loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Prof. Liudas Mažylis. Sausio 13-osios nakties įvykiai Vilniuje palietė ir Kauną, ir visą Lietuvą

Gedulo juosta perjuosta trispalvė ant tuometinio „Miestprojekto“ pastato. Stela spontaniškai apterliota raudonomis žvaigždėmis, simbolizuojančiomis sovietinę sistemą ir sovietinę kariuomenę.
Gedulo juosta perjuosta trispalvė ant tuometinio „Miestprojekto“ pastato. Stela spontaniškai apterliota raudonomis žvaigždėmis, simbolizuojančiomis sovietinę sistemą ir sovietinę kariuomenę.

„Laisvės gynėjų diena yra nepaprasta minėtina diena. Tą dieną dėl Tėvynės laisvės žuvo žmonės, daug sužeistų, laisva žiniasklaida valstybėje buvo apribota, o visa tauta išgyveno didžiulį nerimą dėl ateities, –
mintimis apie Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną, dalijasi Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis. – Šią dieną mes tarsi atsiduriame tokioje akistatoje su istorine atmintimi, laisvės suvokimu ir gedulu bei vis ieškome atsakymo į klausimą, ar švęsti šią vieną svarbiausių dienų Lietuvai, ar minėti“. Praėjo lygiai 30 metų nuo 1991 m. sausio 13 d., kai Lietuvos žmonės savo dainomis, meile Tėvynei ir siekiu apginti Nepriklausomybę stojo prieš sovietų tankus, ginklus, karius. Minint Laisvės gynėjų dienos 30-metį, Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis prisimena tuometinius įvykius iš Kauno perspektyvos.

Liudas Mažylis prie „Kauno laiko“ redakcijos. Čia 1991 m. sausio 13-osios naktį būriavosi kauniečiai.
Liudas Mažylis prie „Kauno laiko“ redakcijos. Čia 1991 m. sausio 13-osios naktį būriavosi kauniečiai.

„Sausio 13-oji visuomet primena lietuvių, kurie tą naktį stovėjo prie Vilniaus televizijos bokšto, tuometinės Aukščiausios Tarybos, tuometinio Radijo ir televizijos komiteto pastato, drąsą ir pasiaukojimą ginant mūsų šalies Nepriklausomybę, tautos laisvę, – pasakoja prof. Liudas Mažylis. – „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“. Profesorius priduria, kad Sausio 13-osios įvykiai Vilniuje palietė ir Kauną, ir visą Lietuvą. „Prisiminus tą naktį, manau, nei vienas tautietis neliko abejingas tam brutalumui  ir siaubui, kas vyko Vilniuje, tai išgyvenome ir Kaune, tikiu, ir visoje Lietuvoje“, – teigia prof. Liudas Mažylis. Tuo metu pats profesorius buvo Kaune ir iš laikraščio „Kauno laikas“ redakcijos leido informacinius lapelius apie tai, kas tuo metu vyko šalyje. „Nutrūkus televizijos ir radijo transliacijai Vilniuje, netrukus informacija buvo pradėta transliuoti iš tuometinio Kauno radijo ir televizijos, sujudo ir redakcijos, vienoje iš jų dirbau ir aš“, – prisiminimais dalijasi prof. Liudas Mažylis.

Europos Parlamento narys dalijasi istorinėmis 1991-ųjų sausio nuotraukomis iš asmeninio archyvo ir unikaliais, originaliais laikraščio „Kauno laikas“ informaciniais lapeliais, raštais apie tuometinę padėtį šalyje sausio 12-13 dienomis. „Šie informaciniai lapeliai buvo spausdinami mašinėle, vėliau kompiuteriu ir  kabinami ant „Kauno laiko“ redakcijos durų, taip pranešant apie pagrindines naujienas“, – pristato prof. Liudas Mažylis. Profesorius kviečia patiems susipažinti su tuometine informacija, suprasti 1991 m. sausio įvykių svarbą, nežinią, rimtį. Šalia informacinių lapelių, prof. Liudas Mažylis pristato ir tuometines fotografijas iš savo asmeninio archyvo.

„Kauno laiko“ redakcijos informaciniai lapeliai 1991 m. sausio 12, 13 dienomis

Pastaba. Norėdami padidinti informacinius lapelius, spauskite ant kiekvieno atskirai.

„Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 12 d. Nr.1

„Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 12 d. Nr.2
   „Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.1. 4 val. 45 min. ryto
  „Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.2. 6 val. 20 min. ryto
  „Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.3. 12 val. 32 min.
„Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.4. 14 val. 30 min.
„Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.5. 15 val. 00 min.
„Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.6. 16 val. 20 min.
„Kauno laiko“ informacinis lapelis. 1991 m. sausio 13 d. Nr.7. 17 val. 00 min.

Su Laisvės gynėjų diena!