loading
logo ELP frakcija

Liudas Mažylis

Europos Parlamento narys

© European Union 2019 – EP/photographer
Sprendimas: DigitalRoot.lt

Paskutinioji metų savaitės simbolika

Paskutinė metų diena

Dienoraštis

Gruodžio 28 – sausio 3 dienos, 2020 m. 53 savaitė ir 2021 metų „įžanginė“

Gruodžio 28 d., pirmadienis. Paskutinioji metų savaitė užtruks tik keturias dienas. Europos Parlamento tarnybos atostogauja, tad jokių posėdžių nebus. Tiesioginių darbų likę nedaug, laikas tinka apibendrinimui ir visokioms refleksijoms. Metai buvo kūrybos ir politikos (politikavimo). Kartais nėra lengva nustatyti, kur baigiasi kūryba ir prasideda politika (niekada nesibaigianti). „Kūrybą“ galima matuoti „produktais“, o jų šiemet būta pačių įvairiausių žanrų. Šiandien dar reikia išbaigti tekstą „Kauno dienai“. Koks žanras? Gana sunkiasvoris. Jei bandyti iliustruoti piešiniais – atrodytų jis tikrai ne akvarelės lengvumo… Bet tie metai tai ir būna įvairūs – įvairių žanrų, įvairių stilių…

Gruodžio 29 d., antradienis.

Šiandien „Stiliuje“ apie mane dar vienas „produktas“, įgyvendintas dar vienu „stiliumi“. Pats sau aš labiausiai patinku nuotraukoje, kur pro padidinamąjį stiklą apžiūrinėju pirmąjį lietuvišką pašto ženklą.

Už langų daug tamsos. „Taip skausmingai, taip iš lėto švinta – Viešpatie, nejaugi neprašvis?“ (Justinas Marcinkevičius, 1967-ieji). Bet gal tai proga pamatyti plyksinčią šviesą? Ne tik ant Kalėdų eglutės, bet ir žmonių pasauliuose?

2020 metų patirtys išsiskiriančiai ryškios, varginančios, pamokančios… Gal simboliška, kad visą tą laiką pildžiau „Mokytojo darbo kalendorių“, ten dienos sudėliotos nuo rugsėjo iki rugsėjo, ir tuose lapuose virsmas į Naujuosius ne toks jau ir ryškus. Tiesiog – TAI įvyks naktį iš ketvirtadienio į penktadienį.

Pasiryžtu! Išsiunčiu leidyklai europarlamentaro dienoraščio (pagaliau galutinį!) tekstą. Liko tik „smulkmenos“: iliustracijos, galutinis vizualus maketas… Knygos autoriumi tituluotas bus Liudas Mažylis, bet darbas vyko kolektyvinis (tačiau prašau niekam apie tai nepasakoti).   

Paskambina Limas. Pasigiria. Jis, kartu su kitais jo skyriaus medikais, jau gavo pirmąjį ,,BioNTech / Pfizer“ skiepą. Na, jie tiesiogiai dirba su COVID-19, todėl jiems – pirmenybė. Prancūzų statistika blogesnė. Iš kažkur gaunama žinia, kad ten pasiskiepijo tik 38 asmenys. Visoje didelėje Prancūzijoje?

Gruodžio 30 d., trečiadienis.

Šiandien Lietuvoje užfiksuoti 3934 nauji viruso atvejai… Dar vienas ,,rekordas“ į mūsų sąskaitą. Tikėkime, kad nuo šiol tų atvejų turėtų mažėti.

Su Simona aptarėme karikatūrų siužetus. Jie galėtų iliustruoti mano europarlamentaro dienoraštį. Šiomis dienomis ir humoras niūrus… Įsivaizduokite siužetą. Žemėlapio kontūras – minia lietuvių prie Baltarusijos sienos mojuoja „Astravui – ne!“. Baltarusijos pusėje jų autoritarinis lyderis sėdi apžergęs tą atominį monstrą. Danguje – Kremliaus lyderis beria rieškučias banknotų (taip vaizduojamas rusiškas Astravo atominės finansavimas). Įspūdinga? Na, niūru – tai tikrai.  

Gruodžio 31 d., ketvirtadienis.

Atrandu šiek tiek laiko prisėsti prie užrašų. Tiesiog ramiai užrašau – „su meile“… Vos nepamiršau, kad šiemet ūgtelėjau iš fukso į oberfuksą (tai man primena asmenys, prisistatantys „stebėtojais iš šono“, bet gi tai mūsų komandos nariai, jie tai žino, nes patys kartu su manimi tą slenkstį įveikė). Tokios mintys inspiruoja, tad gal ir egzaminai bus?! Nepasiruošęs? Pasiruošęs! O gal baugu? Bet kam čia apie egzaminus… Kiek gi galima. Eime švęsti!

„Savaitė“ paskelbia interviu su manimi. Simboliška: produktas „Savaitėje“ – paskutiniąją metų savaitę.

