loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Darbas be išeiginių, režimai ir žmogaus teisės

Luko Balandžio, 15min.lt.nuotr.

Gruodžio 7–13 dienos, 2020 metų 50 savaitė.

Gruodžio 7 d., pirmadienis.

„Nueinanti“ valdžia nueina į istoriją, bet atkakliai siekia išlikti neva populiaria. Jie toliau griežtina karantiną, bet tik siūlo „rekomendacijas“… Ekspertai sako: ,,Priemonių tikrai reikės griežtesnių“. Gerai, kad to neneigia Prezidentas, ir, pagaliau, jis nebeužtempia naujos Vyriausybės formavimo – galiausiai pritarė ministrų sąrašui. Pats paragino laikinąją Vyriausybę nedelsiant imtis veiksmų viruso pristabdymui. Suvokta, kad sveikatos sistema Lietuvoje jau pasiekė ribą. Karantinas Lietuvoje pratęstas iki Naujųjų metų. Įprastinės sveikatos paslaugos stoja. Kuo ilgiau mėgausimės karantino „švelnumu“, tuo sunkesnės bus ilgalaikės pasekmės ir sveikatai, ir verslui. Daugelis Europos valstybių tą suvokė daug anksčiau už mus, tačiau ir ten situacija sudėtinga.

Gruodžio 8 d., antradienis.

Šiandien Seime pristatyta Vyriausybės programa. Kaip EP narys, esu pasiruošęs stebėti ir dalyvauti. Ypač dėl sveikatos ir aplinkosaugos. Europa siūlo ir ambicingus tikslus, ir galimybes. Kaip ši Vyriausybė tuo pasinaudos? Investicijos į Žaliąjį kursą, klimato kaitos suvaldymą… Kaip tai atrodys? Žiedinė ekonomika? Parama mokslui prioritetinėse ES srityse? Biotechnologijos, informacinės ? Ir daugybė kitų klausimų.

Aplinkos ir ekonomikos darbo grupėje – keletas įdomių dosjė. MVĮ strategija, geriamojo vandens prieinamumas… Kitą savaitę bus įdomi plenarinė sesija.

Rengiamasi EP kurti Baltarusijos draugų grupę (į ją savaitės pabaigoje ir įstosiu).

Žurnalui „Lietuvos sveikata“ papasakoju apie Specialiojo komiteto kovai su vėžiu tikslus ir veiklą, šį bei tą apie vėžio rizikos faktorius, bandymus ir galimybes juos suvaldyti.

Gruodžio 9 d., trečiadienis.

Lietuvoje virusas plinta nesustabdomai. Nedžiuginanti padėtis ir daugelyje kitų Europos valstybių. Guodžia nebent padėtis Airijoje, kuri per pastaruosius du mėnesius labai gerai suvaldė pandemiją. Paskutinėmis dienomis jie neturi mirštančių žmonių ir tai pavyko padaryti neuždarant mokyklų. Paprasta detalė – ten mokyklos veikia nenuotoliniu būdu, užtat tarp mokinių užtikrinamas deramas fizinis nuotolis! Jei reikia, tai pamokos perkeliamos į didesnes erdves. Ar įmanoma taip elgtis ir Lietuvoje? Valdžios perdavimas čia jau nusikalstamai užtemptas, ir naujoji Vyriausybė bus priversta viską tik dar labiau griežtinti, ir ne kitaip.

Teikiu interviu Delfi televizijai. Bent jau galima nuraminti, paminint ,,BioNTech“ ir ,,Moderna“ vakcinas. Jų užsakytas reikiamas kiekis ir Europos mastu, ir Lietuvos. Kartu tai – 1,7 milijono dozių. O dar yra užsakyta 1,86 milijono ,,AstraZeneca“ dozių, ir dar trijų (taigi iš viso šešių) kompanijų gamybos vakcinų.

Baltarusijos delegacijos posėdyje – diskusija su profesore lenke Kataryna Wolczuk ir suomiu Kimmo Kiljunen iš Europos Tarybos. Tenka pripažinti, kad autokratinis Baltarusijos lyderis nesileidžia į diskusijas, o fone „šmėkšo“ Kremlius… Padėtis po rinkimų Baltarusijoje yra kritinė. Baltarusijos visuomenė laukia stipraus politinio signalo ir Europos paramos.

