loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Kylantis susirūpinimas spalio grėsmingų įvykių pašonėje

Nuotrauka iš svetainės Unsplash.

Dienoraštis

Spalio 11–17 dienos, 2021 metų 41 savaitė

 

Nuotrauka iš svetainės Unsplash.

Nuotrauka iš svetainės Unsplash.

 

Ilgam buvau ,,dingęs” Kaune: iš ten nuotoliniu būdu pasisakinėjau posėdžiuose, balsavau… Dabar trims savaitėms ,,dingau” Strasbūre. Darau viską tą patį, o stengiuosi, kad išeitų dar geriau!

 

Spalio 11 diena, pirmadienis. Šios mano savaitės darbotvarkės pradžioje dominuoja sveikatos ir aplinkosaugos temos. Pradėjome nuo balsavimų dėl pernai Europos Komisijos pristatytos ES vaistų strategijos. Aš balsuoju iš Strasbūro. Pozicija nesikeičia: Europa turi didinti vaistų gamybos pajėgumą, o įvairūs vaistai turi būti prieinami visiems ES piliečiams, tai padės įveikti ateities grėsmes. O šiandien? Šiandien turim pamėginti įtikinti skiepytis visus tuos, kurie to dar nepadarė. Nuobodu, bet reikia!

Keitimasis nuomonėmis su Europos Audito Rūmais: ES veiksmai ir esami iššūkiai dėl elektroninių atliekų. Juk nejučiomis visi mes ,,gaminame“ tas atliekas. Protingai naudojamos elektroninės atliekos gali būti labai naudingos, tam buvo pristatytas naujas žiedinės ekonomikos planas. Tik dar daug teks nuveikti, kad tie planai taptų realybe.

Beje, kai praeitą savaitę Strasbūre vyko Europos jaunimo renginys ,,EYE2021“, subūręs 5 tūkst. jaunų žmonių, – ES galiausiai pasidžiaugė diskusijose aptartais ir pateiktais įvairiais jų pasiūlymais: veiksmingesnis atliekų ES perdirbimas, kalbų dėstymo mokyklose reforma, skatinant daugiakalbystę, klimato kaitos, COVID-19 pandemijos ir tarptautinio saugumo keliamais iššūkiais ES. Tai, kad jaunimas apie tai diskutuoja – jau reiškia ateitį. Aš tai džiaugiuosi, kad į tai įsijungė ir mano kviestieji moksleiviai iš Panevėžio, Gargždų, Priekulės, Alantos!

 

Spalio 12 diena, antradienis. Pasilikau gyventi Strasbūre iki kitos plenarinės sesijos. Pro mano žaliuzes matosi tik nedidelis dangaus gabalėlis. Patikėkite, ši aplinka puikiai nuteikia darbui! O ir kaip norėtųsi, kad dangus virš mūsų būtų yra grynas ir neužterštas. Šiandienos Aplinkos komiteto balsavimo metu išreiškėme ES poziciją Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencijai, kuri vyks jau lapkričio mėnesį Glazgo mieste, Škotijoje. COP26 metu vyks ir pirmasis Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos įgyvendinimo įvertinimas. Pagrindinis siekis – visos G20 šalys iki 2050 m. turėtų tapti neutralios klimato atžvilgiu. Džiugu, kad JAV grižo į Paryžiaus susitarimą. Netgi J. Bidenas kelia Valstijoms tikslą – perpus mažinti išmetamų teršalų kiekius, lyginant su 2005 m. Klimato kaita – globalus visų reikalas!

Diskusijose EP apie tai, kad ES ir Kinijos supratimas vienos apie kitą vis mažėja. O šiandien dar ir Ispanijos nacionalinė šventė – Fiesta Nacional de España! Na, ir pritariu Ingridai Šimonytei, kad ,,mūsų šalys ir toliau dirbs kartu, stiprindamos dvišalius santykius, pagrįstus bendromis vertybėmis bei ekonominiais, kultūriniais ir žmonių tarpusavio ryšiais. Solidarus ir glaudus bendradarbiavimas yra dar svarbesnis kovojant su tradiciniais ir hibridiniais iššūkiais, su kuriais šiandien susiduria Europa.“ O apie miglas, pučiamas dėl Lenkijos neva probleminių santykių su ES institucijomis, rengiuosi pasisakyti kitą savaitę.  Ar tvyranti įtampa tarp Varšuvos ir Briuselio tikra, ar pritempta?..

 

Spalio 13 diena, trečiadienis. Pusė kadencijos Europos Parlamente sparčiai artėja! Vyksta tam tikra institucijų pertvarka. Perrinkome antrajai pusei kadencijos mūsų frakcijos lyderį Manfredą Vėberį. Taip pat ir jo 10 pavaduotojų. Pasidžiaugiau, kad, rinkdami Europos liaudies partijos frakcijos vadovybę, pagerinome lyčių balansą! Dabar jau bus viena moterimi daugiau. Dvigubai pasidžiaugiau, kad viena iš vicepirmininkių tapo Rasa Juknevičienė. Iš tiesų tai ji pakeitė šiame poste daug nuveikusią Sandrą Kalnietę. Palinkėjau Rasai sėkmės šioje nelengvoje misijoje.