Įsijungiu BBC WORLD. Graudulinga metų pabaiga. Ir COVID-19 pas britus vis smarkyn, ir Brexit scenarijuje nieko optimistinio. Ketveri bravūriškų išsišokimų politikos metai vienąkart turėjo atvesti į sunkių pagirių būseną. Na, o užtat per kitus kanalus norėdamas gali pasižvejoti ir naujametinių linksmybių. „Pakelkim, pakelkim mes taurę linksmybių“. Verdi „Traviata“ lietuviškai skamba lygiai nuo 1920-ųjų gruodžio 31-osios. Tada Kauno teatras vadinosi „operos vaidykla“, paskui Valstybės teatru. Dar vienas šimtmetis į mūsų valstybės šimtmečių seriją! Tai – gyva ir mūsų šeimos istorija. Tose naujametinėse „Traviatose“ karaliavo neprilygstamasis Alfredas – Kipras Petrauskas. Laikinosios sostinės elitas tikrai visi lankydavosi, taigi ir mano seneliai. Gražiai ir mano tėvas mokėdavo papasakoti teatrinių to meto Kauno istorijų. Paskui, jau „mano laikais“, mano Močiutė nei vienų Naujųjų nebus atšventusi be naujametinės „Traviatos“ transliacijos per televiziją (tada jau įprastai dainuodavo kitas neprilygstamas Alfredas – Virgilijus Noreika).

“Traviata”: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/102930771/lrt-radijas-90-istoriniai-balsai-uzstales-daina-is-operos-traviata?fbclid=IwAR0JAsxsTmtQ5iO7lMJ9-HyGrN0shWf_1jS2pv3EUnKMFk2dFmS5xF-s4Zc

Iš šių metų muzikinių transliacijų per televiziją išskirčiau „Holivudą Vienoje“. Tai kas, kad įrašas. Užtai apstu puikios Holivudo filmų muzikos. Ir didžiausia metų netiesą: kad Kaune fejerverkų nebuvo! O vat buvo! Buvo šaudoma kažkur visiškai prie pat mūsų namų. Su Naujais!

Mano mintys Kaunui ir pasauliui: https://kauno.diena.lt/…/l-mazylis-sie-metai-primine…

Sausio 1 d., penktadienis.

Su dukros šeima pasisveikiname nuotolinės transliacijos būdu. O vėliau mane „pagauna“ Vasario 16-osios tema. Juk iki tos datos liko tik 45 dienos! Kiek daug įdomiausių istorinių paslapčių dar neatskleista! Naujieji – labai tinkamas metas suregistruoti viskam, kas dar ieškotina ir atskleistina. Gal teks toliau ieškoti ir ne vienerius metus… Ieškoti ir rasti!

Sausio 2 d., šeštadienis.

NETEKTIS. Mirė kolekcininkas, bibliofilas, kultūros veikėjas Vidmantas Staniulis. Liekame tikrais našlaičiais. Ar įmanoma įsivaizduoti Kauną be Staniulio knygyno?

Sausio 3 d., sekmadienis.

O mūsų naujoji Vyriausybė šauni. Kai prireikė, vėl susirinko į posėdį sekmadienį ir priėmė būtiną sprendimą – tęsti ribojimus, apgręžti automobilius, be būtino reikalo zujančius tarp savivaldybių. „Pargrąžinta“ jau 100 tūkstančių tautiečių! Komentaras atviru tekstu: ,,Jie”, kai tik išgirs, kad policija ,,nebepargrąžina” automobilių, tuojau pat vėl ims zuiti. Va, todėl ir „apgręžinės“.

Viešojoje erdvėje daug sumaišties – pernai buvo smarkiai pripainiota su mirčių nuo COVID-19 Lietuvoje statistinės informacijos teikimu. Šiaip ar taip, šiuo metu oficialus mirčių skaičius Lietuvoje – 1614. Tai beveik viena promilė visų pasaulio mirčių (pasaulyje mirė 1,84 milijono žmonių, tad Lietuva pagal mirtingumą nuo COVID-19 daugiau negu dvigubai lenkia pasaulio vidurkį). Akivaizdu, kad statistikos NEvaldymas tikrai pablogino situacijos SUvaldymą. Šiokia tokia prošvaistė – gyventojų mobilumas Lietuvoje sumažėjęs keturiais penktadaliais. Vieną kartą tai turėtų duoti pozityvų rezultatą. Didžiojoje Britanijoje tebėra niūru. Ir Brexit jokios pridėtinės vertės nedavė, ir viruso suvaldymo perspektyva tolsta. ,,Pas juos“ įsigali naujoji, labiau užkrečiama viruso atmaina. Skiepija britai geriau negu mes, „žemyniniai“ europiečiai – paskiepyta jau 1,5 procento populiacijos, ir tai bene trečias rezultatas pasaulyje. O Izraelis pirmauja, jau  paskiepijęs 11 procentų savo gyventojų (milijoną asmenų). Antra tiek žada vakcinuoti iki sausio pabaigos. Na, jei Lietuva įgautų tokį tempą, tai per pora mėnesių visi suaugusieji būtume paskiepyti!  

Iš Berlyno filatelijos parodos organizatorių gaunama žinia, kad paroda „per nuotolį nevyks“, žiuri „su kaukėmis nesėdės“, ir vyno taurėmis bei alaus bokalais „kompų ekranų nedaužysim“. Paroda nukeliama ateitin. Tad nulėksim ten gyvai su savaisiais eksponatais. Tai, va, kokia gera žinia! Reikia tik išlaukti ir vėl vyksiu į Berlyną!