ELP grupėje – naujienos apie rinkimų rezultatus Rumunijoje. Mums gimininga partija sunkiai, bet turėtų suformuoti koaliciją, o apie 8 proc. gavo populistinė „antikovidinė“ partija, kuri kažkokiu įmantriu būdu sugeba paagituoti ir už rusišką vakciną. O štai dar viena mūsų „šeimos“ partija neperžengė 5 proc. barjero. Kai vienąkart man kompiuterio ekrane pasivaideno, kad tos partijos lyderis kalba apsivilkęs pižamą, tai ir neatsikratau jausmo, kad gal ir turėjo pralošti… Manfredas apžvelgia sėkmės („Investuok į ES“, „Magnitskio akto“) ir nesėkmės („Brexit“) istorijas. Išreiškia tikėjimą, kad Vadovų taryboje pavyks pertikinti Vengriją ir Lenkiją, ir šios neblokuos Atkūrimo fondo bei daugiametės finansinės perspektyvos. Manfredo tikėjimas pasitvirtina: neblokuoja.

Gruodžio 10 d., ketvirtadienis.

Tarptautinė žmogaus teisių diena… Patirtis Europos Parlamente diktuoja: atsargiai vartokime sąvoką „žmogaus teisės“! Sąvoka – viena ir ta pati, o situacijos, kuriose ji taikoma, dažnai visiškai nepalygintinos. Totalitariniuose režimuose nė kalbos nėra apie pačias elementariausias teises. Ten žmonės suimami gatvėse, kankinami… Žinoma, žmogaus teisių aktyvistai demokratinėse valstybėse – net ir pačiose demokratiškiausiose – visada atras visuomenės grupių, atkreipiančių dėmesį į nelygiavertę jų teisių padėtį. Vis dėlto būkime atsargūs lygindami!  

Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete (ENVI) išklausėme apie dviejų vakcinų registravimą Europos vaistų agentūroje. Gruodžio 1-ąją pateiktos dvi paraiškos, kurių mechanizmas grįstas RNR atsaku. ,,BioNTech“, ,,Pfizer“ vakcina turėtų būti įregistruota gruodžio 29 dieną, ,,Moderna“ – sausio 12-ąją. Jų tvirtinimo procedūros maksimaliai paspartintos. Agentūroje papildomai įdarbinta 40 žmonių, tad ir jie, ir mokslininkų ekspertų grupės dirba praktiškai be poilsio. Vakciną turi išleisti greitai, bet kad ji būtų saugi ir efektyvi! (Panašiu metu ateina žinia, kad ir naujoji Lietuvos Vyriausybė nusiteikusi padirbėti be išeiginių).

NETEKTIS: mirė visuomenės veikėja,, teatrologė Irena Veisaitė. Kažkada sugebėjo ištrūkti iš Kauno geto. Dabar pralaimėjo kovą su COVID-19. Ėjo 93-iuosius…  

Gruodžio 11 d., penktadienis.

Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete (ENVI): Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius pristato Komisijos pasiūlymą dėl baterijų tvarumo reikalavimų: ,,Tai pirmasis žingsnis pagal žiedinės ekonomikos veiksmų planą. Manau, kad mes radome tam tinkamą pusiausvyrą – vertės grandinė, tvarūs baterijų standartai (būtina turėti tvarias baterijas, jei norime, kad ateitis būtų žalia). Technologijos greitai keičiasi, turime iš anksto žvelgti į ateitį. Žiedinė ekonomika reiškia mūsų priklausomybės nuo kitų šalių mažinimą. Perdirbimo efektyvumas būtinas, visas baterijas reikia surinkti ir perdirbti“.

Parengtas kone tobulas visus šiuos klausimus reglamentuojantis teisės aktas. Tiks net iki 2060-ųjų! Smarkiai įsisvajoju, kad už lango 2060-ieji. Man 106 metai. Ne toks dar ir senas, ką? Mano pažįstama, politologė iš Trnavos universiteto, pasikviečia į konferenciją, o paskui į Slovakijos kalnus. Jai 89-eri. Jauniklė, palyginus. Veža ji mane pasivažinėti. Elektromobiliu (nes jokių kitokių automobilių seniai nebėra, taip parašyta komisaro Virginijaus reglamente). Kažkaip neapsižiūrime, ir tos mūsų elektromobilio ličio baterijos išsikrauna kaip tik siauroje įkalnėje. „Py-py“, – signalizuoja lietuvių, išsiruošusių į tuos pačius kalnus slidinėti, elektromobiliai. (Visi, kas tik nori slidinėja, nes COVID-19 seniai nebėra, įveiktas ir COVID-59…) Mūsų elektromobilio atžvilgiu pasigirsta ir stipresnių žodelyčių (nes žmogaus prigimtis sulig metais mažai tesikeičia). Senuko europarlamentaro (o Liudą Mažylį tauta vis iš inercijos perrenka europarlamentaru naujai kadencijai) automobilis sudaro milžinišką grūstį. Paslaugūs tautiečiai, pamatę, kad turi reikalą su europinės politikos veteranu, pristumia mane prie pakrovimo stotelės… Žodžiu, įsisvajojau! Grįžtu arčiau realybės. Pavyzdžiui, žemės ūkio lobistai nuolat protestuoja net prieš akcizą dyzelinui. Kur jau jiems ten iki elektromobilių! Kuri valdžia ir kokiu būdu tai spręs?

