loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Atstovaujant Europai: vienybė, solidarumas ir veiksmai

Europos parlamentas.

Dienoraštis

Spalio 4–10 dienos, 2021 metų 40 savaitė

 

Plenarinė sesija Strasbūre. Darbotvarkėje numatytos diskusijų temos: apie ES ir JAV transatlantinių santykių padėtį, kylančių elektros kainų poveikį, apie krizę ES ir Baltarusijos pasienyje… O savaitės pabaigoje – ,,eksperimentinis” (pirmas toks pandemijai siaučiant) jaunimo atstovų iš visų ES valstybių vizitas į Strasbūrą. Renginys vadinasi ,,EYE2021” (angl. European Youth Event).

Europos parlamentas.

Europos parlamentas.

 

Spalio 4 diena, pirmadienis. Plenarinės sesijos debatai. EP nuskamba raginimai ruoštis ateities pandemijoms. Iš anksto yra kuriama nepigiai kainuosianti institucija valstybių veiksmams koordinuoti, jei ištiktų dar viena sveikatos krizė… Aš šia tema esu pasisakęs su tam tikra ironija: nereikia naujų pandemijų, mes bent jau šią kaip nors suvaldykim… O jei rimtai, tai pritariu, kad būsimas krizes bandyti įspėti ir joms iš anksto ruoštis – tiesiog būtina. Apie tai kalbėjau ir LRT televizijai. Dar visai neseniai ir Ursula von der Leyen pabrėžė: „Norime užtikrinti, kad joks virusas niekada nepavers vietinės epidemijos į pasaulinę pandemiją. Tai – geriausia investicijos grąža“. Pasiruošimas bus vykdomas taip, kad, Europai būtų užtikrinta tiek medicinos įrangos, kiek jos niekada nepritrūktų. Gal ji bus gaminama ir sandėliuojama, o gal tiesiog bus pasiruošta staigiai išplėtoti reikiamas gamybos apimtis, kaip tik toji naujai kuriama institucija tą ir nuspręs. EK planuoja dirbti su verslo atstovais, kad Europoje medicinos prekių būtų gaminama reikiamas kiekis.Viskas tam, kad išvengti situacijos, kuri jau vieną kartą buvo: pandemijos pradžioje staiga pristigo medicininės įrangos, kad ir paprasčiausių kaukių. Paaiškėjo, kad toji įranga (šiuo atveju paprasčiausios kaukės) – Europoje negaminama. Žinoma, rinkos dėsniai tokie, kad vieną dieną verslas pajaus ir pradės gaminti. Bet laukti, kol rinka sureaguos – negalime, reikia veikti dabar. O ką jau bekalbėti apie skiepus. Juos dar reikėjo išrasti, ištirti, suorganizuoti milijonų skiepų dozių gamybą…

 

Spalio 5 diena, antradienis. Šiandien Tarptautinė mokytojų diena! Nuoširdžiai pasveikinau mūsų mokytojus su profesine švente, dėkodamas už nuoširdų darbą formuojant naujas kartas bei Lietuvos ateitį. Žinios ir išsilavinimas yra didžiausias turtas žmogui!

Apie situaciją Baltarusijoje po vienerių metų protestų ir smurtinių represijų. Komisarės Johansson pareiškimas: ,,ES išlieka vieninga, nepaisant žiaurių Lukašenkos režimo represijų”. Birželio 8 d. Lukašenka privertė lėktuvą nusileisti Baltarusijoje, kad represuotų dar vieną savo politinį priešininką. Situacija vis dar išlieka sunki. Šiai dienai yra daugiau nei 700 politinių kalinių Baltarusijoje. ES suteikė skubios pagalbos paketą nepriklausomoms žiniasklaidos priemonėms ir aukoms. Kitas nerimą keliantis įvykis – migrantai. Daugiau nei 6 000 neteisėtų žmonių iš Irako, Kongo, Kamerūno ir Sirijos buvo gabenami kontrabanda… Lukašenkos tikslas – destabilizuoti ES. Mūsų atsakas buvo – vienybė, solidarumas ir veiksmai. Taip kalbama komisarės pareiškime, apie tai – ir bendra EP rezoliucija, prie kurios daug dirbo ir kurią pristatė Andrius Kubilius.

 

Spalio 6 diena, trečiadienis. Šiandienos EP Plenarinės sesijos balsavime – Arkties problemos. Arktis šuo metu susiduria ne tik su klimato kaitos iššūkiais, tačiau dar ir su naujomis geopolitinėmis įtampomis. Rusijos bei Kinijos ekonominiai ir energetiniai užmojai dėl Arkties turės įtakos Europai, todėl svarbu yra jau dabar turėti bendrą viziją dėl tolimesnės strategijos. Privalome ir atsižvelgti į geopolitikos raidą, ir prisidėti prie klimato kaitos suvaldymo. Reikalinga vieninga ES pozicija, o techninis pasirengimas turi būti stiprinamas nedelsiant.

O dar visai ką tik priimtoje rezoliucijoje dėl ES ir JAV santykių, visas EP sveikina JAV įsipareigojimą taisyklėmis grindžiamam daugiašališkumui, kas reiškia suteiktą galimybę ES vėl bendradarbiauti su JAV. Anot Parlamento, transatlantinis bendradarbiavimas turi remtis lygiaverte partneryste, kartu puoselėjant ES strateginę autonomiją gynybos ir ekonominių santykių srityje.

