Dabar viskas – laiko klausimas, greičio klausimas, tempo klausimas…

Vakare, kai sutemsta (o ar šiomis DIENOMIS būna, kad ,,nesutemsta”?!), išsigaunu dviračiu senais, niekieno nelankomais Kauno fortų keliais. Kol dar neužsnigo!

Sausio 6 d., trečiadienis. Šiandien VDU atsiuntė knygos ,,Fuksai Europoje“ maketo gabalą! Procesas vyksta sklandžiai. Na, bet lėtokai. Prisiėmiau daug vaidmenų… Veikti Europos Parlamente. Konspektuoti, ką veikiu. Integruoti, ką užkonspektavo kiti mano komandos nariai.  Redaguoti, ką jie suredaguoja. Konstruoti iliustracijų idėjas. Pagaliau – tobulinti maketą. (Laimei,  spaustuvėje stovėti prie spausdinimo mašinos nereikės – atspausdins ir be mano priežiūros, tikiuosi). Metams prasidėjus, pajuda ir darbai! Biuras tuščias, visi dirba nuotoliniu būdu. Jei ir lankomės biure, tai tik po vieną.

Už biuro lango matosi sniegini Trys Karaliai…

Vakare sveikinu savo draugus stačiatikius su „jų“ Kalėdomis – Ukrainoje ir Gruzijoje. Kalėdos, taigi, senu judėjų paros skaičiavimo papročiu, prasideda išvakarėse po saulėlydžio. O paskui turi vykti „vsenoščnoje bdenije“ (slov. budėjimas pernakt).

Apsisprendžiu, kad pernakt stačiatikiškose Kalėdose nebedalyvausiu ir taip praradau kupiną nerimo bei įtampos naktį. Pasirodo, JIE šturmavo Kapitolijų! O aš visa tai prašnarpščiau… Ir šturmą. Ir evakuaciją. Ir kongresmenų sugrįžimo į darbo vietas. Prabundu (bet tai jau bus rytoj, ketvirtadienį), o Bidenas lyg niekur nieko patvirtintas JAV prezidentu. Man, lyg niekur nieko, bemiegant. JAV vidaus padėtis tikrai negali nekelti nerimo visam demokratiniam pasauliui. 

Sausio 7 d., ketvirtadienis. Europos vaistų agentūra vakar patvirtino ,,Moderna“ vakciną, sukurtą JAV įmonės. Turime jau ir antrą vakciną ES! Neabejojama, kad ją patvirtins ir EK. Vakcina atrodo saugi, kaip ir „BioNtech / Pfizer”, efektyvi, o dar ir jos gabenimo sąlygos paprastesnės. Šiandien, kai sergamumas ir mirštamumas nuo COVID-19, deja, nemažėja, kaip norėtųsi, vakcina itin laukiama.

Mūsų komitetas EP jau pradėjo posėdžius. Pasiekia ir lyginamoji informacija – kokioje būklėje yra kitų firmų vakcinos. Panašu, kad ,,CureVac“, jei jai nesisektų su savo vakcina, galėtų imtis gaminti ,,BioNtech“ vakciną. Beje, Vokietijoje jau vasarį gali pradėti veikti nauja ,,BioNTech“ gamykla. Nemaža klausimų kelia ,,AstraZeneca“ vakcina. Ji dar nepatvirtinta Europoje, ir, atrodo, labiau tinkama skiepyti jaunesnio amžiaus žmonėms, o ,,rizikos grupių” atstovams tiktų tos dvi, kurios jau patvirtintos. Vakcinos ilgainiui pakaks visiems, o kol kas – tai tik laiko klausimas.

Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto (vis dar nuotolinis) susitikimas ir pagrindinė jo tema buvo apie į rinką pateiktų plastikinių pakuočių problematiką. Perdirbimo reglamentavimą būtina tobulinti. Žiedinė ekonomika dabar ypač svarbi. Kasmet vandenynuose randama tonų tonos plastiko. Klausimą komitete pristato Sadauskas. Jis komentuoja: ,,Reikia įgyvendinti principą „teršėjas moka“. Turime įsitikinti, ar valstybės narės įdiegė sistemą, kuri padės joms pasiekti tikslus“. Vėl nuo metų pradžios – apie europinį reglamentavimą ir jo įgyvendinimą valstybėse narėse…

Sausio 8 d., penktadienis. ERK posėdis. Tema: minimalaus darbo užmokesčio reglamentavimas. Lietuva neprieštaraus. Kiek gi galima grįsti konkurencinį pranašumą prieš kitas valstybes, taupant darbuotojų sąskaitą?

Pajudėjo ,,projektai“ dėl ateinančių progų minėjimų, užsisuks ir renginiu ratas. Atsirado naujos perspektyvos su Aplinkos ministerija, pagaliau vyksta kontaktas, ko nebuvę lig šiol… O žiniasklaidoje – prinokę aplinkosaugos problemų: geležinkelio į Klaipėdą elektrifikavimas, nepaisant poveikio saugomoms teritorijoms, miškų kirtimas neinformuojant bendruomenių… 

Sausio 9 d., šeštadienis. Įtakingas Vilniaus ,,ponas” su šeima nulėkė ir pasiskiepijo Šilalėje  gydytojų sąskaita… Siunta Prezidentas, siuntu ir aš, ir visa tauta. Bet tai tik šviesus įsiūtis. Gal sulaikys kitus nuo tokio bespredielo. Ir vieno mano kolegos europarlamentaro dukra pasiskiepijo be eilės. Maniau, kad tik aš vienas įsidėmėjau to kolegos pavardę. Nieko panašaus. Visa tauta įsidėmėjo. Tai, galų gale, viskas bus į gera. O šiuo momentu – skaudu. Kai pradėjome nuo Vėlinių, be kurių negalime, tai paskui ir Kūčios, ir Kalėdos (be apsipirkimų negalime), Naujieji (dasipirkti buvo privalu), o šiandien dar ir pirmasis sniegas „kaltas“, kad naujus publikos susibūrimus paskatino. O gi kiekvienas toks susibūrimas = naujos viruso aukos… Na, aš irgi iššliaužiau su slidėmis vitamino D „pasipildyti“, o to nedariau jau turbūt kokius 3 sezonus. Bet mano sniego keliai Kauno Ąžuolyne platūs – šliaužiu tarp medžių, pamatau kokią kitą figūrą (o ant sniego jos puikiai išsiskiria), ir pasuku keliasdešimt laipsnių kampu, kad keliai nesusikirstų. Na, man bepigu kalbėti, kaip gimiau Ąžuolyno papėdėje, taip ir užslenku ten kada panorėjęs be jokio papildomo transporto.

Sausio 10 d., sekmadienis. Rytoj jau prasidės ,,tikra” europarlamentaro savaitė. Manyčiau, kad man gyvenime sekasi. Europos Parlamentas kuo panašus į mūsų VDU, tai atostogų (ar ,,atokvėpių”) grafiku ir išsiskirstome to ,,atokvėpio” Kūčių išvakarėse, o grįžtam tik gerokai po Trijų Karalių. Kol kas redaguoju ŠĮ dienoraštį, gėriuosi apsnigta augalija už lango ir vėl ruošiuosi ,,iššliaužti“ į Ąžuolyną. Girdžiu kažkur girdėtą balsą. Ar tik nebus mano buvusi studentė! Per atstumą (o jo dabar privalu laikytis!) šaukia: „Profesoriau, kur Jūs čia žygiuojate su slidėmis po pažastimi?“ „Namo…“, – atšaukiu. „Taigi Briuselis ne į tą pusę!“, – prajuokina. „O aš ten neužsibūnu. Ten sniego nėra“, – atkertu vėl jai. O mintyse pridedu, pagal seną kalniečių išmintį: „Aviną turi? Žmoną su savimi turi? Malūnsparnį turi? Nieko to su savimi neturi? Tai ko čia užsikabarojai?“ Tai ir aš sakau: „Briuselyje neturiu žmonos, ten nėra sniego, o privačiam lėktuvui dar neužsidirbau. Tai ir gyvenu K