Energijos kainos. Šiandien EK pristatė priemonių rinkinį, padėsiantį spręsti susidariusią situaciją ir priėmė komunikatą dėl energijos kainų, kad būtų sprendžiama nepaprastai išaugusių pasaulinių energijos kainų problema, kuri, numatoma, išliks visą žiemą… Už energetiką atsakinga EK narė Kadri Simson: „Kylančios pasaulinės energijos kainos kelia ES didelį susirūpinimą. Vaduojantis iš pandemijos ir ekonomikai pradedant atsigauti, svarbu apsaugoti pažeidžiamus vartotojus ir remti Europos įmones. Komisija padeda valstybėms narėms nedelsiant imtis priemonių, kurios šią žiemą sumažintų poveikį namų ūkiams ir įmonėms…“

 

Spalio 14 diena, ketvirtadienis. Į EP Vėžio komitetą suplaukė visi įmanomi pasiūlymai dėl strategijos kovojant su šia klastinga liga. Apie svarbiausius prioritetus esu ne kartą pasisakęs: turi būti atsižvelgta į visas kovos fazes – nuo profilaktikos iki slaugos. Tam turi būti bendri duomenų registrai. Privaloma pasiekti teisės į lygiavertį gydymą visose ES valstybėse. O prevencija neturi būti grindžiama vien draudimais. Argi negalima maitintis ir skaniai, ir sveikai?! (Šį savo šūkį iliustravau paprasčiausių daržovių nuotraukoje lėkštelėje).

Pasiūlymas dėl naujo Bendrųjų muitų tarifų lengvatų sistemos (BLS) reglamento įgyvendinimo. BLS yra labai sena ES sukurta sistema nuo 1971 m. besivystančioms šalims (67 šalys naudojasi BLS susitarimais). Visa tai leis plėtoti europinį Žaliąjį kursą.

 

Spalio 15 diena, penktadienis. Lietuva tapo Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos nare! Iki tol savo veiklą JT Žmogaus teisių taryboje Lietuva vykdė kaip stebėtoja. O nuo 2022 metų sausio 1 dienos pirmą kartą trijų metų laikotarpiui taps jau ir pilnateise nare. „Narystė JT Žmogaus teisių taryboje Lietuvai atveria naujas galimybes dalyvauti aukščiausio lygio diskusijose ginant žmogaus teises ir atkreipiant tarptautinės bendruomenės dėmesį į ir represijas patiriančias tautas, bendruomenes ir jų narius. Džiaugiuosi šia naryste ir patvirtinu Lietuvos pasirengimą svariai prisidėti ir būti balsu tų, kuriems pagalba dabar yra labai reikalinga“, – Gabrielius Landsbergis.

NETEKTIS. Neteko gyvybės Jungtinės Karalystės parlamentaras Davidas Amessas.  Per renginį jo rinkimų apygardoje Pietryčių Anglijoje D. Amessas buvo nudurtas…

 

Spalio 16 diena, šeštadienis. Šiandien, bet prieš 100 metų. Pagaliau turiu atsirasti taške, kuriame JIE prieš 100 metų nušovė Matthias Erzbergerį. Buvo neeilnis politikas, nuoširdus Lietuvos nepriklausomybės rėmėjas. JIE buvo teroristai. Pasišaunu lėkti į ten, į tą vietą, kur tai įvyko. O Strasbūre šeštadieniais nuo ryto, pasirodo, turgūs. Blusturgyje besama 100 metų senumo Kauno atvirukų. Ankstyvą šeštadienio rytą įsigyju juos nedvejodamas. O turgelyje šalia nuperku kuklią gėlytę. Vežu gėlę į Erzbergerio žūties vietą. Čia netoli, už valstybinės sienos. Vienas traukinio bilietas tarptautinis, brangokas – 9 eurai. Išlipu jau Vokietijoje, Offenburge. Tada jau iki Bad Griesbach – tik 2,5 eur. Kylame aukštyn iš rūko. Atsiveria kerintys Švarcvaldo vaizdai. Kaip ir galėtų ateiti kam nors mintis apie terorą, pasikėsinimą… Šautuvas turėtų užsikirsti! Bet Erzbergeris buvo nušautas kaip tik čia, tiesiog eidamas pasivaikščioti po savo gimtųjų vietovių kalnus. ,,Į mane paleista kulka jau yra iššauta”, – įžvalgiai teigė jis tais lemtingais 1921-aisiais. Neapsiriko. Pasiekiu tą jo žūties vietą. Padedu gėles prie akmens, skirto Jo atminimui. Tai – pagarba jam, bet ir David Amessui, nudurtam Anglijoje vakar, ir Gabrieliui Narutowicziui – Lenkijos prezidentui, Stanislovo Narutavičiaus, Vasario 16-osios Signataro broliui, kuris buvo nužudytas irgi prieš 100 metų, ir Annai Lindh, Švedijos politikei, pasisakiusiai už gilesnę Europos integraciją. Ir visiems kitiems, kurie dėl demokratijos paaukojo savo gyvybes.

Vakare Strasbūro knygų turguje (knygų mugėje pagal lietuvišką analogiją) įsigyju (nes kaipgi mugėje neįsigysi ko nors!) dar vieną 100 metų senumo eksponatą: šveicarišką kalėdinį pasveikinimą. O juk Kalėdos jau artėja, ir Šveicarija nuo čia labai netoli.

 

Spalio 17 diena, sekmadienis. Strasbūras yra unikalus, ir jo apylinkės irgi. Aplankau Obernai – tarp vynuogynų (čia Vyno Kelias!) Vogėzų papėdėje įsikūrusį tikrą atvirą istorinių pastatų miestelį – muziejų po (kažkiek ūkanotu dabar) Elzaso dangumi. Tai tek ir buvo to poilsio. Prasideda dar viena Strasbūro politinė savaitė.