 

Spalio 7 diena, ketvirtadienis. Žygiuodamas EP koridoriais, pro galerijos stiklus spėju pasidžiaugti rudenėjančiu Strasbūru, o geopolitinių balsavimų srautas plenarinėje sesijoje nesenka. Po klausimų apie Arkties geopolitinę reikšmę – šiandien priėmėme rezoliuciją dėl Baltarusijos. Juk jau metai po ,,pavogtų“ rinkimų. Dabartinis Baltarusijos režimas nenustoja siautėjęs. Rezoliucijoje primenama, kad Europos Parlamentas „primygtinai ragina visas valstybes nares taikyti visuotinės jurisdikcijos principą ir parengti teismo bylas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už smurtą ir represijas…“ Taip pat priėmėme griežtą rezoliuciją (591 balsai už, 65 prieš, 26 susilaikiusieji) dėl kibernetinės gynybos koordinavimo (būtina pašalinti dabartinį kibernetinės struktūros susiskaidymą, sukurti bendrą viziją, kaip pasiekti saugumo ir stabilumo), bei dar visą eilę rezoliucijų, susijusių su tarptautine politika.

Baltarusijoje represijos tebesitęsia. Kankinimai, netinkamas elgesys su taikiais Baltarusijos žmonėmis, žiniasklaidos ir interneto slopinimas, smurtas prieš žurnalistus, nepriklausomus aktyvistus… Pasibaisėtina situacija. Šiandienos rezoliucijoje pažymima, kad dėl protestų prieš režimą sulaikyta beveik 40 tūkst. Baltarusijos gyventojų, pradėta daugiau kaip 4,6 tūkst. baudžiamųjų bylų, įkalinta daugiau nei 720 politinių kalinių.

 

Spalio 8 diena, penktadienis. Strasbūre prasidėjo Europos jaunimo renginys  ,,EYE2021“. Šią pirmąją spalio mėnesio savaitę, renginio dalyviai, t. y. – tūkstančiai jaunų europiečių – dalyvauja šiame renginyje tam, kad aptartų ir pasidalintų idėjomis ,,kaip formuoti Europos ateitį“. Strasbūre jaunimas turės galimybę dalyvauti debatuose, seminaruose, sporto veiklose, meniniuose pasirodymuose bei pasidalinti savo idėjomis su ekspertais, aktyvistais, nuomonių formuotojais ir sprendimus priimančiais asmenimis. Ateitis yra jūsų ir mūsų! Šūkis „Ateitis priklauso mums“ nuteikia teigiamai. Džiugu, kad šiemet renginys jau vyksta gyvai, nors jis dar vadinamas ,,eksperimentu”, ir su nemenkais ribojimais bei patikrinimais, kurie kartais užgaišino ilgoms valandoms… Nekantriai laukiau savo globojamų ekskursantų –  moksleivių ir mokytojų iš Alantos, Panevėžio, Gargždų bei Priekulės. Laukiau ir sulaukiau! Smagu, kad jaunimui iš Lietuvos svarbi Europa ir jos ateitis. Dalyvauja ir pilietinės organizacijos iš Lietuvos – ,,Žinau, ką renku“, LiJOT. Diskusijoje su jaunimu netrūko ir kontroversijų. Nieko nuostabaus: juk renginyje dalyvavo ir EP narių iš kitų frakcijų. Tai mūsų požiūriai nebūtinai turėjo sutapti. Bet juk tai ir yra demokratija!

Apie Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje organizuojamą „Fit for 55” paketą. Ir ši tema, atrodo, ilgam. Vaidotas Linkevičius: ,,Svarbus viso paketo rezultatas, jis turės įtakos deryboms. Pereinant prie CBAM (Pasienio anglies dioksido korekcinio mechanizmo), pats tikslas yra iš trečiųjų šalių atkeliaujantiems produktams sudaryti sąlygas, taikomas ES lygiu. Kitas probleminis siūlymas – energijos apmokestinimo direktyvos atnaujinimas, didinant akcizus energijos produktams“. Ir visa tai – kai Europoje darosi juntamas energijos šaltinių stygius… EP pabrėžėme būtinybę remti pažeidžiamus ES namų ūkius, susiduriančius su dujų ir elektros kainų padidėjimu.

 

Spalio 9 diena, šeštadienis. Minime Pasaulinę pašto dieną! Susimąstau: o tai čia apie kokį paštą, – apie elektroninį?! Juk tuo tradiciniu dabar ženkliai mažiau naudojamės… Na, bet tai man netrukdo kartkartėmis vėl prisiminti kolekcionavimo aistrą. Pašto istorija Lietuvoje… Tai kelia nostalgiją.

 

Spalio 10 diena, sekmadienis. Vietos savivaldos diena. Dar viena proga prisiminti, kaip tą savivaldą 1990-aisiais kūrėme praktiškai nuo nulio. O šiandien – Kelmės ir Trakų merų rinkimai. Balso teisės šiuose rinkimuose neturiu, tačiau turiu teisę turėti ,,savo” kandidatus, kuriems stengiausi pagal galimybes padėti.