Specialiojo kovos su vėžiu komiteto (BECA) virtualaus posėdžio metu, pagilinu žinias apie aplinkos taršos įtaką vienoms ar kitoms vėžio (ypač plaučių vėžio) rūšims. ,,Fronte“ ir radonas, ir asbestas… O Lietuvoje darbą pradėjo aštuonioliktoji Vyriausybė. Manau, jog data savaip simboliška. Prieš 103 metus, 1917 m. gruodžio 11-ąją Lietuvos Taryba pasirašė Deklaraciją dėl Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo. Tai buvo žingsnis link Vasario 16-osios Akto. Daugelis prisimena, kad Akto originalą man pavyko surasti 2017-ųjų kovo 29-ąją Berlyne, o kad 20 minučių anksčiau radau antrąjį pagal svarbą dokumentą (tokiu aš laikau Gruodžio 11-osios Deklaraciją) – beveik visi linkę pamiršti. Radau abu tuos dokumentus 2017-aisiais tame pačiame aplanke! Simbolinė ši data ir dėl savo geopolitinių, ir dėl kitų aplinkybių: tebevyko WWI, siautė ispaniškojo gripo virusas… Reikėjo dar labai daug diplomatinės išmonės, kad būtų pasiektas Lietuvos pripažinimas. Apie tą svarbią Lietuvai datą kalbėjau „Žinių radijuje“, kviečiu pasiklausyti: https://www.ziniuradijas.lt/…/kuo-lietuvai-svarbi-1917 Istorija (o ir politika) – niekada  nesibaigia!

Gruodžio 12 d., šeštadienis.

Nepastebimai įsivyrauja minusinė temperatūra, akivaizdžiai pastebima žiema. O ir tikrai dar ne kartą teks grįžti prie klimato kaitos temos… Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos suvaldymo, priimtą lygiai prieš 5 metus, Europos Parlamente svarstome kone kasdien. Pamenu, Paryžiuje buvau tik vienąkart – prieš 25 metus. Bet buvau!

Noriu su jumis pasidalinti straipsniu apie tai, ką man per šiuos metus kartu su frakcija pavyko nuveikti. Publikuotas šis straipsnis apskriejo regioninę spaudą Lietuvoje – pasirodė net devynių apskričių vietiniuose laikraščiuose (ir ,,Valstiečių laikraštyje“, nes Vilnius, deja, neturi savo regioninio laikraščio). Tikiuosi! Nuoroda: https://www.skrastas.lt/aktualijos/prof-liudas-mazylis-europos-issukiai-ir-politiniai-sprendimai

LR Vyriausybė pradeda veiklą nuo darbingo savaitgalio. Viruso užkratas grėsmingai tebeplinta, būtina ryžtingai riboti žmonių srautus jau dabar. O imk ir padaryk tai didžiosioms metų šventėms artėjant!

Leidžiu sau porai dienų pabūti ,,skaitytoju”. Daug įdomaus sužinau apie Kuršą (tai dabartinės Latvijos dalis – Bauskė, Jelgava, Ventspilis, Liepoja. O juk prieš 103 metus, tuo pat metu, kaip ir Lietuvos Taryba, veikė ir Kuršo taryba). Paskaitinėju ir apie didžiąsias keliones, ir atradimus prieš 500 ar daugiau metų. Tuometiniai jūreiviai savaitėmis išbūdavo štormų tąsomi, mėnesiais štilyje atogrąžų saulės kepinami, pusbadžiu ir stokodami geriamo vandens. O mes dabar sunkiai pajėgiame kelias savaites be pramogų pakentėti.  Ak! Užėjo kažkoks nenumaldomas noras moralizuoti…

Gruodžio 13 d., sekmadienis.

Šventosios Liucijos diena: mano dukros gimtadienis ir vardadienis. Tai – apie šviesą.  Dabar pačios trumpiausios dienos, saulė vakare leisis vis tuo pačiu metu. Vakarai nebeilgės! O paskui šviesos bus vis daugiau ir daugiau. Dviprasmiškai.